ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΛάβρος κατά clawback ο Β. Πενταφράγκας -Απαιτείται εξορθολογισμός

Λάβρος κατά clawback ο Β. Πενταφράγκας -Απαιτείται εξορθολογισμός

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Λάβρος κατά του καταχρηστικού clawback και της ασκούμενης πολιτικής των τελευταίων ετών στον κλάδο του φαρμάκου υπήρξε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Βασίλης Πενταφράγκας, κάνοντας λόγο για στραγγαλισμός της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και έλλειψη στήριξης του υγιούς επιχειρείν.

Λάβρος κατά του καταχρηστικού clawback και της ασκούμενης πολιτικής των τελευταίων ετών στον κλάδο του φαρμάκου υπήρξε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Βασίλης Πενταφράγκας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, στον χθεσινό χαιρετισμό του στον πλαίσιο των βραβείων Salus Index Awards υπογράμμισε πως «Το ελληνικό περιβάλλον δεν στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Ως ΠΕΦ και εκπροσωπώντας 26 παραγωγικές μονάδες της χώρας μας, η κατηγορία του φαρμάκου αποτελεί έναν κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συγκεντρώνει τα απαραίτητα πλεονεκτήματα προκειμένου να έχουν μια διεθνή πορεία τα προϊόντα που παράγουμε. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία που έχει πάρα πολλά να δώσει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν είναι ελκυστικός. Δεν αντιμετωπίζεται ως ένας κλάδος που μπορεί κάποιος να επενδύσει και να στηριχθεί στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».

Επισημαίνοντας τις αδικίες των τελευταίων ετών και απευθυνόμενος προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «αντιμετωπίζεται ως ένας κλάδος που μπορούμε να απομυζήσουμε. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι καταχρηστικό. Αυτό που είναι πραγματικά επώδυνο για εμάς, είναι ότι το υπέρογκο clawback τείνει να αποτελέσει κανονικότητα. Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει εξορθολογισμός. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε ένα πλαίσιο στο οποίο δήθεν δεν έχουμε δυνατότητα παρεμβάσεων».

«Ως Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) θα εξακολουθήσουμε να αναδεικνύουμε την προστιθέμενη αξία. Να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και της ανάπτυξης. Αυτό πραγματικά μας αξίζει» όπως σημείωσε ο κ. Πενταφράγκας.

Προσδοκίες και υποσχέσεις…

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δημιουργήσει προσδοκίες στον φαρμακευτικό κλάδο για άμεση διευθέτηση των χρόνιων ζητημάτων. Όμως δεν ήρθε με την πρώτη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα των ζητημάτων. Αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς η φαρμακοβιομηχανία είναι ότι προτάσεις και λύσεις οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση, μετατίθενται για το μέλλον χωρίς ουσιαστική δικαιολόγηση.

Τα 50 εκατ. ευρώ προς συμψηφισμό που έχουν προβλεφθεί στο clawback για το 2019 χαρακτηρίζονται «σταγόνα στον ωκεανό». Το σύνολο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον κλειστό δημόσιο προϋπολογισμό για το φάρμακο του 1,945 δισ. ευρώ, η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει μία δεύτερη φαρμακευτική δαπάνη ετησίως.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ