Αυξάνονται οι «κλυδωνισμοί» στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων στις ΗΠΑ, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου.

Η φαρμακευτική πολιτική του Ντόναλτ Τραμπ διαπερνά τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και επηρεάζει τους διεθνείς κανόνες και στρατηγικές των φαρμακοβιομηχανιών.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας με αντικείμενο τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και συστατικών, συμπεριλαμβανομένων τελικών προϊόντων αλλά και κρίσιμων εισροών (δραστικές ουσίες, βασικές πρώτες ύλες και παράγωγα αυτών).
Αρμόδιο για τη διεξαγωγή της έρευνας ορίστηκε το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS/ Bureau of Industry and Security) του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου.
Σύμφωνα με σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, η έρευνα του Υπ. Εμπορίου για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του αμερικανού προέδρου να μετασχηματίσει την αμερικανική οικονομία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε οικονομία υπηρεσιών (services economy), ενισχύοντας την εγχώρια βιομηχανία.
Ωστόσο, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων κρίνεται δύσκολο εγχείρημα καθώς, εύλογα, το αυξημένο κόστος παραγωγής θα μετακυλήσει στα τελικά προϊόντα, αυξάνοντας έτσι την τιμή τους.
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως από άποψη κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης, εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον οι αμερικανοί πολίτες μπορούν να ανταποκριθούν σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, ενώ αντίστοιχοι φόβοι εκφράζονται και για τη δυνατότητα των εγχώριων ασφαλιστικών φορέων και εταιρειών.
Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία
Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, μετά την αυτοκινητοβιομηχανία, αποτελεί τον κλάδο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κριτική του Προέδρου Τραμπ αναφορικά με τις «άδικες» και επιζήμιες για τις ΗΠΑ εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, πρακτικές οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εξασφάλιση σημαντικού εμπορικού πλεονάσματος προς όφελος της ΕΕ. Πάντως, σε μια προσπάθεια κατευνασμού του αμερικανού προέδρου, τόσο αμερικανικές όσο και αλλοδαπές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως οι ευρωπαϊκές Novartis και Novo Nordisk, έχουν εξαγγείλει την πρόθεση τους να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον.
Πολλές φαρμακοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να απορροφήσουν τα κόστη από τους υψηλότερους δασμούς, προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους στις ΗΠΑ
Εκτός αμερικανικής αγοράς
Σημειώνεται ότι πολλές αμερικανικές φαρμακευτικές παράγουν σημαντικό ποσοστό των προϊόντων τους εκτός ΗΠΑ, με πολλές από αυτές να επιλέγουν την Ιρλανδία ως εναλλακτικό προορισμό για την εγκατάσταση των παραγωγικών μονάδων τους επωφελούμενες από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
Αναλυτές εκτιμούν ότι πολλές φαρμακοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να απορροφήσουν τα κόστη από τους υψηλότερους δασμούς, προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους στις ΗΠΑ.
Προεκλογικά, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στάθηκε στο πλευρό του Προέδρου Τραμπ, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη απορρύθμιση (deregulation). Ωστόσο, οι φωνές διαμαρτυρίας εντείνονται, με τον φορέα Pharmaceutical Research and Manufacturers of America να προειδοποιεί ότι «οι δασμοί θα δυσκολέψουν τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Συνεπώς, πλήγμα αναμένεται να δεχθεί και η βιομηχανία βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ, η οποία οδηγεί μεγάλο μέρος της καινοτομίας στην ανάπτυξη φαρμάκων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που την απαρτίζουν βασίζεται σε εισαγόμενες εισροές για την παραγωγή της, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Καινοτομίας Βιοτεχνολογίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αμερικανικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε προσπάθεια ενίσχυσης των αποθεμάτων τους, σε πρώτες ύλες και σκευάσματα μακρά διαρκείας, στοχεύοντας σε δημιουργία επαρκούς αποθεματικού για περίοδο 3-6 μηνών.
Τιμολόγηση φαρμάκων
Την ίδια στιγμή, ανησυχία έχει προκαλέσει στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας η προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να τιμολογήσει τα φάρμακα στις ΗΠΑ με βάση τις χαμηλότερες τιμές που πληρώνουν άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, αυτό το ενδεχόμενο αποτελεί προς το παρόν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Φαρμακοβιομηχανία.
Πηγές αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο υιοθέτησης μια τέτοιας πολιτικής από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, απασχολεί πολύ περισσότερο τον κλάδο από άλλες κυβερνητικές κινήσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση, ακόμα και από την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα φάρμακα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη «υπαρξιακή απειλή για τη βιομηχανία και την καινοτομία των βιοεπιστημών στις ΗΠΑ».
Ο βιομηχανικός εμπορικός όμιλος PhRMA νωρίτερα φέτος άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο για το θέμα, που μερικές φορές αναφέρεται ως διεθνής τιμολόγηση αναφοράς. Οι ΗΠΑ πληρώνουν τις ακριβότερες τιμές για τα φάρμακα παγκοσμίως, συχνά σχεδόν τριπλάσιες από αυτές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να σταματήσει αυτή την «παράδοση», αλλά δεν έχει διευκρινίσει δημόσια το πώς. Στην πρώτη του θητεία, το προτεινόμενο διεθνές πρόγραμμα τιμολόγησης αναφοράς μπλοκαρίστηκε από δικαστήριο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
SOS από φαρμακευτικές στην ΕΕ: Πάρτε μέτρα γιατί μετακομίζουμε
Breitbart: Οι θέσεις Γεωργιάδη για Τραμπ και τον εμπορικό πόλεμο