ΠολιτικήΠελώνη για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ολα εξετάζονται και αξιολογούνται

Πελώνη για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ολα εξετάζονται και αξιολογούνται

- Advertisement -

Έκκληση για την τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό απηύθυνε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα.

Έκκληση για την τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό απηύθυνε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Από αύριο, με την επαναλειτουργία -κάτω από συγκεκριμένους κανόνες- των θερινών κινηματογράφων γίνεται ένα ακόμη βήμα στην ανάκτηση της ελευθερίας που μας στέρησε η υγειονομική καταιγίδα. Ελευθερία, όμως, -όπως  τόνισε ο κ. Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σημαίνει ασυδοσία.

Κι αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους. Διότι  -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων- παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών,  την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ», είπε και συνέχισε: «Απέναντι σε όλα αυτά, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και  προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους. Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ούτε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και για την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε».

Πελώνη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός ΕΜΑΚ

Παράλληλα, η κ. Πελώνη απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ και το ενδεχόμενο αν εξετάζει η κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και για άλλες ομάδες στο δημόσιο, λέγοντας : Η απόφαση για την ΕΜΑΚ αφορά μία πολύ κρίσιμη υπηρεσία που αφορά την ασφάλεια, μία υπηρεσία που δεν μπορεί να λείψει κανένας από καμία βάρδια. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνει η συζήτηση για τους υγειονομικούς τον Σεπτέμβριο και όχι ενώ βρισκόμαστε στη φάση της μάχης και των εμβολιασμών. Η υπόθεση της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Αριστοτελία Πελώνη

Πελώνη: Για την τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας 

Από αύριο, με την επαναλειτουργία -κάτω από συγκεκριμένους κανόνες- των θερινών κινηματογράφων γίνεται ένα ακόμη βήμα στην ανάκτηση της ελευθερίας που μας στέρησε η υγειονομική καταιγίδα. Ελευθερία, όμως, -όπως  τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σημαίνει ασυδοσία. Κι αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους. Διότι  -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων- παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών,  την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και  προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους. Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ούτε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και για την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε.

Για την πορεία των εμβολιασμών 

Στο μεταξύ συνεχίζεται  με τον ίδιο  υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς,  η επιχείρηση «Ελευθερία». Μέχρι χθες είχαν γίνει περίπου  4.615.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2.974.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 1.709.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτή την στιγμή λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο  με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά.

Από αύριο Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους συμπολίτες μας  ηλικίας 35-39 και στη συνέχεια για τους 30-34 ετών.

Εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από  2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%).

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει  η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων  και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών  σε 19 νησιά,  ενώ έχει ήδη  ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και βαίνει προς ολοκλήρωση στην επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27.

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι δομές -τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία- στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες  διακομιδών εάν και εφόσον  χρειαστεί. Έχει ήδη αναβαθμιστεί το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ και παρακολουθεί σε  πραγματικό χρόνο και 24ωρη βάση, τα περιστατικά, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις επάλξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάδειξη της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Παράλληλα -όπως είχε προαναγγείλει ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000  προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στο χρόνο. Ειδικά για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού, ως έκτακτο προσωπικό, θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση. Είναι μια δέσμευση που γίνεται πράξη.

Για τη στήριξη  επιχειρήσεων και εργαζόμενων στη μεταβατική περίοδο

Η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο μετάβασης στη νέα κανονικότητα, που σταδιακά θα μας πάει σε δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Για αυτή την περίοδο, η Κυβέρνηση αναπτύσσει νέες δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που έχουν ανάγκη, έτσι ώστε κανένας να μην μείνει πίσω.

-Έχει ήδη  δρομολογηθεί  μια νέα δράση  για την ενίσχυση των επιχειρήσεων  της εστίασης και άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

-Έχουν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης για εποχικά εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού με αξιοποίηση της αποζημίωση ειδικού σκοπού,  του προγράμματος «Συν-Εργασία» και του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του καθαρού μισθού με 200 ευρώ.

-Ενεργοποιούνται, για πρώτη φορά, νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» που αφορά   στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως 90% και για  διάστημα 8 μηνών. Αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και παρέχουν δυνατότητα διαγραφής οφειλής («κούρεμα» τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

-Μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή  πρόγραμμα  ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων.

-Καταρτίζεται πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού και εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα  ότι στέκεται με ευθύνη διορατικότητα και ευαισθησία, δίπλα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με σίγουρα και στέρεα βήματα οδηγεί τη χώρα στην επόμενη μέρα. Χτίζει ένα καλύτερο αύριο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Τα σημαντικότερα σημεία της ενημέρωσης:

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τα υπόλοιπα 13 γίνονται γέφυρες για ένα πιο αισιόδοξο καλοκαίρι.

Από αύριο με την επαναλειτουργία των θερινών σινεμά γίνεται ένα ακόμα βήμα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση της μάσκας, τις αποστάσεις και στους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ. Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους.

Λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν

Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει τουλάχιστον 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση της Υγείας με 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση.

Η απόφαση για την ΕΜΑΚ αφορά μία πολύ κρίσιμη υπηρεσία που αφορά την ασφάλεια, μία υπηρεσία που δεν μπορεί να λείψει κανένας. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνει η συζήτηση για ους υγειονομικούς τον Σεπτέμβριο. Η υπόθεση της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται.

Αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την προανακριτική είναι σοκαριστικά, δείχνουν τον τρόπο που δρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, και παραπέμπουν σε καταστάσεις παρακράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του είναι σαν να βάζει βέτο στο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό. Περιμένουμε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους τηρεί αυτή τη στάση.

Ο πρωθυπουργός μετέβη με το πλοίο της γραμμής στην Τήνο για ιδιωτική επίσκεψη, λόγω αλλαγής στο πρόγραμμά του μίσθωσε ιδιωτικό ελικόπτερο για την επιστροφή του επιλέγοντας να μην μετατρέψει σε θαλάσσιο ταξί τα ελικόπτερα του στρατού.

Το 112 είναι έσχατο εργαλείο προειδοποίησης που κρίνεται επιχειρησιακά κατά περίπτωση αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Η εκκένωση έγινε χθες βράδυ με φυσική παρουσία και άψογο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων αρχών.

Η συζήτηση για τη συνεπιμέλεια είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να ακούσει τους βουλευτές. Η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ