ΦάκελοιΔιαβήτηςΜετά τον σάλο δικαιώνονται οι Διαβητικοί - Άκυρες οι περικοπές

Μετά τον σάλο δικαιώνονται οι Διαβητικοί – Άκυρες οι περικοπές

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Αποσύρουν ΕΟΠΥΥ και Π. Πολάκης τις περικοπές που περιλάμβανε για τους διαβητικούς ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), μετά το σάλο που προκάλεσε η εσπευσμένη απόφαση από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ τη προηγούμενη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα τη Τρίτη λίγες ώρες πριν αποσταλεί ο νέος Κανονισμός για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) είχε έκτακτη συνάντησή με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου.

Η συνάντηση σύμφωνα με τη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε θετική έκβαση αφοί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενσωματώθηκαν τελικά στο νέο ΕΚΠΥ όλες οι προτάσεις της Ομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κατάφερε στο νέο ΕΚΠΥ να ενταχθούν τα εξής:

• Η μηδενική συμμετοχή στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, στις οποίες ο νέος Κανονισμός προέβλεπε συμμετοχή της τάξης του 10% από τους πάσχοντες
• Επίσης απεφεύχθη η προτεινόμενη μείωση των ταινιών μέτρησης σακχάρου στο διαβήτη τύπου 1
• Γενικότερα η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του διαβήτη είναι μηδενική.
• Εντάσσεται στο νέο Κανονισμό το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre και μετά από απαίτησή της Ομοσπονδίας υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη και την αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, που μελλοντικά θα εισαχθούν στη χώρα μας.
• Αύξηση της ποσότητας των βελονών από 100 σε 200 μηνιαίως στο διαβήτη τύπου 1 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, αποδεκτό έγινε και το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ περί γνωμοδότησης του ΑΥΣ για αύξηση των μηνιαίων ποσοστήτων αναλώσιμων υλικών σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.

Ένταξη του θεραπευτικού υποδήματος
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνει η Ομοσπονδία την ένταξη του θεραπευτικού υποδήματος για το διαβήτη στον Κανονισμό, μετά από προσπάθειες χρόνων και μολονότι είναι αποδεδειγμένο και διεθνώς γνωστό, πως συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ακρωτηριασμών και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.

Συγκεκριμένα το θεραπευτικό υπόδημα θα ενταχθεί στον Κανονισμό μεταγενέστερα με Παράρτημα που θα εκδοθεί την έναρξη ισχύος του νέου ΕΚΠΥ, όπως ενημέρωσε την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ο κ. Πολάκης στο οποίο θα ενταχθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση του κατάλληλου υποδήματος ανά περίπτωση.

«Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ νιώθει δικαιωμένη και δηλώνει την ικανοποίησή της για την ένταξη των προτάσεών της στο νέο Κανονισμό. Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου ανέδειξε τα προβλήματα του νέου Κανονισμού και πρότεινε λύσεις.Τα αποτελέσματα των έντονων προσπαθειών μας δικαίωσαν τον αγώνα μας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.
Μετά τη θετική έκβαση και την ικανοποίηση των αιτημάτων της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει ότι αναβάλλεται η πορεία διαμαρτυρίας και η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 27/6/2018.

Τέλος ευχαριστεί για την αμέριστη συμπαράσταση της την Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ