ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΗ επιστολή μισού εκατομμυρίου προς το ΕΚΠΑ κατά του brain drain

Η επιστολή μισού εκατομμυρίου προς το ΕΚΠΑ κατά του brain drain

- Advertisement -

Με επιστολή του προς τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) το Ποτάμι επιστρέφει το μισό εκατομμύριο που πήρε για τις εκλογές για την αντιμετώπιση του brain drain.

Με επιστολή του προς τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) το Ποτάμι επιστρέφει το μισό εκατομμύριο που πήρε για τις εκλογές για την αντιμετώπιση του brain drain.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με επιστολή του προς τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι γνωστοποιούν ότι προτίθενται να παραχωρήσουν την κρατική χρηματοδότηση ύψους 450.000 ευρώ που το κόμμα έλαβε πριν από τη διενέργεια των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Μια χορηγία που δεν ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προκειμένου να μην εκληφθεί ως τέχνασμα προβολής του κόμματος που θα αποσκοπούσε σε ψηφοθηρία.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνάντηση περίπου 200 φίλων του Ποταμιού που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Χυτήριο της Ιεράς Οδού.

Αυτή είναι η επιστολή που εστάλη στο ΕΚΠΑ με τη δέσμευση ότι θα ενισχύσουν νέους επιστήμονες, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητούσαν και αυτοί την συνέχιση της καριέρας τους στο εξωτερικό.

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη

Το ΠΟΤΑΜΙ προτίθεται να διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για επιμορφωτικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, θα θέλαμε το ποσό αυτό να διατεθεί σε υποτροφίες νέων επιστημόνων. Που έχουν εκπονήσει ή ολοκληρώνουν διδακτορική διατριβή. Έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ.

Η φυγή νέων διακεκριμένων επιστημόνων είναι μια χαίνουσα πληγή για τη χώρα μας και όλοι έχουμε χρέος να συμβάλουμε στην προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου. Η Επιτροπή Οικονομικής Διαχείρισης του Κινήματός μας είναι στη διάθεσή σας για την ολοκλήρωση της χορηγίας και την άμεση μεταφορά των 500.000 ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Κινήματός μας.

Με εκτίμηση Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής στο ΠΟΤΑΜΙ»

Γιατί τώρα η ανακοίνωση

«Δεν τα ανακοινώσαμε γιατί θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι το κάναμε για να κερδίσουμε δημοσιότητα και τελικά ψήφους», είπε ο επικεφαλής του Ποτάμιού.

Να σημειωθεί ότι το Ποτάμι έλαβε την κρατική χρηματοδότηση στις 21 Ιουνίου (15 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές). Το συνολικό ποσό που διατέθηκε τότε στα κόμματα ήταν 7,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι η πρώτη φορά που το Ποτάμι προχωράει σε χορηγίες. Μικρότερα ποσά έχουν δοθεί σε δράσεις που αφορούν την βελτίωση της ζωής παιδιών με αναπηρία. Αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επιλογή του ΕΚΠΑ έγινε όχι μόνο γιατί είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Αλλά και γιατί δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις για την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Αιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με αποτέλεσμα κάποιοι από τους διδάκτορες να καταφεύγουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν την οριστική απόφαση του ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε την γνώμη του συνταγματολόγου κ. Νίκου Αλιβιζάτου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η ενέργεια του είναι απολύτως μέσα στα πλαίσια του νόμου. Αλλά και των ορίων δράσης ενός επικεφαλής πολιτικού σχηματισμού. Πόσο μάλλον που τα λεφτά κατευθύνονται σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εν ευρεία εννοία δηλαδή «επιστρέφουν» στο Δημόσιο.

«Με τα 500.000 θα έχουμε και εμείς μια μικρή έστω συμβολή στην προσπάθεια να περιοριστεί η φυγή εγκεφάλων στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκάλυψε πως εδώ και μέρες είναι σε συνεννόηση με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Θάνο Δημόπουλο, για να μεταφερθούν την ερχόμενη εβδομάδα 500.000 ευρώ από τα ταμεία του Ποταμιού στα ταμεία του Ιδρύματος.

Οι φίλοι του Ποταμιού χειροκρότησαν την απόφαση η οποία όπως διευκρίνισε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης πάρθηκε με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Διαχείρισης του Ποταμιού. Αλλά και των στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

«Για άλλη μια φορά μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το Ποτάμι» είπε σε συγκινητικούς τόνους ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επαναλαμβάνοντας αυτό που συχνά έλεγε και όταν ίδρυσε το Ποτάμι. “Είμαστε όλοι εθελοντές – είμαστε όλοι περαστικοί από την πολιτική”.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, λένε πηγές του κόμματος, κόβει την όρεξη σε αυτούς που ευελπιστούσαν να ζουν από τη «σφραγίδα» του κόμματος και την κρατική επιχορήγηση. Άλλωστε, στη διάρκεια της συζήτησης και απαντώντας σε ερωτήματα στελεχών ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «κανείς ποτέ στο Ποτάμι δεν αμείφθηκε για την συμμετοχή του».

«Έχουμε τις δουλειές μας και όσοι δεν τις έχουμε θα τις βρούμε», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε αργόσχολοι και γραφειοκράτες που θα αμειβόμαστε από το κομματικό ταμείο για να κατεβάζουμε ιδέες».

Ερωτώμενος τέλος αν αυτό σημαίνει και την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και των άλλων κεντρικών οργάνων ακούν και συζητούν όλες τις απόψεις. Στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ