ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΓεωργιάδης: Στις προσλήψεις οι γιατροί μας «γυρίζουν την πλάτη»

Γεωργιάδης: Στις προσλήψεις οι γιατροί μας «γυρίζουν την πλάτη»

- Advertisement -

Υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγων, σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στις χώρες που οι μισθοί είναι πάνω από 5.000 ευρώ το μήνα όπως η Κύπρος και η Ρουμανία που δίνει 7.000 ευρώ μηνιαίως, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο Real fm.

Υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγων, σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στις χώρες που οι μισθοί είναι πάνω από 5.000 ευρώ το μήνα όπως η Κύπρος και η Ρουμανία που δίνει 7.000 ευρώ μηνιαίως, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο Real fm.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναφορικά με τις πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ανέφερε ότι συστήματα υγείας χωρίς αναμονές δεν υπάρχουν σε καμιά χώρα του κόσμου. Επίσης ανακοινώσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί τη Σύρο, ένα νησί «κλειδί» όπως το χαρακτήρισε προκειμένου να βρουν τρόπους ώστε να μειωθούν οι αεροδιακομιδής στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Άδωνις Γεωργιάδης για τις νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία

«Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις. Όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πια δεν βρίσκουμε εύκολα γιατρούς και νοσηλευτές. Εμείς κάνουμε προσλήψεις, αλλά βγαίνουν άγονες. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο. Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας».

Για τις μισθολογικές ανισότητες

«Η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ το μήνα σε ένα γιατρό του δικού τους ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς. Η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ. Η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς στους αναισθησιολόγους όταν πάνε να κάνουν εφημερία δίνουμε 250 ευρώ ανά εφημερία. Το σύστημά μας προσπαθεί να ανταγωνιστεί. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών. Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Να μιλάμε στα σοβαρά. Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή».

Για τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων:

«Με το που ήρθα υπέγραψα αμέσως την προκήρυξη για τους νέους Διοικητές και Υποδιοικητές των νοσοκομείων και για τους νέους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο διαγωνισμός τρέχει, σήμερα ξεκίνησαν οι αιτήσεις και θα ακολουθήσει η διαδικασία που προβλέπεται μέσω ΑΣΕΠ».

Για το πρόβλημα της διακομιδής ασθενών από τα νησιά:

«Έχω σκοπό να πάω στη Σύρο, γιατί είναι ένα νησί «κλειδί» και θέλω να δω τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μη χρειάζεται να στέλνονται όλα τα περιστατικά κατευθείαν στην Αθήνα. Είμαστε σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Επίσης, θέλω να επεκτείνω το πρόγραμμα που είχε γίνει πιλοτικά στα νησιά του Αιγαίου για τη μεταφορά φαρμάκων μέσω drones, γιατί αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και να μειώσουμε το κόστος και να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες Υγείας».

Για τη νέα πλατφόρμα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων:

«Με απόφασή μου ξεκινάει σήμερα η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων. Φτιάξαμε μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου το Υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί το απόθεμα και τη διακίνηση επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πραγματικό χρόνο για να προλαμβάνουμε τις ελλείψεις των φαρμάκων στα φαρμακεία. Αυτό το σύστημα, πιστεύω ότι θα μας δώσει για πρώτη φορά τον πλήρη έλεγχο όλων των ελλείψεων στη φαρμακευτική αγορά».

Για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στον Ευαγγελισμό:

«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι όταν πηγαίνουν ταυτόχρονα 300, 400, 500, 600, 1.000 άνθρωποι στα εξωτερικά ιατρεία είναι αδύνατο να μην υπάρχουν αναμονές. Πρέπει να σας πω ότι, εθνικό σύστημα υγείας χωρίς αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία στον πλανήτη, δεν υπάρχει. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που είδα χθες στον Ευαγγελισμό ήταν μια καλή εικόνα», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ