- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Την παρακαταθήκη του πατριάρχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Παύλου Γιαννακόπουλου συνεχίζει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος «ενεργοποιώντας» εκ νέου τον Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), επιχειρώντας -από τη θέση του πρόεδρου- στην περαιτέρω ενδυνάμωση, συνεννόηση και συνεργασία όλων των φορέων φαρμάκου της χώρας.
Στην «πρώτη» εκδήλωση του ΣΑΦΕΕ, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης, παρουσία εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς, αλλά και των θεσμικών οργάνων: ΠΕΦ (Θεόδωρος Τρύφων), ΣΦΕΕ (Ολύμπιος Παπαδημητρίου), PIF (Μάκης Παπαταξιάρχης), ΠΦΣ (Απόστολος Βαλτάς) και Πανελλήνια Ένωσης Φαρμακοποιών (Νικόλαος Κόλμαν) που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα «Παύλος Γιαννακόπουλος» της εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ, η ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τις μεγάλες «πληγές» του φαρμάκου, τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback. (δείτε αναλυτικά εδώ)
«Ο Σύλλογος μας σε συνεργασία και με τις λοιπές οργανώσεις του κλάδου των φαρμακευτικών εταιρειών, υπέβαλε συντονισμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου. Είτε με την συμμετοχή σε συσκέψεις, είτε με την υποβολή υπομνημάτων. Σκοπός ήταν να μετριάσει τις επιπτώσεις που είχε η δυσμενής οικονομική κατάσταση, η οποία έχει πλήξει τον κλάδο μας και η οποία επιδεινώθηκε με την τιμολογιακή πολιτική, το rebate και το clawback» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε αρκετές δυσκολίες και έρχονται ακόμα περισσότερες. Όμως, αυτό δεν μας εμπόδιζε να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Άλλες φορές με μεγαλύτερη και άλλες φορές με μικρότερη επιτυχία. Ένα όμως είναι σίγουρο! Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα εκάστοτε προβλήματα, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη έκβαση».
Με αφορμή το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, τόνισε τη σημασία της εφαρμογής του HTA για την αξιολόγηση της καινοτομίας και των νέων φαρμάκων. Αναφορικά με την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και των οικονομικών φαρμάκων, είπε ότι η απειλή κατασταλτικών μέτρων δεν είναι η σωστή προσέγγιση, αντίθετα χρειάζεται παροχή κινήτρων στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Τέλος, τόνισε ότι τα εξωφρενικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες για clawback και rebate χρήζουν άμεσης επανεξέτασης και διόρθωσης.
Ποιος είναι ο ΣΑΦΕΕ
Ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων αντιπροσωπεύει και εκφράζει τις απόψεις ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων Αντιπροσώπων. Έχει ιδιαίτερη δυναμική παρουσία στο «χώρο» του φαρμάκου και των παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε με σκοπό να συνεισφέρει αποτελεσματικά, με στοχευμένες προτάσεις-παρεμβάσεις στην Ελληνική Φαρμακευτική αγορά. Στόχος είναι η επίτευξη της καλύτερης δυνατής λειτουργίας της και με απώτερο στόχο την ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Σύλλογος για την υλοποίηση των στόχων του επιδιώκει:
- Την διαφύλαξη, μελέτη και προαγωγή των κοινών οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του. Στα πλαίσια, βεβαίως, της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.
- Την δημιουργία σταθερών κανόνων λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.
- Την διάθεση στην Ελληνική Φαρμακευτική αγορά όλων των εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
- Την ενεργό βοήθεια για την εξέλιξη της φαρμακευτικής επιστήμης στην χώρα μας. Όχι μόνο στο χώρο της έρευνας αλλά και στην καθ’ ημέρα πράξη.
Ο ΣΑΦΕΕ διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία, τον Αναπληρωτή Ταμία και 2 Μέλη.