ΙΣΠ: Άτοπη η μετατροπή των αγροτικών γιατρών σε προσωπικούς

Την αντίθεση του στον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εκφράζει, με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Την αντίθεση του στον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εκφράζει, με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), Νικόλαος Πλατανησιώτης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΙΣΠ αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη σχετική γραπτή δήλωσή του:

Η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου -η οποία από όσο γνωρίζουμε- είναι μια αναχρονιστική πρακτική, θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί. Αντιθέτως, η σημερινή μετονομασία της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού είναι άτοπη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Πώς είναι δυνατόν οι Αγροτικοί Ιατροί στη χώρα μας -που δεν έχουν ξεκινήσει την ειδίκευση τους- να λειτουργήσουν ως Προσωπικοί Ιατροί, πόσο μάλλον εκτός των καθηκόντων τους στο αγροτικό ιατρείο, να εφημερεύουν και στα Κέντρα Υγείας ή στα Νοσοκομεία της περιοχής τους.

Στην καλύτερη περίπτωση με ρυθμό 20 ασθενείς την ημέρα και με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν τα τακτικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ο πληθυσμός ευθύνης του Αγροτικού /Προσωπικού Ιατρού θα εξεταστεί με ιδανικές συνθήκες σε 5 μήνες και σε φυσιολογικές συνθήκες σε 8 με 12 μήνες. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Αγροτικός/Προσωπικός Ιατρός θα ολοκληρώσει τη θητεία του χωρίς να έχει εξετάσει όλο τον πληθυσμό ευθύνης του.

Η ανωτέρω εξέλιξη φοβόμαστε ότι θα φέρει μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στις περιοχές που τυχόν θα εφαρμοστεί, άλλωστε είναι γνωστό ότι οι Αγροτικοί Ιατροί μετακινούνται συχνά από Κέντρα Υγείας/ Περιφερειακά Ιατρεία σε Νοσοκομεία για να εφημερεύσουν.

Κάκιστες αντιγραφές συστημάτων ΠΦΥ

Ο Θεσμός του Προσωπικού Ιατρού -με τον τρόπο τουλάχιστον που προσπαθεί να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα- έχει αποτύχει. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι, ο αριθμός των Ιατρών που εντάσσονται στον Προσωπικό Ιατρό είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτούν οι ανάγκες της χώρας για να καλυφθεί και να λειτουργήσει ο θεσμός.

Θα πρέπει κάποια στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας -ανεξαρτήτως Κυβερνήσεως- να καταλάβει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν κάκιστες αντιγραφές συστημάτων ΠΦΥ άλλων χωρών, οι οποίες ήδη έχουν αποτύχει στις χώρες τους π.χ. (Αγγλικό Σύστημα), αλλά να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό σύστημα, προσαρμοσμένο στις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ανάγκες της δικής μας χώρας και με βάσει το υπάρχον Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα προσφέρει πραγματική Δημόσια Υγεία στον Ελληνικό Λαό.

Το Ιατρικό δυναμικό υπάρχει, από τα μνημόνια έχουμε βγει, άνθρωποι επιστήμονες με γνώση υπάρχουν, αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι μία νέα σχεδίαση της ΠΦΥ, σύμφωνα με αυτά που αναφέραμε πολύ σύντομα παραπάνω. Ειδικά σε συνδυασμό με αύξηση αποδοχών και επαναφορά τους στα προ μνημονίων επίπεδα και κάλυψη των οργανικών θέσεων με νέες προσλήψεις, θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα καινούργιο σύστημα ΠΦΥ, πολύ πιο πετυχημένο από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Λύσεις υπάρχουν, ευελπιστούμε σε ευήκοα ώτα Κυβερνούντων.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για ανταλλαγή απόψεων και υποβολή στοχευμένων προτάσεων.

ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΠ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ