ΠολιτικήΟ Κικίλιας «καρατομεί» τον Μάρκου - Αλλαγές στη σύνθεση του ΚΕΣΥ

Ο Κικίλιας «καρατομεί» τον Μάρκου – Αλλαγές στη σύνθεση του ΚΕΣΥ

- Advertisement -

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνου Μάρκου κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισπεύδει τις διαδικασίες για αλλαγή στη σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), μετά την άρνηση του να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδου, όπως του ζητήθηκε.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μάρκου «μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά του» αλλά αυτός αρνήθηκε. Για το λόγο αυτό η τροπολογία για την αναδιάρθρωση του ΚΕΣΥ θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα αντί του Σεπτεμβρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. «Όσο για την ιδιότητα του βουλευτή, ας τον κρίνουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και οι σύντροφοί του» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Μάρκου ζητά το ΚΙΝΑΛ
Αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής να παραπεμφθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, έστειλε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρολγου σημειώνει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Μάρκου «επιτέθηκε με σκαιό και χυδαίο τρόπο εναντίον του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, Βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, καθώς και του συνόλου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, απευθύνοντας δημόσια ύβρεις και άσεμνη χειρονομία».

Κεγκέρογλου: Ανοίκειες, ανάρμοστες και ομοφοβικές εκφράσεις

Ο Γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής κάνει λόγο για «ανοίκειες, ανάρμοστες, καταδικαστέες ομοφοβικές εκφράσεις και χειρονομίες, που απάδουν όχι μόνο του κοινοβουλευτικού αξιώματος, αλλά και της ιατρικής και ακαδημαϊκής ιδιότητας του αναφερομένου.

Η συμπεριφορά του δε αυτή προκάλεσε τη διακοπή της συνεδρίασης και την αποβολή του αναφερομένου από την αίθουσα, με απόφαση του Προεδρείου» και προσθέτει ότι «η ως άνω έργω και λόγω εξύβριση και δη κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής διαδικασίας αποτελεί κατ’ εξοχήν αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, κατά την έννοια του άρθρου 80 ΚτΒ Α’ και των συναφών διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως ισχύουν.

Απρεπής συμπεριφορά

Ειδικότερα, η ανάρμοστη ενέργεια του κ. Κ. Μάρκου εμπίπτει στις περιπτώσεις (α), (γ), (δ), (ε) και (ζ) της παραγράφου 4 του άρθρου 77 ΚτΒ Α΄, καθώς στην περίπτωση αυτή συρρέουν απρεπής συμπεριφορά με λόγια ή έργα, χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης μελών του Κοινοβουλίου, έλλειψη του οφειλόμενου σεβασμού προς το Προεδρείο και την αποστολή της Βουλής και εν τέλει παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Σώματος.

«Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι ο αναφερόμενος, παρά την από Ιουλίου 2019 εκλογή του ως βουλευτή, παραμένει ως σήμερα Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας -θέση στην οποία για πρώτη φορά στα χρονικά υπηρετεί εν ενεργεία βουλευτής.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει εύλογο προβληματισμό για τη συμβατότητα των πολλαπλών καθηκόντων του κ. Κ. Μάρκου, όπως αναφέρεται στη σχετική από Ιανουαρίου 2020 επιστολή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προς τον Υπουργό Υγείας αλλά και σε συναφή αρνητικά δημοσιεύματα (βλ. από 31.05.2020 φύλλο «Εφημερίδας των Συντακτών»). Με δεδομένα τα ανωτέρω, θα πρέπει να διερευνηθεί στο πρόσωπο του αναφερομένου ενδεχόμενη συνδρομή της κατά το άρθρο 3 του Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως ισχύει, περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Δια της παρούσης ζητούμε τις, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, περαιτέρω ενέργειες για την κίνηση των διαδικασιών με αφορμή την ως άνω αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του αναφερομένου βουλευτή», καταλήγει η επιστολή του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Μάρκου: Υπερβολική η αντίδρασή μου αλλά δεν μετανιώνω

Από την πλευρά του, ο κ. Μάρκου παρουσιάστηκε σήμερα αμετανόητος για τη χυδαία συμπεριφορά του. Μιλώντας στον RealFm, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος «εντελώς ξαφνικά και χωρίς να του έχω απευθυνθεί ή να έχω κάνει κάποιον υπαινιγμό, άρχισε να φωνάζει ότι είμαι διαπλεκόμενος, ότι έχει πολλά ράμματα για τη γούνα μου, έχω φτιάξει επιτροπές που με φτιάχνουν υπαινισσόμενος ό,τι θέλει και καταγγέλλοντάς με ως άρχοντα της διαπλοκής. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορώ να το ανεχτώ με τίποτα και ούτε πρόκειται να το ανεχτώ και στο μέλλον».

Ο κ. Μάρκου υποστήριξε ότι αρχικά δεν έδωσε σημασία αλλά όταν ο κ. Κωνσταντινόπουλος συνέχισε «δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι».

«Η αντίδρασή μου ήταν έντονη, το ομολογώ» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρκου, ο οποίος σε ερώτηση αν έχει μετανιώσει για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντίνος Μάρκου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι με την φράση που είπε εννοούσε ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ «είναι πολιτικά ανοιχτός». Αναφορικά με τις χειρονομίες του, τόνισε πως «καθένας ερμηνεύει όπως ένα έργο τέχνης. Με τις κινήσεις μου οι χυδαίοι διάβασαν χυδαιότητα, κάποιοι άλλοι δεν διάβασαν τίποτα συγκεκριμένο».

«Αν δείτε πάλι το βίντεο θα δείτε ότι η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Βουλής ήταν ‘δεν είδα δεν άκουσα τίποτα’. Μετά έτρεξαν κάτι παρακεντέδες και του είπαν να κάνει αυτό που έκανε», κατέληξε ο κ. Μάρκου

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ