ΠολιτικήO Γ. Πατούλης εφ’όλης της ύλης για Novartis, Πρωτοβάθμια και… εκλογές

O Γ. Πατούλης εφ’όλης της ύλης για Novartis, Πρωτοβάθμια και… εκλογές

- Advertisement -
  • Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό

Έκκληση να αφήσουμε την υγεία έξω από την μικροκομματική αντιπαράθεση και να μην αποτελέσει η υπόθεση Novartis αιτία περαιτέρω υποβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς, απευθύνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης τονίζοντας πως δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών.
Σχολιάζοντας την πολύκροτη υπόθεση, ο κ. Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι «Ελπίζω πραγματικά να αποτελέσει την αφορμή να παρθούν αποφάσεις και να υλοποιηθούν επιτέλους πολιτικές που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς όμως να στερήσουν την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που έχει ανάγκη».
Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα τονίζει ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα, που προβλέπει χαμηλής ποιότητας φθηνές υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας…

  • Κύριε Πατούλη, προσφάτως αναφέρατε πως είναι γνωστή σε όλους η χρηματοδότηση των φαρμακευτικών εταιρειών σε εκπαιδευτικά συνέδρια, ενώ η ιατρική κοινότητα γνωρίζει λίγο πολύ πως υπάρχουν φαινόμενα καθοδηγούμενης συνταγογράφησης. Κατά πόσο η υπόθεση Novartis συγκλονίζει πραγματικά την βιομηχανία φαρμάκου και τον ιατρικό κόσμο;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου ενημερώνεται για τις εξελίξεις και την πρόοδο που συντελείται στην εξεύρεση νέων καινοτόμων θεραπειών, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ασθενειών και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των πολιτών , σε ιατρικά συνέδρια που πραγματοποιούνται από επιστημονικές εταιρείες και χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές.
Κατά την άποψη μου αυτό δεν είναι πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν την εκπαίδευση κι ενημέρωση αυτή δεν την παρέχει η Πολιτεία. Όσον αφορά όμως την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, εδώ και πολλά χρόνια ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή της, όπως η καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, η θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών σε όλα τα επίπεδα κι όχι μόνον στο φάρμακο, κλπ. Η Πολιτεία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το γεγονός ότι έχουμε καθυστερήσει να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα, ότι εφαρμόζεται σε όλη την ανεπτυγμένη Ευρώπη.
Όσον αφορά την υπόθεση Novartis, ελπίζω πραγματικά να αποτελέσει την αφορμή να παρθούν αποφάσεις και να υλοποιηθούν επιτέλους πολιτικές που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς όμως να στερήσουν την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που έχει ανάγκη. Δεν πρέπει η υπόθεση αυτή να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασθενείς, αλλά ούτε και να αποτελέσει αφορμή για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Να αφήσουμε την υγεία έξω από την μικροκομματική αντιπαράθεση.

  • Χρονικά, θεωρείτε πως η διαλεύκανση της υπόθεσης εμπεριέχει δόλο, υποκρύπτοντας σκοπιμότητες ή έφτασε τελικά η ώρα της κάθαρσης;

Δεν μου αρέσουν οι βαρύγδουπες εκφράσεις. Η ώρα της κάθαρσης θα έρθει όταν θα καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι, Πολιτεία, κόμματα κι επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αποφασίσουμε από κοινού και να υλοποιήσουμε ανθρωποκεντρικές πολιτικές, που θα διασφαλίσουν την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Ούτε η Τρόικα ούτε το FBI είναι οι κατάλληλοι για να μας υποδείξουν τι πρέπει να κάνουμε. Εμείς θα το βρούμε. Αρκεί να αποφασίσουμε επιτέλους να σκεφτούμε εθνικά και να συνεννοηθούμε με γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας και της κοινωνίας μας.

  • Στο μείζον ζήτημα των οικογενειακών γιατρών, ο ΙΣΑ εμμένει στην αρχική του θέση καλώντας τα μέλη του να μην δεχθούν τις απαξιωτικές συμβάσεις. Γιατί το ενδιαφέρον των γιατρών παραμένει χαμηλό; Επηρεάστηκαν από τους Ιατρικούς Συλλόγους ή πρόκειται καθαρά για οικονομικούς λόγους;

Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ιδεοληπτικό και πρόχειρο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας, για λόγους καταρχάς επαγγελματικής αξιοπρέπειας. Εξίσου μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον και για τη στελέχωση των ΤοΜΥ όπου και σε αυτή την περίπτωση, η πρόταση του υπουργείου Υγείας στερείτο ρεαλιστικής βάσης. Και στις δύο περιπτώσεις η αμοιβή που προβλέπεται είναι απαράδεκτα χαμηλή και αποτελεί απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος. Ο Έλληνας γιατρός μπορεί να μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση ωστόσο έχει αξιοπρέπεια και δεν επιτρέπει να τον εκμεταλλευτούν αυτοί που οδήγησαν στη φτωχοποίησή του
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας φθηνές υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

  • Η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό μέχρι το Μάρτιο είναι προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης. Δεδομένου ότι ο χρόνος τελειώνει, ποιες οι προτάσεις του ΙΣΑ για την εφαρμογή του θεσμού;

Ο ΙΣΑ είναι υπέρ του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος ωστόσο αποτελεί δικαίωμα για τον πολίτη και όχι υποχρέωσή του. Ο οικογενειακός γιατρός θα πρέπει να λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας του κάθε πολίτη, να τηρεί το φάκελό του και να είναι υπεύθυνος για τη πρόληψη. Είμαστε αντίθετοι στο Gatekeeping που στερεί τη δυνατότητα στον ασθενή να έχει πρόσβαση στο γιατρό που έχει ανάγκη. Είναι παράλογο να μην αξιοποιείται ο εξειδικευμένος γιατρός ,σε μία χώρα που υπάρχει πληθώρα ιατρών, με υψηλή εξειδίκευση, οι οποίοι γίνονται ανάρπαστοι από άλλες χώρες και στελεχώνουν τα υγειονομικά συστήματά τους .

  • Έχετε έρθει σε επαφή με το υπουργείο Υγείας για το θέμα; Ποιες οι εκτιμήσεις σας για την επόμενη ημέρα;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνοεί προκλητικά τους φορείς και νομοθετεί χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο. Πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για την μοναδική πολιτική ηγεσία που έχει αρνηθεί να δει τον ΙΣΑ, το μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας. Δυστυχώς διακατέχεται από ιδεοληπτική και συγκεντρωτική τακτική και δεν συνειδητοποιεί ότι δημόσια υγεία, χωρίς γιατρούς δεν γίνεται.
Ο ΙΣΑ απορρίπτει το κρατικοδίαιτο και συγκεντρωτικό Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που επιχειρεί να επιβάλει το υπουργείο Υγείας και ζητά για άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κατά πράξη και περίπτωση, για όλες τις ιατρικές ειδικότητες, με ελεύθερη επιλογή ιατρού και για όσους ιατρούς το επιθυμούν. Τονίζουμε ότι το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας θα πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβασης όλων των πολιτών στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

  • Διεκδικώντας τον δήμο Αθηναίων στις προσεχείς εκλογές, απευθύνατε πρόσκληση για «στήριξη της προσπάθειας από κομματικούς μηχανισμούς». Με ποιους κύκλους-παρατάξεις βρίσκεστε σε επαφή;

Αυτό που έχω επανειλημμένα πει, είναι ότι επιδιώκω πρώτα και πάνω από όλα τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Με ενδιαφέρει η στήριξη των πολιτών πάνω από όλα. Από κει και πέρα, είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία με όλα τα κόμματα με τα οποία έχουμε κοινές αρχές κι αξίες. Με κόμματα και κοινωνικούς φορείς που μπορούμε να έχουμε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο θα υπηρετεί κοινούς στόχους, κι όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

  • Ποιο είναι το όραμα του Γιώργου Πατούλη για τον δήμο Αθηναίων που εμφανίζει μια εικόνα διαρκούς υποβάθμισης τα τελευταία χρόνια; Τι θέλετε να αλλάξετε;

Σήμερα η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν ανταποκρίνεται η εικόνα της, ούτε στην πλούσια ιστορία της, αλλά ούτε και σε αυτή που πρέπει να έχει η πρωτεύουσα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Αλλά αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο, είναι το αίσθημα παραίτησης που αντικρίζουμε σήμερα , τόσο από πλευράς Δημοτικής Αρχής, όσο και από μεγάλο τμήμα των κατοίκων κι επαγγελματιών της πόλης. Έχουν συμβιβαστεί με τη σημερινή κατάσταση, ενώ κάποιοι από αυτούς θεωρούν και γραφική ιδιαιτερότητα, αυτές τις εικόνες υποβάθμισης.
Αυτή η κατάσταση για την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, σε μια γειτονιά των Πετραλώνων, με οδήγησε στην απόφαση να δηλώσω παρόν στον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από 7 μήνες, κάτω από την Ακρόπολη, μια μεγάλη ομάδα ενεργών πολιτών αυτής της πόλης, για να κάνει η Αθήνα ένα Νέο Ξεκίνημα. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, που στόχο έχει να ανατρέψουμε όλα όσα μας ενοχλούν σήμερα στην Αθήνα και κρατούν την πόλη της καρδιάς μας πίσω. Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε άλλο με οτιδήποτε λιγότερο αξίζει στην πόλη της καρδιάς μας. Είναι μια ευκαιρία να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι η Αθήνα αξίζει περισσότερα, αξίζει καλύτερα.
Οι πολίτες της Αθήνας παίρνουν την τύχη της πόλης στα χέρια τους και δεν περιμένουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους από πρόσωπα που δοκιμάστηκαν αλλά απέτυχαν, ή από «πορφυρογέννητους» σωτήρες, που βλέπουν την Αθήνα ως σκαλοπάτι για την εκπλήρωση των προσωπικών τους φιλοδοξιών. Η Αθήνα δεν είναι σκαλοπάτι για την αρχηγία ενός κόμματος, είναι επιλογή ζωής. Η Αθήνα θα γίνει πρωτεύουσα ξανά, με τους πολίτες πρωταγωνιστές και με υποψήφιους που έχουν και την ικανότητα αλλά και την εμπειρία να πάνε την πόλη μπροστά. λύσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια της Αθήνας να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, δηλώνω παρών.

  • Ο Γιώργος Πατούλης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου, εκλεγμένος από το 2006

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ