Όμως, σύμφωνα με ειδικούς στην υγεία και τη διατροφή, το να μένουμε εντελώς αδρανείς μετά το φαγητό ίσως δεν είναι ό,τι καλύτερο για το σώμα μας.
Αντίθετα, μια ήπια φυσική δραστηριότητα μπορεί να μας ωφελήσει σημαντικά αρκεί να γίνεται με προσοχή και μέτρο.
Ναι, μπορείς να κάνεις γυμναστική, αλλά ήρεμα
Οι ειδικοί συμφωνούν: ναι, μπορείς να γυμναστείς μετά το φαγητό, αλλά όχι με ένταση. Η επιλογή του είδους άσκησης και του χρόνου που θα περιμένεις είναι το «κλειδί». Ήπιες κινήσεις όπως ένα χαλαρό περπάτημα ή λίγα λεπτά με ποδήλατο σε χαμηλή ένταση, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να αξιοποιήσει καλύτερα την ενέργεια από το φαγητό και να διευκολύνει τη χώνεψη.
Η διατροφολόγος Nicolette Pace επισημαίνει ότι τέτοιες ήπιες κινήσεις κάνουν πιο αποτελεσματική τη δράση της ινσουλίνης, περιορίζοντας την αποθήκευση λίπους και ενισχύοντας τον μεταβολισμό. Επιπλέον, βοηθούν και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και ανακουφίζουν από τη δυσφορία ή το φούσκωμα που συχνά ακολουθούν ένα βαρύ γεύμα.
Τι να αποφύγεις
Αντίθετα, η έντονη άσκηση δεν συνιστάται αμέσως μετά το φαγητό. Προπονήσεις όπως βάρη, έντονο τρέξιμο ή crossfit μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, ναυτία ή γενική δυσφορία, καθώς το σώμα προσπαθεί ακόμα να χωνέψει. Όπως εξηγεί ο γυμναστής Baltazar Villanueva, η πέψη χρειάζεται αίμα — και η σκληρή άσκηση το τραβά από το πεπτικό σύστημα στους μύες, δημιουργώντας έτσι προβλήματα.
Πόσο να περιμένεις;
Οι ειδικοί προτείνουν να περιμένεις 30-60 λεπτά πριν ξεκινήσεις άσκηση με μέτρια ή υψηλή ένταση, ιδιαίτερα αν έχεις φάει κάτι βαρύ. Αν πρόκειται για ένα μικρό σνακ, μισή ώρα ίσως να αρκεί. Για πολύ πλούσια γεύματα, καλό είναι να περιμένεις μέχρι και δύο ώρες πριν ξεκινήσεις σοβαρή φυσική δραστηριότητα.
Ποια άσκηση είναι κατάλληλη;
Ιδανικές επιλογές για μετά το φαγητό είναι:
Περπάτημα σε χαλαρό ρυθμό
Ποδήλατο χωρίς πίεση
Ήπιο stretching ή γιόγκα
Αυτές οι μορφές άσκησης βοηθούν στην ενεργοποίηση του σώματος χωρίς να το στρεσάρουν, και ενισχύουν τόσο τη χώνεψη όσο και τη γενικότερη ευεξία.
Το σώμα σου ξέρει καλύτερα
Το πιο σημαντικό είναι να ακούς το σώμα σου. Αν νιώσεις φούσκωμα, βαρύ στομάχι ή ενόχληση, ίσως είναι προτιμότερο να περιμένεις λίγο ακόμα ή να περιοριστείς σε πιο ήπιες κινήσεις. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οπότε οι γενικοί κανόνες προσαρμόζονται πάντα στις προσωπικές ανάγκες και ρυθμούς του καθενός.
Σε τελική ανάλυση, ένα χαλαρό περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να γίνει όχι μόνο μια ευεργετική συνήθεια, αλλά και ένας απλός τρόπος να κινηθείς μέσα στη μέρα σου χωρίς να θυσιάσεις τη χώνεψη ή τη διάθεσή σου.
Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έρευνες για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς μελέτη δείχνει ότι το 2025 είναι σε εξέλιξη 182 κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση 138 πιθανών θεραπειών.
Πρόκειται για έναν αριθμό αυξημένο κατά 11% σε σχέση με πέρυσι. Ένα τρίτο από αυτά τα φάρμακα που βρίσκονται υπό δοκιμή είναι ουσίες που είχαν αρχικά αναπτυχθεί για άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η υπερχοληστερολαιμία, και δοκιμάζονται ξανά.
Η νέα δυναμική δημιουργεί αισιοδοξία για ασθενείς και φροντιστές, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι το ευρύ κοινό δεν είναι σωστά ενημερωμένο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η Έμα Τέιλορ, υπεύθυνη των υπηρεσιών πληροφόρησης στο Alzheimer’s Research UK, μιλώντας στο περιοδικό Perspective, αποσαφήνισε έξι εσφαλμένες πεποιθήσεις που είναι επείγον να αναθεωρηθούν.
Άνοια και Αλτσχάιμερ δεν είναι το ίδιο
Πολλοί συγχέουν τους όρους, όμως η άνοια δεν είναι συγκεκριμένη ασθένεια αλλά μια ομάδα συμπτωμάτων, όπως απώλεια μνήμης, σύγχυση, διαταραχές συμπεριφοράς.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη αιτία άνοιας και οφείλεται στη συσσώρευση πρωτεϊνών (βήτα-αμυλοειδές και ταυ) που προκαλούν βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα.
Υπάρχουν 14 παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν
Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να προλάβουμε τη νόσο, η επιστήμη αναγνωρίζει 14 παράγοντες που σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορούν να τροποποιηθούν. Μεταξύ αυτών είναι η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, η αντιμετώπιση της υπέρτασης. Συνολικά, θα μπορούσαν να αφορούν έως και το 45% των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως.
Η ηλικία είναι παράγοντας κινδύνου, αλλά η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι μια φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. «Μπορεί να επηρεάσει ακόμη και άτομα ηλικίας 30 ετών, κάτι που παραμένει σπάνιο, αλλά υπογραμμίζει το γεγονός ότι είναι πράγματι μια βιολογική ασθένεια, όχι μια φυσική διαδικασία», επιμένει η Έμα Τέιλορ.
Δεν επηρεάζει μόνο τη μνήμη
Το Αλτσχάιμερ δεν αφορά μόνο στα κενά μνήμης. Οι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται να προσανατολιστούν, να βρουν λέξεις, να παρακολουθήσουν μια συζήτηση, ή να παρουσιάσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Αυτές οι διαταραχές επιβαρύνουν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους.
Η διάγνωση έχει πραγματικά οφέλη
Ακόμα και χωρίς οριστική θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη καθώς βοηθά στην κατανόηση των συμπτωμάτων, στον σχεδιασμό της ζωής, στη διαχείριση των οικονομικών και στην πρόσβαση σε θεραπευτικές παρεμβάσεις ή συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές.
Χρειάζεται υπομονή και ενσυναίσθηση
Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στη συμπεριφορά. Κάποιοι γίνονται απαθείς, άλλοι πιο ευερέθιστοι ή μπερδεμένοι. «Ακόμα κι αν ένα άτομο φαίνεται διαφορετικό, παραμένει το ίδιο εσωτερικά», σημειώνει η Τέιλορ. Όσοι βρίσκονται γύρω του πρέπει να διατηρήσουν ένα σωστό και υποστηρικτικό περιβάλλον. Η υπομονή και η ενσυναίσθηση είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι.
Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που εφαρμόζει μια νέα, μη επεμβατική αντικαρκινική θεραπεία για ασθενείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), η οποία βασίζεται σε τεχνολογία υπερήχων και καταστρέφει όγκους χωρίς χειρουργείο, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.
Η καινοτόμος τεχνολογία, γνωστή ως histotripsy, εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2023 και πλέον υιοθετείται από το NHS για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος. Η μέθοδος χρησιμοποιεί παλμικά ηχητικά κύματα που δημιουργούν μικροσκοπικά «σύννεφα φυσαλίδων» μέσα στον όγκο. Όταν οι φυσαλίδες εκρήγνυνται, παράγεται ένα ωστικό κύμα που καταστρέφει στοχευμένα τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς.
Αντικαρκινική θεραπεία νέας γενιάς
Η θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν απαιτεί νοσηλεία, και επιτρέπει την άμεση επιστροφή στο σπίτι. Οι πρώτοι ασθενείς θα ξεκινήσουν τη θεραπεία στο Νοσοκομείο Addenbrooke στο Κέιμπριτζ το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την εταιρεία HistoSonics, που ανέπτυξε την τεχνολογία, περισσότεροι από 1.500 ασθενείς παγκοσμίως έχουν ήδη υποβληθεί στη θεραπεία, με τα πρώτα δεδομένα να δείχνουν ποσοστά επιβίωσης ενός έτους 73,3% για πρωτογενείς και 48,6% για δευτερογενείς ηπατικούς όγκους – αποτελέσματα συγκρίσιμα με άλλες υπάρχουσες θεραπείες.
Η είσοδος της histotripsy στο NHS κατέστη εφικτή μέσω του προγράμματος ταχείας πρόσβασης σε καινοτόμες ιατρικές συσκευές (IDAP), που στοχεύει στην επιτάχυνση της έγκρισης ασφαλών και αποτελεσματικών τεχνολογιών σε τομείς με σημαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες.
Τεράστιο βήμα για τους ασθενείς με καρκίνο του ήπατος
«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ευφυούς και ευέλικτης ρύθμισης», δήλωσε ο Τζέιμς Πάουντ από την Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MHRA). «Πρόκειται για τεράστιο βήμα για τους ασθενείς με καρκίνο του ήπατος και απόδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πρωτοπορεί στην ιατρική καινοτομία».
Κατά τους θερινούς μήνες, ειδικά σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, είναι συχνό φαινόμενο η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη θερμοκρασία οδηγεί σε αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίσταση στα αγγεία και συνεπώς η πίεση. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αδυναμία, ζάλη ή ακόμη και λιποθυμικά επεισόδια.
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν
Έντονη ζάλη ή αίσθημα λιποθυμίας
Θολή όραση
Κρύος ιδρώτας
Ναυτία ή ταχυκαρδία
Πονοκέφαλος και αδυναμία συγκέντρωσης
Σύγχυση ή αποπροσανατολισμός
Πρώτες βοήθειες και άμεση αντιμετώπιση
Αν νιώσετε τα παραπάνω συμπτώματα:
Μετακινηθείτε άμεσα σε σκιερό ή δροσερό χώρο.
Ξαπλώστε με τα πόδια υπερυψωμένα.
Πιείτε νερό ή ηλεκτρολύτες.
Δροσίστε το σώμα με βρεγμένες πετσέτες ή βεντάλιες.
Αποφύγετε την ορθοστασία και τη σωματική καταπόνηση.
Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό
Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν:
Η ζάλη επιμένει ή συνοδεύεται από απώλεια αισθήσεων
Υπάρχει ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων
Έχετε έντονη ταχυπαλμία ή δύσπνοια
Δεν μπορείτε να ενυδατωθείτε ή κάνετε εμετό συνεχώς
Πρόληψη: Πώς να προστατευτείτε από την πτώση πίεσης
Πίνετε άφθονα υγρά, ακόμα και αν δεν διψάτε
Αποφεύγετε τον ήλιο μεταξύ 11:00 και 17:00
Φοράτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα
Αποφύγετε το αλκοόλ και βαριά γεύματα
Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματισμό
Κάντε συχνά ντους με δροσερό νερό
Η πτώση πίεσης και η ζάλη λόγω καύσωνα είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να υποτιμάται. Με σωστή πρόληψη και προσοχή στα συμπτώματα, μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από δυσάρεστες καταστάσεις. Ενημερωθείτε και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Νέος πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναδείχθηκε ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Κυριάκος Αναστασιάδης.
O καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Κυριάκος Αναστασιάδης
Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 11 Ιουνίου, και πραγματοποιήθηκε με μυστική ψηφοφορία και ηλεκτρονικά, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ». Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι έλαβαν τις εξής ψήφους:
Καθηγητής του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Κυριάκος Αναστασιάδης: 7 ψήφοι.
Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής Ευστράτιος Στυλιανίδης: 2 ψήφοι.
Λευκά: 2 ψήφοι.
Κυριάκος Αναστασιάδης: Ποιος είναι ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ
Ο Κυριάκος Αναστασιάδης (MD, PhD, FETCS, FCCP, FESC) είναι καθηγητής καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ. Είναι διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής ΑΠΘ, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ από το 2011 έως σήμερα, διευθυντής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Ιατρικής στις προηγμένες καρδιοπνευμονικές εφαρμογές – τεχνικές εξωσωματικής κυκλοφορίας (εγκεκριμένο από το υπουργείο Υγείας ως μοναδικό στη χώρα για την εξειδίκευση στην εξωσωματική κυκλοφορία και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ειδικών Εξωσωματικής Κυκλοφορίας) από το 2015 έως σήμερα, διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα και αναπληρών τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (ως ο αρχαιότερος διευθυντής των πανεπιστημιακών κλινικών) από το 2017 έως σήμερα, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εξετάσεων της ειδικότητας χειρουργικής θώρακος για τη Βόρεια Ελλάδα από δεκαετίας, πρόεδρος της Επιτροπής για την ειδικότητα χειρουργικής θώρακος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας από το 2023 έως σήμερα.
Διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ 2020-2024, αναπληρωτής πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ 2017-2020, πρόεδρος της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ 2020-2024.
Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών βιβλίων και μελετών σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει διοργανώσει και πραγματοποιήσει διαλέξεις σε πλήθος διεθνών και ελληνικών επιστημονικών συνεδρίων. Συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ερευνητικό και κοινωνικό του έργο έχει αναγνωριστεί με βραβεία διεθνώς.
Την κοινή συναινέσει λύση της Σύμβασής του με το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει τo FirstSteps, που είχε στόχο την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του Δημοσίου στο δωρεάν προσφερόμενο πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμά του για τη ανίχνευση σπάνιων γενετικών νοσημάτων στα παιδιά που γεννιούνται σήμερα.
«Το 2020 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 550 παιδιά με σπάνια γενετικά νοσήματα. Ορισμένα από τα γενετικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας είναι θεραπεύσιμα, εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως. Ο προληπτικός έλεγχος νεογνών αποτελεί πρότυπο φροντίδας στο βιομηχανοποιημένο κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια. Ο αριθμός των νοημάτων που ελέγχονται σε κάθε χώρα κυμαίνεται σήμερα από 2 έως 70.
Το πρόγραμμα FirstSteps αποτελεί μία πρωτοποριακή μέθοδο ενίσχυσης του νεογνικού ελέγχου, αυξάνοντας τον αριθμό των διερευνούμενων γενετικών νοσημάτων σε περισσότερα από 500. Εφαρμόζει τη μέθοδο αλληλούχισης ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος (WGS) από μία σταγόνα αίματος, που λαμβάνεται από την πτέρνα του νεογνού τις πρώτες μέρες ζωής. Αποτελεί μέρος μια διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας επιστημόνων που στοχεύουν στην αξιολόγηση της αλληλούχισης ολόκληρου του γονιδιώματος σαν μια συμπληρωματική μέθοδο έγκαιρης ανίχνευσης σπάνιων γενετικών νοσημάτων.
Η έρευνα του FirstSteps
Η έρευνα του FirstSteps ξεκίνησε, την πρώτη πιλοτική φάση του το 2023, με τη συμμετοχή οικογενειών από όλη την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τη συνεργασία των νοσοκομείων Αλεξάνδρα (Αθήνα), Παπαγεωργίου (Θεσσαλονίκη) και Πανεπιστημιακού Γενικού νοσοκομείου Λάρισας. Τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος αναμένονται να ανακοινωθούν σε επιστημονικό συνέδριο τον Οκτώβριο του 2025. Προβλέπεται μια δεύτερη και Τρίτη ερευνητική πιλοτική φάση που θα απαιτήσει την ανάλυση του γονιδιώματος ενός σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού νεογνών.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια σημαντική ερευνητική προσπάθεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί, χωρίς τον κανονιστικό έλεγχο, τις προϋποθέσεις δεοντολογίας και τις αρχές βιοηθικής που εγγυάται το Υπουργείο Υγείας, με την παράλληλη συνεργασία των αρμόδιων δημόσιων υγειονομικών φορέων.
Αυτό ακριβώς επιδίωξε το πρόγραμμα FirstSteps και αυτές τις ρήτρες καθόρισε η Σύμβασή μας με το Υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, η υλοποίηση αυτής της επιστημονικά φιλόδοξης και αναγκαίας πιλοτικής ερευνητικής προσπάθειας συνάντησε εμπόδια. Συγκεκριμένα η αναμενόμενη συμμετοχή του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού — όπως προβλεπόταν ρητά στη Σύμβαση — δεν υλοποιήθηκε στην πράξη. Η απουσία όχι μόνο λειτουργικής συνεργασίας, αλλά και διαλόγου με έναν εκ των βασικών θεσμικών εταίρων είχε ως συνέπεια τη αδυναμία εκκίνησης του έργου.
Συγκεχυμένη δημόσια συζήτηση
Παράλληλα, μέσα σε ένα περιβάλλον συχνά συγκεχυμένης δημόσιας συζήτησης, με εύλογες ανησυχίες αλλά και παρανοήσεις κρίθηκε ότι το FirstSteps δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να προχωρήσει με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας καθώς δεν θέλει να ξεστρατίσει από το σκοπό του αντιμετωπίζοντας καθημερινά μια ως επι το πλείστων μονόπλευρη κακή δημοσιότητα.
Γι’ αυτούς τους λόγους το FirstSteps αποσύρεται από τη συμβατική σχέση του με το Δημόσιο. Προτεραιότητά μας είναι να συζητήσουμε πολλά από τα θεμιτά και πρακτικά ερωτήματα που τέθηκαν στο δημόσιο διάλογο, πάντα με γνώμονα την επιστημονική ακρίβεια και τον έμφυτο κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος. Στη συνέχεια, αφού τα παραπάνω θέματα συζητηθούν με τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επανέλθουμε σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς.
Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τους συνεργάτες του για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που έδειξαν στην έρευνά μας».
Η βερβερίνη είναι μία φυσική ένωση που εξάγεται από φυτά όπως το Berberis και χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ανατολική ιατρική. Τα τελευταία χρόνια έχει ερευνηθεί για την επίδρασή της στον μεταβολισμό, το σάκχαρο και την απώλεια βάρους.
Η κύρια δράση της βερβερίνης είναι η ενεργοποίηση του ενζύμου AMPK, το οποίο βελτιώνει:
Την ευαισθησία στην ινσουλίνη
Την καύση λίπους
Την παραγωγή ενέργειας
Τη μείωση της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ
Βοηθά στην απώλεια βάρους;
Ναι, υπάρχουν μικρές μελέτες που δείχνουν ότι η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει:
Μείωση έως 5 κιλά σε 3 μήνες
Μείωση περιφέρειας μέσης
Μείωση σακχάρου, LDL και τριγλυκεριδίων
Η δράση της είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη σε άτομα με προδιαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο.
Πιθανές παρενέργειες
Αν και γενικά καλά ανεκτή, μπορεί να προκαλέσει:
Διάρροια, στομαχικές ενοχλήσεις
Υπόταση ή υπογλυκαιμία
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα (αντιδιαβητικά, κυκλοσπορίνη)
Προσοχή: Μην χρησιμοποιείται σε εγκυμοσύνη, θηλασμό ή χωρίς ιατρική καθοδήγηση.
Δοσολογία
Τυπική δοσολογία: 500 mg, 2–3 φορές την ημέρα, με τα γεύματα. Μπορεί να συνδυάζεται με πιπερίνη για καλύτερη απορρόφηση.
Άλλες ιδιότητες
Αντιφλεγμονώδης δράση
Αντιοξειδωτική προστασία για τον εγκέφαλο
Μείωση χοληστερόλης και λιπιδίων
Αντιμικροβιακή και αντιπαρασιτική δράση
Η βερβερίνη μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και την υποβοήθηση της απώλειας βάρους, ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες διαταραχές. Η χρήση της πρέπει να γίνεται πάντα με καθοδήγηση επαγγελματία υγείας.
Ο ΕΟΦ ενημερώνει με ανακοίνωσή του για την ανάκληση «μεμονωμένων παρτίδων του παρακάτω πίνακα, του ιατροτεχνολογικού προϊόντος LifePearl Drug Elutable Microspheres, της εταιρείας MicroVention Europe SARL, καθώς η εταιρεία διαπίστωσε ότι η πραγματική μέση διάμετρος των μικροσφαιριδίων LIFEPEARL είναι μικρότερη από την αναμενόμενη στις προσδιοριζόμενες παρτίδες και επομένως είναι εκτός προδιαγραφών».
Η παρούσα απόφαση εκδίδεται, σύμφωνα με τον ΕΟΦ προληπτικά «με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας MicroVention Europe SARL και στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας.
Οι εταιρείες M.S. Jacovides Hellas S.A. και Medical Dynamics S.A. οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων, και να τις αποσύρουν από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Υπενθυμίζεται από τον ΕΟΦ, ότι «τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του Οργανισμού εφόσον ζητηθούν».
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ταχύτητα με την οποία περπατάτε μέχρι τα καταστήματα, το τοπικό πάρκο ή τη στάση του λεωφορείου, μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα να νοσηλευτείτε, να πάθετε καρδιακή προσβολή ή ακόμη και να πεθάνετε.
Στην πραγματικότητα, η ταχύτητα βάδισης ενός ατόμου μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει το ρυθμό γνωστικής γήρανσης.
Η ταχύτητα βάδισης και η δυναμική του εγκεφάλου
Το τεστ ταχύτητας βάδισης είναι ένας τρόπος αξιολόγησης της λειτουργικής ικανότητας κάποιου – της ικανότητάς του να εκτελεί καθημερινές εργασίες στο σπίτι και να διατηρεί την ανεξαρτησία του. Μπορεί επίσης να αποκαλύψει πόσο ευάλωτο είναι ένα άτομο και να προβλέψει πόσο καλά θα ανταποκριθεί στην αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αν και είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να περπατούν πιο αργά καθώς μεγαλώνουν, μια απότομη μείωση της ταχύτητας βάδισης κάποιου μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
«Όταν ο φυσιολογικός ρυθμός βάδισης ενός ατόμου μειώνεται, συχνά συνδέεται με υποκείμενη έκπτωση της υγείας», λέει η Κριστίνα Ντιέλι-Κονράιτ, καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία μελετά τις επιπτώσεις της άσκησης στην πρόγνωση του καρκίνου.
«Μπορεί το άτομο να πάσχει από μια χρόνια πάθηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην κινείται τόσο πολύ ή να έχει γίνει λιγότερο δραστήριος. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, έχει υποστεί μείωση της μυϊκής δύναμης και της κινητικότητας των αρθρώσεων, γεγονός που δυστυχώς οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της υγείας», λέει η Ντιέλι-Κονράιτ.
Πώς να τεστάρετε τον εαυτό σας
Για να εκτελέσετε το τεστ ταχύτητας βάδισης, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα χρονόμετρο και έναν τρόπο μέτρησης της απόστασης. Υπάρχουν δύο κοινές εκδοχές.
Αν είστε έξω και έχετε πολύ χώρο, μπορείτε να δοκιμάσετε το τεστ ταχύτητας βαδίσματος των 10 μέτρων. Πρώτα, μετρήστε 5 μέτρα, ακολουθούμενα από άλλα 10 μέτρα. Για να ξεκινήσετε, συνιστάται να περπατήσετε για 5 μέτρα για να φτάσετε στην κανονική σας ταχύτητα, και στη συνέχεια να περπατήσετε με τον κανονικό σας ρυθμό για 10 μέτρα. Για να υπολογίσετε την ταχύτητα βαδίσματος σας, απλά διαιρέστε τα 10 μέτρα με τον αριθμό των δευτερολέπτων που χρειάστηκαν για να περπατήσετε αυτή την απόσταση.
Αν βρίσκεστε στο σπίτι και ο χώρος είναι πιο περιορισμένος, μπορείτε να δοκιμάσετε το τεστ ταχύτητας περπατήματος 4 μέτρων. Με αυτό το τεστ, μετρήστε 1 μέτρο, ακολουθούμενο από 4 μέτρα. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε το πρώτο μέτρο για να επιταχύνετε, και στη συνέχεια να μετρήσετε το χρόνο που χρειάζεται για να περπατήσετε 4 μέτρα με το συνηθισμένο σας ρυθμό. Για να υπολογίσετε την ταχύτητά σας, διαιρέστε τα τέσσερα μέτρα με τον αριθμό των δευτερολέπτων που σας πήρε να περπατήσετε αυτή την απόσταση.
Εφαρμογές
Εναλλακτικά, υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε την ταχύτητά σας στο περπάτημα, τα οποία χρησιμοποιούν GPS για την παρακολούθηση της απόστασης και του χρόνου, επιτρέποντάς τους να υπολογίσουν την ταχύτητά σας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ταχύτητα βάδισης αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα του προσδόκιμου ζωής σε ηλικιωμένους ενήλικες. Για παράδειγμα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα εννέα μελετών, οι οποίες παρακολούθησαν συνολικά περισσότερους από 34.000 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, σε διάστημα μεταξύ έξι και 21 ετών. Η μελέτη έδειξε ότι η ταχύτητα βάδισης σχετιζόταν σημαντικά με τη διάρκεια ζωής. Για παράδειγμα, οι άνδρες με την πιο αργή ταχύτητα βάδισης στην ηλικία των 75 ετών είχαν 19% πιθανότητα να ζήσουν για 10 χρόνια, σε σύγκριση με τους άνδρες με την ταχύτερη ταχύτητα βάδισης που είχαν 87% πιθανότητα επιβίωσης.
Μια εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι που είναι ήδη άρρωστοι τείνουν να είναι λιγότερο ευκίνητοι. Ωστόσο, μια μελέτη του 2009 στη Γαλλία διαπίστωσε ότι ακόμη και μεταξύ υγιών ενηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών, οι συμμετέχοντες με χαμηλή ταχύτητα βάδισης είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σε σύγκριση με τα άτομα που περπατούσαν πιο γρήγορα.
Η διαφορά που παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων
«Το περπάτημα φαίνεται κάτι τόσο απλό – οι περισσότεροι από εμάς δεν το σκεφτόμαστε, απλώς το κάνουμε», λέει η Λάιν Ρασμούσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας.
«Όμως το περπάτημα βασίζεται σε πολλά διαφορετικά συστήματα του σώματος που συνεργάζονται: τα οστά και οι μύες σας μεταφέρουν και σας μετακινούν, τα μάτια σας βοηθούν να βλέπετε πού πηγαίνετε, η καρδιά και οι πνεύμονές σας κυκλοφορούν το αίμα και το οξυγόνο και ο εγκέφαλος και τα νεύρα σας τα συντονίζουν όλα αυτά», προσθέτει η Ρασμούσεν.
Σύμφωνα με την Ρασμούσεν, καθώς γερνάμε, η λειτουργία αυτών των συστημάτων αρχίζει να επιβραδύνεται – και επομένως μια πιο αργή ταχύτητα βάδισης μπορεί να αντανακλά αυτή τη συνολική παρακμή και να αποτελεί ένδειξη προχωρημένης γήρανσης.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ηλικιωμένους ενήλικες, τονίζει το BBC. Σε μια μελέτη του 2019, η Ρασμούσεν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι, ακόμη και μεταξύ 45χρονων, η ταχύτητα βάδισης ενός ατόμου μπορούσε να προβλέψει τον ρυθμό με τον οποίο γερνούσε ο εγκέφαλος και το σώμα του.
Η Ρασμούσεν και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke έλαβαν 904 άτομα ηλικίας 45 ετών που συμμετείχαν στην Πολυεπιστημονική Μελέτη Υγείας και Ανάπτυξης του Dunedin, ένα διαχρονικό ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησε τη ζωή πάνω από 1.000 ατόμων που γεννήθηκαν μεταξύ 1972 και 1973 στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας. Τα άτομα αξιολογούσαν τακτικά την υγεία και τη γνωστική τους λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
«Έμεινα έκπληκτη από το πόσο μεγάλη διακύμανση υπήρχε στην ταχύτητα βάδισης μεταξύ ανθρώπων που είχαν όλοι την ίδια ηλικία», λέει η Ρασμούσεν. «Θα περίμενε κανείς ότι όλοι στα 45 τους θα ήταν κάπου στη μέση, αλλά κάποιοι περπατούσαν τόσο γρήγορα όσο οι υγιείς 20χρονοι, ενώ άλλοι περπατούσαν τόσο αργά όσο οι πολύ μεγαλύτεροι ενήλικες», ανέφερε.
Επιταχυνόμενη γήρανση
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι 45χρονοι με πιο αργή ταχύτητα βάδισης εμφάνιζαν σημάδια «επιταχυνόμενης γήρανσης», με τους πνεύμονες, τα δόντια και το ανοσοποιητικό τους σύστημα σε χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν πιο γρήγορα. Είχαν επίσης «βιοδείκτες» που σχετίζονται με ταχύτερο ρυθμό γήρανσης, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και χαμηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Διαπιστώθηκε ότι οι αργοί περιπατητές είχαν και άλλα σημάδια σωματικής κακής υγείας, όπως ασθενέστερη δύναμη στις λαβές των χεριών και μεγαλύτερη δυσκολία στο να σηκωθούν από μια καρέκλα.
Η Ρασμούσεν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης ότι οι αργοί περιπατητές παρουσίαζαν σημάδια προχωρημένης γνωστικής γήρανσης. Για παράδειγμα, είχαν την τάση να σημειώνουν συνολικά χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ IQ, έχοντας χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, ταχύτητας επεξεργασίας, συλλογισμού και άλλων γνωστικών λειτουργιών. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν επίσης ότι αυτή η γνωστική επιδείνωση συνοδευόταν από παρατηρήσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων. Οι πιο αργοί περιπατητές είχαν μικρότερους εγκεφάλους, λεπτότερο νεοφλοιό – το εξωτερικότερο στρώμα του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει τη σκέψη και την υψηλότερη επεξεργασία πληροφοριών – και περισσότερη λευκή ουσία. Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και τα πρόσωπα των αργών περιπατητών αξιολογήθηκαν ως γηράσκοντα με ταχύτερο ρυθμό από τους άλλους συμμετέχοντες.
Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, προς διαβούλευση, αρχείο με την πρόταση του Τμήματος Τιμολόγησης του ΕΟΦ ως προς τις τιμές των αιτημάτων γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία κατατέθηκαν στον Οργανισμό εντός του Μαΐου 2025.
Στους 10 πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα για το 2025, διακρίθηκε η DEMO, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, κατακτώντας την 9η θέση, σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand της Randstad για το 2025.
Ακόμα, η εταιρεία απέσπασε τη 2η θέση στο Top 3 του κλάδου Φαρμάκου, στην ίδια έρευνα, βελτιώνοντας την κατάταξή της σε σχέση με το 2024, ανεβαίνοντας μια θέση.
Η Leigh Ostergard, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad Ελλάδος, σχολίασε «Εκ μέρους όλης της ομάδας της Randstad, συγχαίρω θερμά τη φαρμακοβιομηχανία DΕΜΟ για την κατάκτηση της ένατης θέσης στη φετινή έρευνα Randstad Employer Brand. Η παρουσία της στην κατάταξη αντανακλά το αποτέλεσμα μιας συστηματικής και μεθοδικής προσέγγισης στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας, που προωθεί τη συνεργασία, τη διαρκή μάθηση και την ενεργή ενδυνάμωση των ανθρώπων της. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα της DEMO για το αποτύπωμά της ως εργοδότης επιλογής στον κλάδο και την ελληνική αγορά ευρύτερα».
Περιβάλλον εργασίας
Ο Κωνσταντίνος Κοτσίφης, HR Director της DEMO ABEE, δήλωσε «Η διάκριση αυτή αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση των σταθερών μας δεσμεύσεων προς τους ανθρώπους μας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η κουλτούρα μας, οι αξίες μας και οι πρακτικές μας στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού ξεχωρίζουν και επιβεβαιώνουν το στόχο μας: να δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασίας που προάγει την εξέλιξη, την ισότητα και την καθημερινή επαγγελματική ικανοποίηση».
Η Έρευνα Randstad Employer Brand (REBR) είναι η πιο λεπτομερής έρευνα παγκοσμίως, που μελετά την ελκυστικότητα των μεγαλύτερων εταιρειών σε αριθμό προσωπικού, έτσι όπως γίνεται αντιληπτή από το ευρύ κοινό, καθώς και τα κριτήρια προτίμησης των δυνητικών υποψηφίων σε έναν νέο εργοδότη. Διεξάγεται για 8η διαδοχική χρονιά στην Ελλάδα αξιολογώντας ένα δείγμα από τις 150 μεγαλύτερες εταιρείες σε αριθμό προσωπικού. Φέτος, συμμετείχαν 3.576 άτομα, μεταξύ των οποίων, Έλληνες φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι, ηλικίας από 18 έως 67 ετών.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αναδεικνύονται σημεία που αφορούν στα κύρια κριτήρια επιλογής εργοδότη, τους λόγους παραμονής και αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος, τα κίνητρα επιλογής εργασίας ανά γενιά εργαζομένων, τους κλάδους που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς και την πρόταση αξίας των εργοδοτών.
Σχετικά με τη DEMO ABEE
Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη στην παραγωγή ενεσίμων, με σύγχρονες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν παραγωγικές μονάδες, γραμμές παραγωγής και εργαστήρια έρευνας και ποιοτικού ελέγχου.
Η DEMO απασχολεί σήμερα πάνω από 1.700 εργαζόμενους σε Αττική και Θεσσαλονίκη και είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις (σε αριθμό τεμαχίων) στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών. Η εταιρεία έχει ευρεία δραστηριότητα διεθνώς εξάγοντας πάνω από το 80% της παραγωγής της, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σήμερα η DEMO υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο του κλάδου που εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης της διεθνώς και την είσοδό της σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική όπως η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων.
Νέα κλινική δοκιμή προχωρημένου σταδίου ξεκινά η φαρμακευτική επιχείρηση Novo Nordisk για το CagriSema, ένα σκεύασμα επόμενης γενιάς κατά της παχυσαρκίας, επιχειρώντας να καθησυχάσει την αγορά για τις δυνατότητές του, μετά τα απογοητευτικά δεδομένα από δύο προηγούμενες μελέτες.
«Η μελέτη θα εξετάσει πόσο καλά βοηθά το CagriSema τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια μακροπρόθεσμα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Novo Nordisk στην καταχώρηση της μελέτης στο www.clinicaltrials.gov.
Η εταιρεία φιλοδοξεί το CagriSema να αποτελέσει τον πιο ισχυρό διάδοχο του επιτυχημένου εμβολίου για την παχυσαρκία Wegovy, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι οι δυνατότητές του στην απώλεια βάρους θα είναι μεγαλύτερες από αυτές του ανταγωνιστικού φαρμάκου Mounjaro, της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly.
Ωστόσο, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε με το CagriSema, σε στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία τον περασμένο Δεκέμβριο και Μάρτιο, τροφοδότησε ανησυχίες ότι η Lilly μπορεί να έχει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της Novo Nordisk στην αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.
Η Novo Nordisk δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει μια νέα δοκιμή του CagriSema έως τον Ιούνιο και αναμένει ότι θα διαρκέσει περισσότερο από την αρχική μελέτη 68 εβδομάδων, επειδή τα δεδομένα που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί επιπλέον απώλεια βάρους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα αποτελέσματα του Μαρτίου
Τον περασμένο Μάρτιο, η Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της φάρμακο CagriSema βοήθησε στη μείωση βάρους κατά 15,7% σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, έπειτα από 68 εβδομάδες χρήσης, έναντι 3,1% σε ασθενείς που χρησιμοποιούσαν placebo.
Επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης για να εκτιμήσουν εάν το CagriSema είναι ένας αξιόλογος διάδοχος του Ozempic για τον διαβήτη και του Wegovy για την παχυσαρκία, που έχει κυκλοφορήσει η εταιρεία.
Οι ασθενείς που ακολούθησαν την ενέσιμη θεραπεία είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να τροποποιούν τη δόση του CagriSema που θα λαμβάνουν και στο τέλος των 68 εβδομάδων, το 61,9% λάμβανε την υψηλότερη δόση, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Η πρώτη μελέτη
Ήταν η δεύτερη απογοητευτική μελέτη για το CagriSema, έπειτα από μία δοκιμή σε ασθενείς με παχυσαρκία τον Δεκέμβριο που έφερε επίσης απογοητευτικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία υπολογίζει στη νέα ένεση για να τη βοηθήσει να «αμυνθεί» έναντι του εντεινόμενου ανταγωνισμού και κυρίως της Eli Lilly, που παράγει το Zepbound και Mounjaro.
Σύμφωνα με τον αναλυτή David Evans, οι επενδυτές ανέμεναν απώλεια βάρους κοντά στο 20%. «Τα αποτελέσματα επιδεινώνουν τις προοπτικές για το CagriSema και εγείρει αμφιβολίες για μελλοντικά υποψήφια φάρμακα της Novo Nordisk, πρόσθεσε.
Επίσημη δεξίωση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου της Daiichi Sankyo στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στην οικία του Πρέσβη της Ιαπωνίας, συγκεντρώνοντας υψηλόβαθμα στελέχη από την κυβέρνηση, την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών, για να τιμήσουν το ορόσημο και να υπογραμμίσουν τη σημασία της ευρείας συνεργασίας στη θεραπεία του καρκίνου.
Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Daiichi Sankyo, στην Ελλάδα
Η Daiichi Sankyo γιόρτασε την πρώτη επέτειο της παρουσίας της στην Ελλάδα με μία επίσημη δεξίωση που φιλοξενήθηκε στην οικία του Πρέσβη της Ιαπωνίας, της Αυτού Εξοχότητας κ. Ito Koichi, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, pharma policy experts, θεσμικών εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας στην ογκολογία, επιστημονικών συλλόγων και συλλόγων ασθενών. Η εκδήλωση ανέδειξε τις ισχυρές και διαχρονικές σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας, αντικατοπτρίζοντας την κοινή δέσμευση για καινοτομία, καθώς και τη δέσμευση της εταιρείας να καθιερώσει την Ελλάδα ως στρατηγικό κόμβο ογκολογικής φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή.
Αξιόπιστες συνεργασίες
«Η παροχή καινοτομίας στους ασθενείς βασίζεται σε αξιόπιστες συνεργασίες – ενώνουμε την επιστήμη, τους κλινικούς, τους υπεύθυνους πολιτικής, τους συλλόγους ασθενών και όσους δεσμεύονται για την προώθηση της αντικαρκινικής φροντίδας», δήλωσε ο Καθ. Markus Kosch, Επικεφαλής Ογκολογίας Ευρώπης της Daiichi Sankyo. «Περισσότερες θεραπείες μας θα είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας – όχι μόνο για την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και για τον ρόλο μας ως αξιόπιστου εταίρου στο ελληνικό σύστημα υγείας.»
«Από την πρώτη μέρα, η εστίασή μας ήταν να κάνουμε μια ουσιαστική διαφορά – όχι μόνο με την παρουσία μας, αλλά διασφαλίζοντας την πρόσβαση, υποστηρίζοντας την επιστημονική αριστεία και βοηθώντας τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα,» πρόσθεσε η κα. Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Daiichi Sankyo, στην Ελλάδα. «Η πραγματική πρόοδος έρχεται όταν διαμορφώνουμε την υγειονομική περίθαλψη μαζί με τους ασθενείς. Η καινοτομία αποκτά πραγματικό νόημα μόνο όταν ενισχύει την ποιότητα ζωής με σεβασμό και κατανόηση.»
Από αριστερά: Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κα. Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Daiichi Sankyo, στην Ελλάδα.
Πρόσβαση, Ενσωμάτωση και Μακροπρόθεσμη Επένδυση:
Κεντρικό θέμα της βραδιάς ήταν η συλλογική φιλοδοξία να ενισχυθεί η υγειονομική περίθαλψη του καρκίνου μέσω βαθύτερης ενσωμάτωσης, στρατηγικής συνεργασίας και διαρκούς επένδυσης στην έρευνα. Ενώ σημειώνεται πρόοδος, οι ομιλητές επεσήμαναν τις συνεχιζόμενες ευκαιρίες βελτίωσης σε χρηματοδότηση, διάγνωση, συντονισμό της φροντίδας και βιωσιμότητα.
«Πρέπει να συνδυάσουμε την επιστημονική πρόοδο με μεταρρυθμίσεις πολιτικής» σημείωσε η κα. Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου. «Υποστηρίζουμε βιώσιμες λύσεις – διαφανείς, βασισμένες σε δεδομένα και διαμορφωμένες μέσω ανοιχτού διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών.»
Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης καλωσόρισε την επένδυση της Daiichi Sankyo στην Ελλάδα, λέγοντας: «Η έλευση μιας παγκόσμιας φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και αναδεικνύει τη χώρα μας ως αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό. Το Υπουργείο παραμένει ανοιχτό στον διάλογο και δεσμευμένο να στηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας και την ευημερία των ασθενών μας.»
Κλινική Καινοτομία με Επίκεντρο τον Ασθενή
Η Daiichi Sankyo στην Ελλάδα ήδη συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της κλινικής έρευνας. Με 9 διεθνείς ογκολογικές κλινικές δοκιμές, σε 23 ερευνητικά κέντρα σε όλη τη χώρα, η θυγατρική της εταιρείας βοηθά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ανταγωνιστικού προορισμού για έρευνα βασισμένη στην καινοτομία.
Τονίζοντας τη σημασία της φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή, η κα. Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», δήλωσε: «Χρειαζόμαστε φροντίδα που δεν παρατείνει απλώς τη ζωή – αλλά την αποκαθιστά. Αυτό σημαίνει πρόσβαση για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος και γεωγραφικού προσδιορισμού, και καινοτομία που σέβεται το άτομο, όχι μόνο την ασθένεια. Τόνισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο των Συλλόγων Ασθενών: «Πρέπει να είμαστε μέρος της διαδικασίας – όχι ως παρατηρητές, αλλά ως συν-δημιουργοί.»
Από αριστερά: κ. Ito Koichi, Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κα. Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Daiichi Sankyo, στην Ελλάδα
Διμερής Συνεργασία
Η δεξίωση ανέδειξε επίσης την ισχυρή και εξελισσόμενη σχέση μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ελλάδας. Όπως δήλωσε η Αυτού Εξοχότητα Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Ito Koichi: «Η παρουσία της Daiichi Sankyo στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική προσθήκη στον χώρο της υγείας και της καινοτομίας, αναδεικνύοντας τη θετική δυναμική των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ανυπομονώ να δω αυτή τη συνεργασία να συνεχίσει να ανθίζει τα επόμενα χρόνια.»
Σχετικά με τη Daiichi Sankyo
Η Daiichi Sankyo είναι μια καινοτόμος παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία που συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας, ανακαλύπτοντας, αναπτύσσοντας και προσφέροντας νέα πρότυπα φροντίδας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής παγκοσμίως.
Με περισσότερα από 120 χρόνια εμπειρίας, η Daiichi Sankyo αξιοποιεί την παγκόσμιας κλάσης επιστημονική τεχνογνωσία και τεχνολογία της, για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και καινοτόμων φαρμάκων για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, καρδιαγγειακές και άλλες σοβαρές παθήσεις με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.
Η δυστυχία δεν εμφανίζεται πάντα με κραυγαλέο τρόπο στη ζωή μας. Αντίθετα, τρυπώνει σιγά-σιγά στην καθημερινότητα, κρύβεται στον τόνο της φωνής, στη στάση του σώματος και, κυρίως, στις λέξεις που λέμε χωρίς καν να το σκεφτούμε.
Πολλές φορές κρύβεται πίσω από φράσεις ανθρώπων που εξωτερικά φαίνονται χαμογελαστοί και ευχάριστοι. Για να εντοπίσουμε αυτήν τη δυστυχία, ωστόσο, θα πρέπει να τους ακούμε προσεκτικά, πιάνοντας φράσεις που φαινομενικά δείχνουν αδιάφορες, αλλά που ουσιαστικά «προδίδουν» ότι έχουν ένα βάρος μέσα τους.
Ορισμένες εκφράσεις, όταν τις λέμε κι εμείς οι ίδιοι συχνά, γίνονται σαν μικρά σημάδια πτώσης της ψυχολογίας μας.
Οι 10 φράσεις που ακούγονται συχνά σε καθημερινές κουβέντες δυστυχισμένων ανθρώπων
1. «Ποιο το νόημα;»
Δείχνει ότι κάποιος έχει χάσει την ελπίδα ή την αίσθηση σκοπού. Όταν πιστεύεις πως ό,τι κι αν κάνεις δεν έχει αποτέλεσμα, αρχίζεις να παραιτείσαι.
2. «Έτσι είναι η ζωή»
Ακούγεται σαν αποδοχή, αλλά κρύβει παραίτηση. Είναι τρόπος να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα, ακόμα κι αν υποφέρεις.
3. «Απλώς, είμαι κουρασμένος/η»
Λέγεται συχνά για να αποφεύγεται μια δύσκολη συζήτηση. Πίσω από την «κούραση» μπορεί να κρύβονται πόνος, θλίψη ή πνιγμένα συναισθήματα.
4. «Δεν έχει σημασία»
Σημάδι ότι κάποιος νιώθει πως η φωνή ή οι ανάγκες του δεν μετράνε. Είναι μηχανισμός άμυνας που συχνά οδηγεί σε συναισθηματική απομόνωση.
5. «Ήξερα ότι δεν θα πετύχει»
Μια «προστατευτική» στάση για να αποφύγει κανείς την απογοήτευση. Αν περιμένεις πάντα την αποτυχία, πιθανότατα δεν θα δώσεις ποτέ ευκαιρία στην επιτυχία.
6. «Ωραία θα ήταν…» / «Καλά περνάτε…»
Φράση που κρύβει ζήλια ή πικρία. Αντί για χαρά για τους άλλους, αποκαλύπτει εσωτερική απογοήτευση ή αίσθηση ότι εκείνοι «μένουν πίσω».
7. «Δεν με νοιάζει πια»
Δεν είναι αδιαφορία, είναι εξάντληση. Το λένε συνήθως άνθρωποι που κάποτε νοιάζονταν πολύ, αλλά κουράστηκαν να πληγώνονται.
8. «Τίποτα δεν αλλάζει»
Δείχνει παραίτηση και αίσθηση ότι η ζωή έχει κολλήσει. Όταν κάποιος πιστέψει πως η αλλαγή είναι αδύνατη, σταματά να προσπαθεί.
9. «Είμαι καλά»
Η κλασική αμυντική απάντηση. Κρύβει συναισθήματα που δεν θέλει (ή δεν αντέχει) κάποιος να εκφράσει. Μια δεύτερη ερώτηση ίσως ανοίξει την πόρτα.
10. «Ό,τι να ’ναι»
Μοιάζει αδιάφορη, αλλά λέγεται συχνά με θυμό ή πικρία. Είναι ένας τρόπος να τελειώσει μια κουβέντα χωρίς να ειπωθεί ό,τι πραγματικά νιώθει το άτομο.
Τελικές σκέψεις
Τα λόγια αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ανθρώπου. Οι φράσεις που επαναλαμβάνονται συχνά δεν είναι απλώς εκφράσεις, αλλά αντανακλάσεις μιας εσωτερικής κατάστασης.
Το σίγουρο είναι πως ο τρόπος που μιλά κάποιος φανερώνει τα συναισθήματά του πολύ πριν νιώσει έτοιμος να τα εκφράσει ανοιχτά.
Το σπλαχνικό λίπος είναι ο τύπος λίπους που αποθηκεύεται γύρω από ζωτικά όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα έντερα. Δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής — η υπερβολική συγκέντρωσή του έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, διαβήτη τύπου 2 και άλλες σοβαρές παθήσεις.
Η μείωση του σπλαχνικού λίπους απαιτεί συνδυασμό διατροφικών αλλαγών, άσκησης και διαχείρισης άγχους. Δεν αρκεί απλώς να χάσει κανείς βάρος – έχει σημασία πού το χάνει.
10 αποδεδειγμένοι τρόποι για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος
1. Υιοθετήστε Μεσογειακή Διατροφή
Πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο, η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το ενδοκοιλιακό λίπος.
2. Περιορίστε τους Επεξεργασμένους Υδατάνθρακες
Το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν την ινσουλίνη και ευνοούν την αποθήκευση λίπους στην κοιλιακή χώρα.
3. Εντάξτε την Αερόβια Άσκηση στην Καθημερινότητά σας
Η καθημερινή αερόβια δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο) είναι αποτελεσματική στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.
4. Αυξήστε την Κατανάλωση Πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη συμβάλλει στον κορεσμό και διατηρεί τη μυϊκή μάζα, βοηθώντας στην καύση λίπους.
5. Διαχειριστείτε το Άγχος
Το χρόνιο στρες αυξάνει την κορτιζόλη, μια ορμόνη που σχετίζεται με την αύξηση του κοιλιακού λίπους.
6. Κοιμηθείτε Επαρκώς
Η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, σύμφωνα με μελέτες της Mayo Clinic.
7. Μειώστε το Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά μπύρας, οδηγεί σε «κοιλιά μπύρας» και αύξηση του σπλαχνικού λίπους.
8. Κάντε Προπόνηση Αντίστασης
Η προπόνηση με βάρη βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και ενισχύει τον μεταβολισμό, μειώνοντας το λίπος συνολικά.
9. Ελέγχετε την Ποσότητα Φαγητού
Η μέτρηση μερίδων και η προσεκτική κατανάλωση μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων.
10. Κάντε Ιατρικό Έλεγχο
Η λιπομέτρηση, η μέτρηση της περιφέρειας μέσης και ο έλεγχος μεταβολικών δεικτών μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.
Η αντιμετώπιση του σπλαχνικού λίπους δεν είναι εύκολη, αλλά είναι απολύτως εφικτή με την κατάλληλη στρατηγική.
Η πρόληψη είναι το κλειδί. Αν αρχίσουμε νωρίς, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τους κινδύνους που συνδέονται με το σπλαχνικό λίπος