ΠολιτικήΣχέδιο για δημιουργία Εθνικού Ινστ. Νεοπλασιών από το υπουργείο Υγείας

Σχέδιο για δημιουργία Εθνικού Ινστ. Νεοπλασιών από το υπουργείο Υγείας

- Advertisement -

Τη δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, που θα εισηγηθεί τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο, θα νομοθετήσει μέσα στον Οκτώβριο το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά την ομιλία του συνέδριο για τις πολιτικές του καρκίνου.

Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο για τις πολιτικές του καρκίνου “Cancer & Personalized Medicine: The next frontier in cancer care”, το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτικής του υπουργείου, όσον αφορά τον καρκίνο, είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, φαρμακευτικές ή άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Το δεύτερο σημείο της πολιτικής του υπουργείου είναι η γρήγορη ενσωμάτωση της καινοτομίας στο θεραπευτικό οπλοστάσιο ενάντια στον καρκίνο.

Μονάδες ιατρικής ακρίβειας

Ο κ. Γιαννόπουλος συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υγείας, από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργούν δίκτυο μονάδων ιατρικής ακριβείας, για να προσθέτει ότι χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, δεν θα μπορούσε να υπάρχει σοβαρή και συνεκτική στρατηγική για τον καρκίνο.

Η λειτουργία των μονάδων ιατρικής, σημείωσε, θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των ερευνών στο νέο πλαίσιο για τις εξατομικευμένες θεραπείες του καρκίνου και θα συμβάλει, επίσης, στη διάδοση της χρήσης των νέων βιοδεικτών.

Δεύτερο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας

Για την εμβληματική πρωτοβουλία της Ιατρικής Ακριβείας και τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης κατά το χαιρετισμό του στο Συνέδριο “Cancer & Personalized Medicine: The Next Frontier in Cancer Care”.

Στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία υλοποιείται από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, είναι η μετάφραση της μοριακής γενετικής του καρκίνου σε στοχευμένες και εξατομικευμένες κλινικές πρακτικές.

Σημαντικό σημείο της ομιλίας του κ. Κώστα Φωτάκη αποτέλεσε η αναφορά στη σύσταση ενός δεύτερου Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, όπου θα εντάσσονται τα καρδιολογικά κληρονομικά νοσήματα με έμφαση στον αιφνίδιο θάνατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ