ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΠραγματογνώμονες αδειάζουν Πολάκη -Δεν υπάρχει έλλειμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Πραγματογνώμονες αδειάζουν Πολάκη -Δεν υπάρχει έλλειμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ

- Advertisement -

Το περίφημο έλλειμμα των περίπου 90 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση τουλάχιστον τα όσα έλεγε και κατήγγειλε στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης αλλά και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά έγινε «λογιστική διαφορά», όπως προκύπτει από την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης που υπέβαλαν στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, οι ορκωτοί ελεγκτές.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για έλλειμμα και ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενακης ανέφερε πολλές φορές «εγώ δεν μίλησα ποτέ για έλλειμμα πάντα έλεγα για διάφορα» .

Όμως και οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές ανέφεραν στα μέλη της εξεταστικής: «Τα 90 εκατομμύρια για μας είναι διαφορά λογιστική και όχι έλλειμμα. Εμείς δεν μιλάμε για ελλείμματα αλλά για λογιστικές διαφορές.»

Παρά ταύτα όμως από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης προκύπτει μία εικόνα χάους που επικρατεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με την οικονομική διαχείριση του οργανισμού.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που παρουσίασαν ενώπιον των βουλευτών μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:

Τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία είχαν κατασχεθεί διότι γίνεται έλεγχος από τις εισαγγελικές αρχές. Αν και ζητήθηκαν λογιστικές καταστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δόθηκαν, το ίδιο και αποδεικτικά στοιχεία για έσοδα και έξοδα.

Ωστόσο και οι απολογισμοί δεν ήταν πλήρεις. Δεν είναι συνταχθεί σωστά. Έως το 2009 οι απολογισμοί ήταν ταμειακοί. Από το 2010 οι απολογισμοί ήταν λογιστικοί με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι «θολή» για το τι έμπαινε και έβγαινε αλλά και πως γίνονταν.

Σημαντική είναι ακόμα η διαπίστωση των ορκωτών λογιστών ότι υπήρχαν δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν αναγράφονταν στους απολογισμούς και έτσι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν από που χρηματοδοτούνταν αυτές οι δαπάνες.

Μεταξύ των δαπανών ειδικού σκοπού εντοπίστηκαν ενδεικτικά ανέφεραν 30.000.000 το 2010 ευρώ που σχετίζονται με την γνωστή υπόθεση των εμβολίων για τη γρίπη αλλά και 10.000.000 στον ΟΚΑΝΑ για δαπάνες πληρωμών κλπ επίσης το 2010

Όπως ανέφεραν οι ορκωτοί λογιστές:

«Οι απολογισμοί που πήραμε στο χέρια μας είχαν κενά . Υπήρχαν δαπάνες ειδικού σκοπού δεν αποτυπώνονται στους ισολογισμούς. Ποιοι είναι οι πόροι χρηματοδότησης αυτών των δαπανών. Όταν κάνεις έλεγχο σε ένα λογαριασμό σε ενδιαφέρει που έχουν πάει οι πληρωμές από που γίνονται οι εισπράξεις και λοιπά. Για να ελέγξεις αν οι πληρωμές είναι σωστές πρέπει να έχεις δίπλα μία κατάσταση που να σου λέει ότι κάθε πληρωμή πάει σε συγκεκριμένο προμηθευτή. Πράγματα που δεν είχαμε δίπλα μας άρα δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτα. Εμείς συγκρίνουμε με βάση τον απολογισμό και πρακτικά φαίνεται ότι οι απολογισμοί δεν είναι σωστοί. Γιατί μέχρι το 2009 είναι ταμειακοί και μετά το 2010 λογιστικοί. Αλλά και αυτοί δεν είναι καν λογιστικοί διότι περιλαμβάνουν μέσα πληρωμές για δάνεια. Όμως η πληρωμή δανείων δεν είναι έξοδο αλλά υποχρεώσεις».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απάντηση ενός εκ των ορκωτών λογιστών ότι σε έλεγχο ιδιωτικής εταιρίας αντίστοιχης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αντί βιβλίων θα τηρούσε EXCEL και extre, θα έφευγαν και θα συνέτασσαν αρνητική έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ