ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΡέτσα: Προτάσεις για την προώθηση της φαρμακευτικής καινοτομίας

Ρέτσα: Προτάσεις για την προώθηση της φαρμακευτικής καινοτομίας

- Advertisement -

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη φαρμακευτική καινοτομία και την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν κατέθεσε η Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Affairs Director της AbbVie, στην ομιλία της στο Συνέδριο «The future of Healthcare in Greece» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021.

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη φαρμακευτική καινοτομία και την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν κατέθεσε η Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Affairs Director της AbbVie
Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Affairs Director της AbbVie

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κα. Ρέτσα συμμετείχε σε πάνελ μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bayer Hellas, Andreas Pollner, την επικεφαλής Government Affairs & Policy Pharmaceuticals EMEA & Vaccines της Jansen, Anouk De Vroey, και το Γενικό Διευθυντή της IQVIA, Νίκο Κωστάρα.

Στην τοποθέτησή της, η κα. Ρέτσα εστίασε την προσοχή της σε δύο κρίσιμες πτυχές της φαρμακευτικής καινοτομίας: πρώτον, την ανάγκη γρήγορης πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα και δεύτερον, την αναπτυξιακή δυναμική των κλινικών μελετών στην Ελλάδα και την προοπτική μετατροπής της χώρας μας σε κέντρο αριστείας στον τομέα.

Εισαγωγικά τόνισε ότι η πανδημία της COVID-19 απέδειξε περίτρανα τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και την ανάγκη ταχείας πρόσβασης των ασθενών σε αυτήν και κατέστησε σαφές πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αν κάτι είναι πραγματικά καινοτόμο, αυτό πρέπει να προχωρά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τόσο σε επίπεδο έγκρισης, όσο και σε επίπεδο διάθεσης στον πληθυσμό. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι δυστυχώς, οι ασθενείς στη χώρα μας δεν έχουν αρκετά γρήγορη πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία, αναγνωρίζοντας ωστόσο τα βήματα που έχουν γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση με την επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης όσο και στην Επιτροπή ΗΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ρέτσα διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα:

– Θεσμοθέτηση της έκδοσης της θετικής λίστας κάθε 3 μήνες. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθεί η προβλεψιμότητα του συστήματος και θα επιταχυνθεί η αποζημίωση καινοτόμων φαρμάκων.

– Αύξηση της πρόσβασης στην πληροφορία για την πρόοδο των φακέλων στο μονοπάτι της τιμολόγησης και αποζημίωσης και ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Το παράδειγμα των εμβολίων μπορεί να αποτελέσει οδηγό. Το «κάνε το όπως τα εμβόλια» δεν είναι τυχαία το «moto» του φαρμακευτικού κλάδου.

– Ενίσχυση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και της Επιτροπής ΗΤΑ και η μετατροπή τους σε Οργανισμούς στα πρότυπα του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η αυτονομία τους, η διοικητική τους επάρκεια και η οικονομική τους αυτοτέλεια.

– Δημιουργία Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας. Τα οφέλη από την υλοποίηση ενός Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας είναι ξεκάθαρα, καθώς -μεταξύ άλλων- θα εξασφαλίσουν σαφώς ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα και τεκμηριωμένη ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης. Το νέο Ταμείο θα αποτελέσει ένα νέο, ξεκάθαρο μηχανισμό με συγκεκριμένο κόστος που θα εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα.

Ως ένα εξίσου σημαντικό άξονα προώθησης της φαρμακευτικής καινοτομίας, η κ. Πένυ Ρέτσα τόνισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, αναφέροντας ότι σήμερα είναι η ευκαιρία να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών, προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας συνέργειες με τις σημαντικές επενδύσεις των data και logistics centers που έχουν γίνει τελευταία στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι μπορούμε εκμεταλλευτούμε τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως είναι τα δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που είναι πολύτιμα για τη φαρμακευτική βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα, και μπορούν να συμβάλλουν στην μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών μελετών. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με προσεκτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε Κέντρο Αριστείας Κλινικών Μελετών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στήριξης της Ε&Α ανέφερε το συμψηφισμό του clawback με δαπάνες στον τομέα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι την κινητροδότηση αυτή αγκάλιασε ο φαρμακευτικός κλάδος, αποδεικνύοντας ότι χρειάζεται ενίσχυση τέτοιου είδους μέτρων.

Κλείνοντας, η κα. Ρέτσα τόνισε ότι η φαρμακευτική καινοτομία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κέντρο κόστους που τυγχάνει μιας λογιστικής διαχείρισης, αλλά ως αναπτυξιακός πυλώνας της εθνικής οικονομίας και βασική συνιστώσα ενός υγιούς, βιώσιμου εθνικού συστήματος υγείας. Τέλος, αναγνώρισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της καινοτομίας και της ανάπτυξης των κλινικών μελετών.

  • Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Affairs Director της AbbVie, στο Συνέδριο «The future of Healthcare in Greece»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Affairs Director της AbbVie, στο Συνέδριο «The future of Healthcare in Greece»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ