ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΗ κυβέρνηση επαναφέρει με σφραγίδα κράτους το «φακελάκι»;

Η κυβέρνηση επαναφέρει με σφραγίδα κράτους το «φακελάκι»;

- Advertisement -

Επανέρχεται μία από τις μεγαλύτερες κατάρες του δημόσιου συστήματος υγείας, το διαβόητο «φακελάκι», με τα «μαύρα» που αναγκάζονταν οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους στους γιατρούς για σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις;

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Επανέρχεται μία από τις μεγαλύτερες κατάρες του δημόσιου συστήματος υγείας, το διαβόητο «φακελάκι», με τα «μαύρα» που αναγκάζονταν οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους στους γιατρούς για σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις;

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, καθώς παρομοίασε την αμοιβή για τα απογευματινά χειρουργεία με το… φακελάκι.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τα απογευματινά επί πληρωμής χειρουργεία που προωθεί: «Θέλω να μιλήσω με ειλικρίνεια στον κόσμο. Σήμερα κάποιος που δίνει φακελάκι πάει γρηγορότερα ή όχι; Δεν θα έπρεπε καθόλου να συμβαίνει. Το πολεμάω, το απεχθάνομαι, το μισώ». Ο υπουργός Υγείας αφού υποστήριξε ότι όποιον γιατρό έχει πάρει φακελάκι τον έχει βγάλει από το σύστημα, σημείωσε για το φακελάκι:

«Δυστυχώς όμως συμβαίνει. Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα θα μειωθεί και το φακελάκι. Γιατί δεν θα έχει νόημα ο γιατρός να παίρνει τα χρήματα μαύρα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί και να έχει ποινικές κυρώσεις αφού θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του. Αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά θα πληρώσει νόμιμα και θα τα βάλει στη φορολογική του δήλωση».

Αναφερόμενος στη λειτουργεία των χειρουργείων του ΕΣΥ, είπε ότι λειτουργούν έως τις 3 το μεσημέρι. Μετά είναι άδεια. «Επιπλέον, σήμερα, έχουμε 90.000 εκκρεμή χειρουργεία και μερικά για πολλούς μήνες. Και ενώ έχουμε ζήτηση, έχουμε κλειστά χειρουργεία τη μισή μέρα».

Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, κερδίζουν και οι γιατροί και οι νοσηλευτές, «που θα μπορούν να παίρνουν νόμιμα χρήματα το απόγευμα, να αυξάνουν το εισόδημά τους νόμιμα και να κερδίζει και το νοσοκομείο και ο ασθενής».

Αντί για την αντίληψη ότι δημόσιο αγαθό είναι αυτό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, εδώ έχουμε την αντίληψη ότι όλα εξαρτώνται από το πόσα χρήματα έχεις. «Εγώ με τον παρά μου…». Ακόμη και σε έναν τομέα, το δημόσιο σύστημα υγείας, που φτιάχτηκε ακριβώς για να έχουν όλοι περίθαλψη και κάπως έτσι να αντισταθμίζονται και να αμβλύνονται οι επιπτώσεις από τις ανισότητες που ούτως ή άλλως υπάρχουν στην κοινωνία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ