ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗ«Κλείδωσαν» τα 20 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα 1Α με χθεσινή τροπολογία

«Κλείδωσαν» τα 20 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα 1Α με χθεσινή τροπολογία

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Κυρώνεται και τυπικά η χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα 1 Α του ΕΟΠΥΥ που είχε υποσχεθεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για το 2018 στις εταιρείες, με την τροπολογία με που κατατέθηκε τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο είναι προς ψήφιση στη Βουλή.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, αυξάνεται η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη από τα 530 στα 550 εκατ. ευρώ για το 2018, με την αύξηση των 20 εκατ. ευρώ να πηγαίνει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα (1Α) που διακινεί με τη δαπάνη να διαμορφώνεται στα 82 εκατ. ευρώ για το 2018.

Το υπερβολικό clawback και rebate για τις φαρμακευτικές που διακινούν φάρμακα 1Α δημιούργησε μείζον πρόβλημα, με τις εταιρείες να φτάνουν στα πρόθυρα αδυναμίας διάθεσης φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τιμολόγηση on patent – off patent

Στην τροπολογία συμπεριλαμβάνεται και ο νέος τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων που είχε παρουσιάσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο αναφοράς στη χώρα μας πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον σε τρία κράτη μέλη της Ευρώζώνης.

Τα on patent (εντός προστασίας πατέντας) και για τα off-patent (εκτός προστασίας πατέντας) θα τιμολογούνται βάσει τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης αντί των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση της τιμής αρκετών πρωτότυπων και off patent φαρμάκων.

Όμως όπως ορίζεται στην τροπολογία τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να φτάσει ίση με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Τα φάρμακα τώρα που έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τις αλλαγές αυτές βελτιώνεται το σύστημα τιμολόγησης και δημιουργείται ένα πιο σταθερό πλαίσιο ως προς την αξιοπιστία των τιμών αναφοράς, το οποίο δεν εξαρτάται από συναλλαγματικές διαφορές. Με την σταδιακή αύξηση κατά 10% εκτιμάται ότι αποσοβείται ο κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά οικονομικών φαρμάκων εγνωσμένης θεραπευτικής αξίας, εξαιτίας χαμηλής τιμής και την αντικατάσταση τους με ακριβότερα φάρμακα

Τιμολόγηση γενοσήμων

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα, που αποτελούν τον κύριο όγκο της παραγωγής των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, θα παίρνουν το 65% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας (off patent) αντί του 50% έπαιρναν μέχρι τώρα και σε κάθε περίπτωση η τιμή δεν μπορεί να έιναι χαμηλότερη του ΚΗΘ που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ομογενοποιήση της τιμής των γενοσημών» η εγχώρια όμως φαρμακοβιομηχανία εκφράζει φόβους ότι θα μειωθεί δραστικά η τιμή σε πολλά φάρμακα της εν λόγω κατηγορίας με αποτέλεσμα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά. Για αυτό ζητά να φτάσει το 65% τιμής των προϊόντων αναφοράς σταδιακά με μειώσεις έως 10% ετησίως.

Διαπραγματευτική δυνατότητα στον ΙΦΕΤ

Στη συγκεκριμένη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) να αγοράζει για λογαριασμό των δημόσιων νοσοκομείων φάρμακα για τα οποία έχει προηγηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουν συναφθεί συμφωνίες με τους ΚΑΚ. Ο τρόπος και η διαδικασία της αγοράς των φαρμάκων και προμήθειας των δημόσιων νοσοκομείων θα οριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ