ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣΦΕΕ-Υπ. Υγείας: Συνεργασία για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος ασθενών

ΣΦΕΕ-Υπ. Υγείας: Συνεργασία για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος ασθενών

- Advertisement -

Η πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας.

Η πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ., κ.κ. Κώστας Παναγούλιας, Μάριος Κοσμίδης, Σταύρος Θεοδωράκης, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Χάρης Ναρδής, Roberto Greco, Κώστας Ευριπίδης, Μάριος Κάτσικας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας και η Public Affairs Manager, κα Τζένη Παπαδονικολάκη.

Rebates & clawback

Στη σύντομη συνάντηση τέθηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου του φαρμάκου το πρωτεύον θέμα των δυσθεώρητων υποχρεωτικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία (rebates & clawback). Βάση των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου- αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019. Πρακτικά καθίσταται δυσχερής η πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα και φυσικά σε νέα φάρμακα. Ταυτόχρονα καταστρέφουν τη βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και του ιδίου του συστήματος υγείας.

Τονίστηκε πως η φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού. Ενώ και η υπέρβασή της είναι εκτός ελέγχου.

Μέσα σε κλίμα δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επόμενης συνάντησης, όπου θα συζητηθούν αναλυτικά τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, ώστε να κατοχυρωθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών στα νέα φάρμακα, να διασφαλιστεί η συγκράτηση της δαπάνης και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και συγχρόνως να προωθηθούν τα πλάνα ανάπτυξης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Κλείνοντας τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν συνοπτική λίστα με τις άμεσες εκκρεμότητες και τόνισαν ότι ο κλάδος του φαρμάκου με αίσθημα ευθύνης, όραμα και πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας που υπηρετεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και πάνω από όλα το όφελος των Ελλήνων ασθενών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ