Με ελαφρώς αισιόδοξα μηνύματα και σε θετικό κλίμα για την «επόμενη ημέρα», παρά τον σχετικό προβληματισμό για την εξέλιξη του clawback ολοκληρώθηκε η χθεσινή -σχεδόν δίωρη- συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ, ΕΚΑΠΥ, του ΕΟΠΥΥ και του ΙΦΕΤ.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Παρά τις δεσμεύσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ως προς τα αιτήματα της φαρμακευτικής αγοράς, πληροφορίες του healthpharma.gr αναφέρουν πως στα «ψιλά γράμματα» πιθανόν να κρύβεται ένας νέος γύρος «επιβάρυνσης» για το ελληνικό φάρμακο, όσον αφορά τις υποχρεωτικές επιστροφές.
Η προγραμματισμένη «ατζέντα» συζήτησης, που περιελάβανε τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, τη νομοθέτηση του Ταμείου Μεταβατικής Αποζημίωσης στα νέα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, ο Υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως «το Υπουργείο Οικονομικών θα ορίζει το ποσό χρηματοδότησης για το Ταμείο Καινοτομίας» και πως «στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργεία στο δεύτερο εξάμηνο του 2025». Ενώ, όσον αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας, σύμφωνα με τις έως τώρα δεσμεύσεις, αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Αξιολόγηση και χρηματοδότηση
Στόχος του Ταμείου Καινοτομίας είναι η άμεση και δίκαιη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες που προορίζονται για σπάνιες ή πολύπλοκες παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι κυτταρικές και γονιδιακές. Η εξασφάλιση διαφορετικού «καναλιού» χρηματοδότησης για τέτοια φάρμακα θα σημαίνει πιθανότατα ταχύτερη πρόσβαση, χωρίς να επηρεάζονται αυτές οι θεραπείες από τον υπόλοιπο προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στόχος είναι οι θεραπείες να αξιολογούνται βάσει του κλινικού οφέλους, της αποτελεσματικότητάς σε σχέση με τις υφιστάμενες επιλογές, της ποιότητας δεδομένων που τις υποστηρίζουν και της οικονομικής τους αποδοτικότητας.
Πάντως, είναι γεγονός πως τα δυσθεώρητα ποσά του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) έχουν φέρει τις εταιρείες σε σημείο να αποθαρρύνονται να φέρνουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ασθενείς. Μάλιστα, ορισμένοι εξ’ αυτών σχολιάζουν χαρακτηριστικά πως τα μέτρα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας «είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος…».
Στη συνάντηση παρέστησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου και Μιχάλης Χειμώνας, από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ο Θεόδωρος Τρύφων και ο Δημήτρης Δέμος, από το PhARMA Innovation Forum (PIF) η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και η Ελισάβετ Προδρόμου, από τον Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων ο Γιώργος Παπάζογλου και Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου (ΣΑΦΕΕ), και από τον Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η Νάντια Γκογκοζώτου και Θεανώ Καρποδίνη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Γεωργιάδης: Η πλατφόρμα του ΕΣΥ, τα ραντεβού με γιατρό και το…τρολ
Γεωργιάδης: Διαρκής η πρόσβαση ανασφάλιστων νεφροπαθών για αιμοκάθαρση