ΠολιτικήΜητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τι θα πει για ΕΣΥ, εργασιακά και φορολογία

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τι θα πει για ΕΣΥ, εργασιακά και φορολογία

- Advertisement -

Με πακέτο στοχευμένων μέτρων για ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλά εισοδήματα και παρεμβάσεις για την ακρίβεια, μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ και πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πλήρη εικόνα για το ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους αλλά και τη θετική αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία.

Με πακέτο στοχευμένων μέτρων για ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλά εισοδήματα και παρεμβάσεις για την ακρίβεια, μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ και πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές και εν’ όψει της φετινής ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για την κατάρτιση και την άμεση εφαρμογή ενός πλήρους σχεδίου, όπου θα διασταυρώνονται οι βέλτιστες λύσεις για τα προβλήματα που συναντούν καθημερινά οι πολίτες ανά την Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις στα πεδία που είχε προαναγγείλει από την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης – παρότι οι πρωθυπουργοί συνηθίζουν στις ΔΕΘ να εστιάζουν σε ένα πακέτο οικονομικών εξαγγελιών– σκοπεύει αυτή τη φορά να ανοίξει την μεταρρυθμιστική ατζέντα ξεκινώντας με τις σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό πίνακα, τις νομοθετικές κινήσεις για παρεμβάσεις στον εργασιακό χάρτη υπέρ των εργαζομένων (ρυθμίζοντας τα της ευέλικτης εργασίας) και με την ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του σχετικού άρθρου του Συντάγματος.

Προτεραιότητα το ΕΣΥ

Βασική προτεραιότητα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού παραμένει η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι ριζικές αλλαγές στο Κράτος όσον αφορά στις δομές και τη λειτουργία του, η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης που σε κάποιες πτυχές αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και η έμφαση στη συγκρότηση πλάνου ασφάλειας για τον κάθε πολίτη- περίπου τρεις χιλιάδες αστυνομικοί επιπλέον θα κάνουν «διαρκείς» περιπολίες κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην Υγεία, αναμένονται πολλές και καίριες παρεμβάσεις καθώς δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να παραμένει σε αυτή την κατάσταση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, καταδεικνύοντας τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας

Η μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας ταυτίζεται αναμφίβολα και με τον «πόλεμο» κατά της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας– γι’ αυτό, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη θα γίνουν πράξη όλα για τα οποία έχει δεσμευτεί το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργικό επιτελείο. Η αντιμετώπιση της κατάστασης προωθείται μέσω των συνεχών ελέγχων. «Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποκτά αδικαιολόγητα κέρδη σε βάρος των καταναλωτών. Οι έλεγχοι που έχουν ήδη ξεκινήσει θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση με μόνο μέλημά μας την προστασία των καταναλωτών. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω», λέει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και αναφέρει παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκ. ευρώ είχε επιβάλει πριν ένα μήνα η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις. Σύμφωνα με τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών οι τρεις αυτές αλυσίδες κατέβαλαν ήδη το 50% του προστίμου λόγω της αποδοχής της παράβασης και της αποπληρωμής εντός 30 ημερών, όπως προβλέπει η διάταξη. Συνολικά καταβλήθηκαν 720.000», εξηγεί επ’ αυτών ο κ. Μαρινάκης ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη επεσήμανε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα κινηθεί με όρους συνέπειας.

Πρόσθετα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει να βάζουν στο τραπέζι τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν:

1. Επέκταση του Μarket Pass:

Με την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής να επιμένει και να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών σχεδιάζεται η παράταση του Market Pass και για τους δυο τελευταίους δύο μήνες του έτους, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν σε μια δόση ολόκληρο το ποσό του Market Pass το οποίο καλύπτει τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και φτάνει έως 300 ευρώ.

2. Αύξηση κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης

Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης ώστε να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

3. Ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία. Οι σημερινές τιμές ρεύματος παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο, στοιχείο που προβληματίζει σχετικά με τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται στους καταναλωτές.

Η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής. «Το σύστημα των επιδοτήσεων όμως είναι επαρκές όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα» έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι» για τον επόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να αποκλείεται ένα νέο ράλι τιμών στο φυσικό αέριο.

4. Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στην σύνταξή τους το 2024. Το μέτρο έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ