ΠολιτικήΠΣΦ: Ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο νέο φορολογικό Νόμο

ΠΣΦ: Ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο νέο φορολογικό Νόμο

- Advertisement -

Εκδήλωση για την αντισυνταγματικότητα του νέου φορολογικού Νόμου την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα. Ομιλητές στην εκδήλωση που διοργανώνει η συντονιστική επιτροπή ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων θα είναι οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Φορτσάκης.

Εκδήλωση για την αντισυνταγματικότητα του νέου φορολογικού Νόμου την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα. Ομιλητές στην εκδήλωση που διοργανώνει η συντονιστική επιτροπή ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων θα είναι οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Φορτσάκης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που διοργανώνει η συντονιστική επιτροπή ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, με θέμα τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νέου φορολογικού Νόμου με ομιλητές:

– Προκόπιο Παυλόπουλο, τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκό, Επίτιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ

– Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ

– Θεόδωρο Φορτσάκη, Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ, πρώην Βουλευτή Επικρατείας

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι εκπρόσωποι των φορέων.
Στη συντονιστική επιτροπή συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρό του Π.Σ.Φ, Πέτρο Λυμπερίδη.

Ο Π.Σ.Φ. αντέδρασε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της Κυβέρνησης, τονίζοντας τα ιδιαίτερα ζητήματα των ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αδικία που υφίσταται σε βάρος των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτών.

Κι αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, αυτή η κατηγορία των ελευθεροεπαγγελματιών, βιώνει τα ληστρικά μνημονιακά μέτρα των clawback & rebate, που οδηγούν σε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ συνεισφορά στην Ελληνική οικονομία, κατά μέσο όρο, 9.308 ευρώ κατ’ έτος από τον καθένα, πέραν του φόρου εισοδήματος που καταβάλει.

Μόνο για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 και 2022, καταβλήθηκαν από τους φυσικοθεραπευτές στο ΣΥΝΟΛΟ rebate & clawback 139.635.000 ευρώ.

Αυτή η κατηγορία των ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών, όχι μόνο δεν εξαιρέθηκε, αλλά δεν υπήρξε καμία διάθεση διαλόγου από το Υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που κατατέθηκαν οι προτάσεις αυτές κατά τη διαβούλευση του Νομοσχεδίου.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, το σύνολο των 4.073 ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών δηλώνει καθαρό εισόδημα 62.048.596 ευρώ, δηλαδή ο μέσος όρος του κάθε φυσικοθεραπευτή είναι 15.234 ευρώ το χρόνο.

Από τους 4.073, οι 955 φυσικοθεραπευτές δηλώνουν εισόδημα από 0 – 6.000 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι αυτοί που δηλώνουν ως φορολογική έδρα το σπίτι τους και εργάζονται σε κατ΄οίκον φυσικοθεραπείες (συμβεβλημένοι ή μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ).

Όπως ανέφερε πολλές φορές ο Π.Σ.Φ. σε επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία για το νέο φορολογικό ν/σ, αλλά και στις ανακοινώσεις του: “Ειδικά αυτή η κατηγορία των φυσικοθεραπευτών, εκ τοις πράγμασι, δεν δύναται να παρέχει φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό ασθενών και κάθε χρόνο επαυξανόμενα, διότι εργάζεται από σπίτι σε σπίτι και κάθε φορά σε έναν ασθενή” και για τους λόγους αυτούς, ο Π.Σ.Φ. ζήτησε να εξαιρεθούν.

Αυτοί οι φυσικοθεραπευτές “με μπλοκάκι” δεν ανήκουν στην κατηγορία “μέχρι 3 εργοδότες” για να εξαιρεθούν, (όπως προβλέπεται στο Νόμο), καθώς η πελατεία τους είναι ο κάθε ασθενής που πάσχει και χρειάζεται θεραπείας κατ΄οίκον. Ως εκ τούτου εκδίδουν αποδείξεις σε πάνω από τρείς εργοδότες.

Ο Π.Σ.Φ. θυμίζει ξανά πως δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από οποιοδήποτε επιτηδευματία φυσικοθεραπευτή η αύξηση κάθε χρόνο των δηλωθέντων εισοδημάτων του, όταν οι τιμές αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΟΠΥΥ) έχουν να αναπροσαρμοστούν πολλά χρόνια.

Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο, θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη ετήσια αύξηση από το Κράτος κατά 10% της τιμής αποζημίωσης.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Για τους φυσικοθεραπευτές είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την κατανομή των φορολογικών βαρών προς τα υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή όλων μας.

Είναι αδιανόητο όμως, όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά να ζητούν ισοτιμία στην φορολόγηση και να μην τηρούν αυτή την ισοτιμία από την πλευρά τους.

Χρόνια ολόκληρα παλεύουμε για την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων των rebate & clawback, ειδικά τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια, αλλά και για την αύξηση των αποζημιώσεων των ιατρικών και φυσικοθεραπευτικών πράξεων, που είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991, αλλά διαχρονικά οι Κυβερνήσεις «κωφεύουν».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο κατά την περίοδο, από το 2016 έως το 2022, ο κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτής, “έβγαλε από τη τσέπη του” και επέστρεψε κατά μέσο όρο 9.308 ευρώ έκαστος, ενώ στο σύνολο αυτών των ετών καταβλήθηκαν 139.635.000 ευρώ!!!

Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο που επιβάλλεται με το φορολογικό νομοσχέδιο, θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη ετήσια αύξηση από το Κράτος κατά 10% της τιμής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει επεξεργαστεί ο Π.Σ.Φ., για να είναι βιώσιμο ένα εργαστήριο φυσικοθεραπείας σήμερα θα πρέπει η τιμή της συνεδρίας να είναι 33 ευρώ, με τον ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει 15 ευρώ, ποσό που με τις εκπτώσεις λόγω rebate & clawback μειώνεται περίπου στα 5 ευρώ καθαρή αμοιβή.

Θέλουμε αποδείξεις στην πράξη για την ισοτιμία που ευαγγελίζεται η παρούσα Κυβέρνηση, που θα πρέπει να πράξει τα αυτονόητα, με την αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία – τον σημαντικότερα παράγοντα για την ευημερία των πολιτών – στις πραγματικές του ανάγκες και να μην θεωρούνται οι πάροχοι υγείας τα υποζύγια.

Κι επειδή εδώ στην Ελλάδα, οι Κυβερνήσεις αρέσκονται να αναφέρουν παραδείγματα Ευρωπαϊκών Κρατών και συγκεκριμένα σε δημοσιεύματα αναφέρεται το παράδειγμα του Βελγίου, όπου το ελάχιστο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ορίζεται σε € 19.000, ενώ όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι φυσικοθεραπευτές στην Ελλάδα δηλώνουν κατά μέσο όρο 15.234 ευρώ, θα σας ενημερώσω ότι το Βέλγιο έχει ετήσια δαπάνη φυσικοθεραπείας 1.120.000.000 ευρώ (1,12 δις ευρώ) ενώ στην Ελλάδα έχουμε 78.000.000 ευρώ (78 εκ. ευρώ) δηλαδή το 1/15 του Βελγίου.

Παράλληλα, το 2023 το Βελγικό κράτος χρηματοδότησε ΜΟΝΟ τα φυσικοθεραπευτήρια, με 16.000.000 ευρώ για την απώλεια εισοδημάτων από την ηλεκτρική ενέργεια. Καλό θα είναι λοιπόν να μη γίνονται άστοχες συγκρίσεις.

Καλούμε λοιπόν όλους του ελευθεροεπαγγελματίες στην εκδήλωση που διοργανώνει το συντονιστικό, στο οποίο συμμετέχει και ο Π.Σ.Φ, για να αναδειχτεί από τους έγκριτους Νομικούς η αντισυνταγματικότητα του νέου φορολογικού Νόμου και φυσικά η συζήτηση πλέον στρέφεται στην προσβολή του Νόμου έναντι του ΣΤΕ».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ