Για αναπροσαρμογή μέτρων και όχι για άνοιγμα έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο και το επόμενο δίμηνο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «φτάνουμε στο τέλος της νύχτας».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του, που πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, τόνισε ότι έρχεται στη Βουλή για δέκατη φορά μέσα σε 12 μήνες για να μιλήσει για την πανδημία.
«Θα ευχόμουν οι συνεδριάσεις για το θέμα να ήταν λιγότερες. Όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε βάλει τελεία στο κεφάλαιο της πανδημίας. Όμως δυστυχώς παντού στον κόσμο ο ιός εμφανίζεται εξαιρετικά ανθεκτικός», είπε στην αρχή της πρωτολογίας του.
Υποστηρίζοντας ότι, παρά τις όποιες αστοχίες, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με επιτυχία την πρωτοφανή επιδημιολογική κρίση, ο πρωθυπουργός συνέχισε παραθέτοντας στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας: «Η γλώσσα των αριθμών είναι ο μόνος δημοκρατικά έγκυρος τρόπος για να συνεννοούμαστε. Χωρίς κοινό κώδικα κατανόησης και ερμηνείας αυτού του εξαιρετικά σύνθετου φαινομένου δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μία κοινή βάση», είπε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Έχουμε αντιμετωπίσει την κρίση από την αρχή της
«Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όσο θα είχαμε ακόμη 8.000 νεκρούς. Μία επιτυχία της χώρας που αποτυπώνει πώς έχουμε αντιμετωπίσει την κρίση από την αρχή της», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τον ρυθμό εμβολιασμού, αλλά και από τις πρώτες χώρες στη διενέργεια τεστ.
«Έχουμε πει εξαρχής ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Είναι λάθος να την εξετάζουμε με φωτογραφίες της στιγμής. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα: η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας», συνέχισε προσθέτοντας:
«Η εικόνα που παρουσιάζει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Η μεγάλη αύξηση των ΜΕΘ δεν είναι ισχυρισμός, είναι πραγματικότητα. Οι χιλιάδες προσλήψεις δεν είναι φήμη, είναι γεγονός», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί θα ξαναγίνουν επιτάξεις.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε:
«Οι περιορισμοί που επιβάλαμε τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκαν στις δυσκολίες των κλάδων. Δεν ήταν μόνο οι σχεδόν 700 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ήταν και οι καθημερινές μικρές ή μεγάλες παραβάσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης παραδεχόμενος πως «Δεν είναι μόνο κουρασμένοι οι πολίτες, κουρασμένοι είναι και οι μηχανισμοί επιτήρησης».
«Χρειάζεται λοιπόν μια νέα ανάγνωση της πραγματικότητας. Τα ισχύοντα μέτρα βοήθησαν αλλά τώρα μπαίνουμε σε μια νέα φάση που έχει άλλα χαρακτηριστικά: Έχουμε τις μεταλλάξεις, που είναι πιο επιθετικές. Έχουμε όμως και έναν πιο θετικό καιρό. Και έχουμε και τον πιο ισχυρό σύμμαχο, τα εμβόλια», είπε υπογραμμίζοντας πως αλλεπάλληλες αλλαγές τακτικής έγιναν σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία. «Οφείλουμε όλοι μας να προσαρμοζόμαστε, να ενισχύουμε μέτρα που δούλεψαν και να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν».
«Η Ευρώπη απέτυχε στα εμβόλια»
Αναφερόμενος στην εξέλιξη των εμβολιασμών, είπε πως «η Ευρώπη πέτυχε στην αλληλεγγύη, αλλά απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των ποσοτήτων εμβολίων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Ωστόσο, όπως είπε: «Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».
Η στάση μας αναπροσαρμόζεται, με βάση την ευέλικτη πολιτική που ακολουθήσαμε από την αρχή, εξήγησε, αναφερόμενος στο νέο μείγμα μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού. «Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» παρατήρησε, προσθέτοντας: «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν».
Αναφερόμενος στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, είπε πως το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με πρώτα τα λύκεια ενώ επανέλαβε ότι στα μέτρα στήριξης θα προστεθούν επιπλέον 14 δισ. ευρώ. Εξειδικεύοντας έκανε λόγο για 330 εκατ. στο κλάδο της εστίασης για να ανοίξουν τα εστιατόρια. Αυτό το ποσό θα είναι ένα κεφάλαιο κίνησης για τους 3 πρώτους μήνες, είπε.
Ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του υπογράμμισε αρκετές φορές την έκκληση να μην υποκύψουν οι πολίτες στην κούραση. Να αναλογιστούν και την κούραση των υγειονομικών.
«Η αυτοκυριαρχία από τον φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο τάση αμφισβήτησης των μέτρων περιορισμού.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά «όπλα» της κυβέρνησης κατά της πανδημίας: τα self tests και τα εμβόλια.
Με τη βοήθεια των δύο αυτών όπλων «ευελπιστούμε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε χτίσει ένα πρώτο τεύχος ανοσίας και μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την αντιπολίτευση να αφήσει τη «στείρα αντιπολίτευση και να συμφωνήσουμε σε μια ενιαία βάση για τη διαχείριση της πανδημίας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε», είπε.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της πανδημίας που προκρίθηκε έναντι της ανοσίας της αγέλης και αυτής των απολυταρχικών καθεστώτων, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Προτάξαμε πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή, δεχτήκαμε να επιβάλουμε μεγάλους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα γνωρίζοντας το κόστος. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας έχει το δικό του τίμημα. Και προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι η συνεννόηση, ο πολιτικός λόγος να μην είναι πολεμικός» τόνισε προσθέτοντας πως: «Είμαι εδώ για να ζητήσω συνθέσεις», είπε.
«Φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Χρέος μας είναι να φτάσουμε πιο κοντά στο φωτεινό ξημέρωμα και να οδηγηθούμε σε ένα πιο ασφαλές Πάσχα και σε ένα καλό καλοκαίρι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Μετά τον πρωθυπουργό, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα