ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΘ. Τρύφων: Στήριξη από το ΥΠΟΙΚ ζητά η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου

Θ. Τρύφων: Στήριξη από το ΥΠΟΙΚ ζητά η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Έκκληση για κυβερνητική στήριξη που θα δώσει «πνοή» στις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις έναντι των ασφυκτικών πιέσεων που δέχθηκαν στα χρόνια της κρίσης, απηύθυνε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, ζητώντας την ενεργοποίηση κονδυλίων μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Δημιουργούμε μια σειρά από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν και δεν έχουν κανένα χρονικό περιθώριο» όπως επεσήμανε ο κ. Τρύφων περιγράφοντας τους κινδύνους βιωσιμότητας που έχει περιέλθει πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις.

«Φοβάμαι ότι, εκτός από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, υπάρχει κι ένα κομβικό πρόβλημα. Δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε σαν επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Υγείας, αλλά και την κυβέρνηση για το μέγεθος του προβλήματος» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ομιλίας του, στην ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

«Είναι η πρώτη χρονιά που η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη δυνατότητα κινήσεων και αποφάσεων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου η Τρόικα έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Κάποια μέτρα τα οποία συζητάμε το τελευταίο διάστημα είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως είναι ο νέος νόμος τιμολόγησης. Από εκεί και πέρα όμως, όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε και σε άλλη βάση. Σε άλλο χρονικό περιθώριο, εάν δεν υπήρχε μια κρίσιμη παράμετρος.

Κάθε μέρα που περνάει οι επιπλέον επιβαρύνσεις οδηγούν στην μη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Των ελληνικών επιχειρήσεων, με χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και των ξένων επιχειρήσεων με Έλληνες εργαζόμενους» όπως τόνισε.

Επενδυτικός φραγμός

«Αναγκαζόμαστε να συρρικνωθούμε, να αφήσουμε πίσω επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα, διότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση, όσο χρονικό περιθώριο και να δώσουμε, όταν σήμερα υπάρχουν επιστροφές (clawback) γύρω στο 40%. Πρόσφατα ήρθαν στο τραπέζι οι επιστροφές της κατηγορίας 1Α, στο 70%. Υπάρχουν φάρμακα 5 με 7 ευρώ, για τα οποία είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που πληρώνει επιστροφές 30 με 35%».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρο Τρύφων, το σύστημα αυτό απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, σημείωσε:

«Κύριε υπουργέ, έχετε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι υπάρχουν τρεις πυλώνες: η δημόσια χρηματοδότηση, ο ασθενής και η φαρμακοβιομηχανία, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη δύσκολη αυτή περίοδο για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης και περίθαλψης.

Κι ενώ πάντα ο ασθενής ήταν ο ασθενής κρίκος, σήμερα μπορώ να σας πω μετά πάσης γνώσης ότι οι εταιρείες είναι αυτές οι οποίες δεν αντέχουν. Ο ασθενής έχει δυνατότητες σήμερα και θα έχει σε έξι μήνες, ένα χρόνο, με τα γενόσημα και τα οικονομικότερα φάρμακα να μειώσει τη συμμετοχή του. Με βάση έναν αλγόριθμο, να υπάρχει μία καλύτερη λύση.

Το κράτος, όπως έχει αποδειχθεί από τα πλεονάσματα τα οποία έχουν υπάρξει, έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει χρήματα σε κάποιες κατηγορίες. Υπάρχει αυτή τη στιγμή χρήμα το οποίο διατίθεται και ενδεχομένως να μπορέσει να καλύψει επαρκέστερα τη δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη».

Υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Επαναφέροντας στο τραπέζι των συζητήσεων το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την έλλειψη επαρκούς μέριμνας από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, ο κ. Τρύφων υπογράμμισε με δραματικούς τόνους πως «Εάν ήταν κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος στην κυβέρνηση, θα είχαν βρεθεί κάποια κονδύλια από αυτά που δικαιούμαστε, είτε για τα εμβόλια, είτε για τους ανασφάλιστους.

Θα υπήρχε μια συνυπευθυνότητα Κράτους και Βιομηχανίας ως προς τις υπερβάσεις, σε ένα απόλυτο ποσοστό ή ένα απόλυτο νούμερο, το οποίο θα ήταν βιώσιμο και λειτουργικό. Μπορεί η σκανδαλολογία της εποχής και η φήμη της βιομηχανίας να αποτελούν αιτία που δεν έχουμε μπει στη λίστα των κονδυλίων.

Εάν το υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονταν τη σημασία της μείωσης των κονδυλίων και τις απώλειες στην εγχώρια προστιθέμενη αξία που έχει αυτή η πολιτική, εκτιμώ ότι θα είχαν βρεθεί τα κονδύλια».

Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Επαναλαμβάνω πως είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε μεγαλύτερη ελευθεριότητα πολιτικής. Πραγματικά απευθύνω έκκληση αυτό το για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος συσσώρευσης χρεών και δημιουργίας νέων προβληματικών επιχειρήσεων».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ