Ξεκινάει η διαδικασία αποπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τον διεθνή οργανισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο, όπως είπε στο Πρακτορείο Fm 104,9 ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας – Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπασκόζο το υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής δράσης του, έκανε τα πάντα και θα κάνει όποια προσπάθεια χρειαστεί, για τη σωτηρία του.
Τόνισε όμως, ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο η σωτηρία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήταν αποκλειστική ευθύνη του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου.
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Υγείας βρεθήκαμε μπροστά στην απειλή ότι θα αποβληθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τη διεθνή ομοσπονδία κι αυτό διότι τον είχαν φέρει σε δεινή κατάσταση και με ευθύνη όλων των προηγούμενων διοικήσεων της προηγούμενης τουλάχιστον εικοσαετίας. Γιατί δεν ήταν εντάξει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, γιατί θεωρούσαν ότι δεν λειτουργούσε δημοκρατικά, γιατί θεωρούσαν ότι δεν έκανε το ανθρωπιστικό του καθήκον όπως αυτό ορίζεται από τον κανονισμό της διεθνούς ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού» είπε ο ΓΓ.
Όπως σημείωσε: «Κάναμε τα πάντα με απόφαση κυβερνητική, προσφύγαμε στη διεθνή ομοσπονδία με την οποία έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης κι έδωσε παράταση στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για έξι μήνες προκειμένου να μην προχωρήσει η απόφαση αναστολής της ιδιότητάς του ως μέλους της διεθνούς ομοσπονδίας. Δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα σαν κυβέρνηση για να προχωρήσουν αυτά που θέλει η διεθνής ομοσπονδία. Δηλαδή καινούργιο καταστατικό, εκλογές με καινούργιο μητρώο μελών, δηλαδή διεύρυνση στην κοινωνία και στους εθελοντές του, κι έλεγχο για τα οικονομικά και για όλα όσα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια».
Ευθύνη του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου
«Η σωτηρία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μετά τις εκλογές ήταν αποκλειστική ευθύνη του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου. Η διοίκηση Αλεξανδρή, την οποία εμείς καταφέραμε να διοριστεί μέσα από απόφαση δικαστηρίου και που ήταν η τελευταία διορισμένη διοίκηση, έκανε εκλογές κι εκλέχθηκε η καινούργια διοίκηση, η διοίκηση Οικονομόπουλου, η οποία δεν ανταποκρίθηκε σε μια από τις δεσμεύσεις που είχε απέναντι στον διεθνή Ερυθρό Σταυρό» συμπλήρωσε ο κ. Μπασκόζος.
«Δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, απλά επιμένω ότι οι δεσμεύσεις είχαν γίνει από το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και όφειλαν να τις υλοποιήσουν» είπε και πρόσθεσε: «Η διοίκηση Οικονομόπουλου δεν επιζήτησε, δεν επεδίωξε τη συνεργασία που θα χρειαζόταν με το ελληνικό δημόσιο και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο. Το γιατί το έκανε, δεν ξέρω, ας λογοδοτήσει στο διοικητικό συμβούλιο, στα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».
«Εμάς μας ενδιαφέρει κι η συνέχιση της ανθρωπιστικής δράσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μας ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι και βεβαίως, μας ενδιαφέρει το να συνεχίσει να υπάρχει η ιστορία και το θετικό φορτίο που κουβαλάει» συνέχισε για να συμπληρώσει: «Για αυτό θα κάνουμε και τώρα όποια προσπάθεια θα χρειαστεί αλλά οι ξένοι, διαμεσολαβητές, ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός δεν είναι κουτόφραγκοι. Όταν δεσμεύεσαι για κάτι κι όταν δεν απαντάς στις συνεχείς οχλήσεις τους για το πώς προχωρούν οι δεσμεύσεις, όταν δεν παρίστασαι σε κρίσιμες συνεδριάσεις, στις οποίες έρχεται η επιτροπή διαμεσολάβησης, χωρίς να υπάρχει καμιά σοβαρή δικαιολογία τότε κι αυτοί προχωρούν στις αποφάσεις τους».
Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις
Ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι «εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά με έναν όρο. Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις. Δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε για κωλυσιεργία, ούτε για παραμέληση των υποχρεώσεων» ενώ αναφερόμενος στις δεσμεύσεις είπε ότι αυτές είναι νέο καταστατικό, δημοκρατικό, διεύρυνση των μελών, δικαίωμα στους εθελοντές να γίνουν μέλη αλλά και όποιοι άλλοι επιθυμούν, και δικαίωμα ψήφου σε όλους, για να μην εκλέγεται η διοίκηση από 200 μόνον ανθρώπους. «Αυτοί είναι οι βασικοί όροι, για να μην πούμε για τα ζητήματα περιουσίας».
«Ακόμη και το σήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου κι η επιχορήγηση που δίνει το ελληνικό δημόσιο εξαρτάται από το αν επιτελεί τους ανθρωπιστικούς στόχους τους κι είναι σε συνάρτηση αυτοί οι στόχοι με το καταστατικό και τις απόψεις του διεθνούς ερυθρού σταυρού.
Καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει μια πλήρης αποπομπή γιατί τώρα γίνεται η έναρξη της διαδικασίας αποπομπής η οποία θα ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο» κατέληξε.
Ανακοίνωση του ΕΕΣ
Άγνοια δηλώνει η διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποπομπής του από τον διεθνή οργανισμό.
Όπως τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΕΣ, «σας γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής δεν μας έχει αποσταλεί καμία σχετική απόφαση».
Παράλληλα, σημειώνει όλα όσα έχουν γίνει από την ημέρα που ανέλαβε η παρούσα διοίκηση ώστε να αποτραπεί η αποκοπή του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ).
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Αναλάβαμε ως εκλεγμένη Διοίκηση στις 3 Ιουνίου 2018 μετά από αρχαιρεσίες. Στις 8 Ιουνίου 2018 παραλάβαμε και στην πρώτη συνεδρίαση του νέου εκλεγμένου Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στις 21 Ιουνίου 2018 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Επικαιροποίησης του Καταστατικού, απαρτιζόμενη από μέλη του ΚΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από έγκριτους νομικούς και από πρώην ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.
Παράλληλα, αρχίσαμε να υλοποιούμε τις “απαιτήσεις” της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) για καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας και για εγγραφή νέων μελών, με τελικό στόχο τη διεξαγωγή εκλογών και την υλοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου από την ΔΟΕΣ.
Σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι η Επιτροπή Καταστατικού, έχοντας ολοκληρώσει το έργο της από τις 13 Σεπτεμβρίου 2018, παρέδωσε το Καταστατικό στο ΚΔΣ (το οποίο συνεδριάζει σήμερα 11 Οκτωβρίου 2018, στις 17:00) και αντίγραφό του έχει δοθεί και στη ΔΟΕΣ και στο υπουργείο Υγείας.
Το ΚΔΣ θα προωθήσει το Καταστατικό στη Γενική Συνέλευση στις 4 Νοεμβρίου, προκειμένου να εγκριθεί από τα τακτικά μέλη του ΕΕΣ και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι κατά νόμον προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή η κατάθεση του Καταστατικού για έγκριση στο Πρωτοδικείο. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω ανοίγει κατάλογος εγγραφής νέων μελών και προκηρύσσονται εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν εντός 20 ημερών.
Πρέπει να ενημερώσουμε ότι το φορτίο που αναλάβαμε από προηγούμενες διοικήσεις, που έφεραν σε αδιέξοδο τις σχέσεις μας αλληλεγγύης και συνεργασίας με τη ΔΟΕΣ, είναι πολύ βαρύ, αλλά αισιοδοξούμε ότι με την επιμονή μας και την εργατικότητά μας θα το ολοκληρώσουμε και θα αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη ΔΟΕΣ.
Σε σχέση, πάντως, με δημοσιεύματα περί αποφάσεως της ΔΟΕΣ αναφορικά με τον ΕΕΣ, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής δεν μας έχει αποσταλεί καμία σχετική απόφαση».