ΠολιτικήΚΚΕ: Αντιλαϊκό μέτρο η αύξηση της συμμετοχής στα γενόσημα

ΚΚΕ: Αντιλαϊκό μέτρο η αύξηση της συμμετοχής στα γενόσημα

- Advertisement -

Ανακοίνωση για το θέμα της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην προμήθεια γενόσημων φαρμάκων εξέδωσε το ΚΚΕ.

Ανακοίνωση για το θέμα της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην προμήθεια γενόσημων φαρμάκων εξέδωσε το ΚΚΕ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του υπουργού Υγείας να παρουσιάσει το “μαύρο-άσπρο”, το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων επιβαρύνει με νέες αυξήσεις τους ασθενείς οι οποίοι ήδη πληρώνουν πανάκριβα την φαρμακευτική τους περίθαλψη. Πρόκειται για καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο αφού προβλέπει μείωση της “ασφαλιστικής τιμής” που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και αύξηση της διαφοράς της από τη “λιανική τιμή” των φαρμάκων την οποία πληρώνουν πάλι οι ασθενείς» και προσθέτει:

«Είναι το γνωστό “κόλπο” που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονταν, οι ασθενείς αντί να πληρώνουν λιγότερα, πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί αντίστοιχα η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των φαρμάκων και να ευνοηθούν ξανά οι φαρμακοβιομήχανοι με την απαλλαγή τους από τη θεσμοθετημένη υποχρεωτική επιστροφή μέρους των κερδών τους (Clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ».

Περίθαλψη…

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του το ΚΚΕ επισημαίνει: «Η επίκληση δε, του Αδ. Γεωργιάδη της ευθύνης των ασθενών για να μην επιβαρύνονται να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο για μια νόσο, διότι όλες οι δραστικές ουσίες έχουν την ίδια δράση, είναι επικίνδυνη. Το φάρμακο δεν μπορεί να το επιλέξει ο ασθενής, αλλά ο γιατρός που έχει την επιστημονική γνώση και ευθύνη ποιο φάρμακο και ποια δραστική ουσία αντιστοιχεί στις ανάγκες του ασθενή. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι όσο η έρευνα και η παραγωγή των φαρμάκων αποτελούν ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού θα αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για πολλούς».

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του καταλήγει ως εξής: «Γι’ αυτό τώρα απαιτείται από το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα η διεκδίκηση της πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης με κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές των φαρμάκων. Να χρηματοδοτηθεί η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολογία του κεφαλαίου μεταξύ του οποίου και των φαρμακοβιομηχάνων».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ