ΠολιτικήΟι επιβαρύνσεις ασθενών σε φάρμακα καθημερινής χρήσης

Οι επιβαρύνσεις ασθενών σε φάρμακα καθημερινής χρήσης

- Advertisement -

Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική «γραμμή» της μετακύλισης του κόστους υγείας στις τσέπες των πολιτών συνεχίζεται ακάθεκτη, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά.

Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική «γραμμή» της μετακύλισης του κόστους υγείας στις τσέπες των πολιτών συνεχίζεται ακάθεκτη, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Αυτή τη φορά ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφαίρεσε αυθαίρετα από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων δύο γνωστά αναλγητικά σκευάσματα (Lonarid-N tab. και Lonalgal tab.) που συνταγογραφούνται καθημερινά και πλέον οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν φαρμακευτική ουσία απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά. Γι΄ αυτό το λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο. Από τον οίστρο περικοπών δε γλίτωσε ούτε το αντιβιοτικό κολλύριο Τobrex.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβαρύνει σωρευτικά την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, που ήδη δυσκολεύονται να καλύψουν λόγω αυξημένου κόστους τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Δεν πρόκειται για ανικανότητα ή ολιγωρία. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα καθημερινής χρήσης και επιπλέον να αυξάνεται η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών για την αγορά τους. Στόχος είναι η περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η μείωση του clawback της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία μπορεί πλέον να αυξάνει ανεξέλεγκτα τις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων. Μόνο που σε μια περίοδο ανεξέλεγκτης ακρίβειας και πλήρους αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ, οι οικονομικές αυτές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών αυξάνουν υπέρμετρα την ιδιωτική δαπάνη υγείας και διευρύνουν τις υγειονομικές ανισότητες.

Η αξιόπιστη φροντίδα υγείας των ανθρώπων, από καθολικό δικαίωμα μετατρέπεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε προνόμιο όσων έχουν λεφτά.

Είναι καιρός υγειονομικοί, ασθενείς και κοινωνία να πουν ΩΣ ΕΔΩ! Η ισότητα και η αξιοπρέπεια στην περίθαλψη απαιτεί αλλαγή πολιτικής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ