ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΦάρμακο: Οι 3 προτάσεις της ΠΕΦ, στη συνάντηση με Χρυσοχοΐδη

Φάρμακο: Οι 3 προτάσεις της ΠΕΦ, στη συνάντηση με Χρυσοχοΐδη

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Φαρμακευτική πολιτική με ξεκάθαρους κανόνες, που θα εξασφαλίζει πρόσβαση των ασθενών σε κάθε αναγκαία θεραπεία, τιμολογιακή αναπροσαρμογή των φθηνών φαρμάκων που σήμερα βρίσκονται στο όρια της βιωσιμότητας και η ενίσχυση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης με εξορθολογισμό των υποχρεωτικών επιστροφών (rebate, clawback και εκπτώσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης), περιλαμβάνονται στην «ατζέντα» της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Φαρμακευτική πολιτική με ξεκάθαρους κανόνες, που θα εξασφαλίζει πρόσβαση των ασθενών σε κάθε αναγκαία θεραπεία, τιμολογιακή αναπροσαρμογή των φθηνών φαρμάκων που σήμερα βρίσκονται στο όρια της βιωσιμότητας και η ενίσχυση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης με εξορθολογισμό των υποχρεωτικών επιστροφών (rebate, clawback και εκπτώσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης), περιλαμβάνονται στην «ατζέντα» της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες κοινοποιήθηκε επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, με την υπογραφή του προέδρου, Θεόδωρου Τρύφων, προκειμένου να υπάρξει στο προσεχές διάστημα συνάντηση των δύο μερών για τη συζήτηση μιας σειράς από σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Προτεραιότητα -μεταξύ άλλων- των μελών της ΠΕΦ είναι ο δισεπίλυτος γρίφος με το υπέρογκο ποσό των υποχρεωτικών επιστροφών, που δημιουργεί προβλήματα στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, ενώ ταυτόχρονα στερεί πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ανάπτυξη.

Στόχος του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρου Τρύφων, είναι η «διόρθωση» στις τεράστιες υποχρεωτικές επιστροφές της βιομηχανίας, που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό είναι πως την τελευταία πενταετία, οι προϋπολογισμοί της φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκονται πρακτικά καθηλωμένοι στα ίδια χαμηλά επίπεδα ενώ στο ίδιο διάστημα, οι ανάγκες των ασφαλισμένων ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35%. Εκτιμάται ακόμη ότι στην ίδια περίοδο, το σωρευτικό κόστος των νέων θεραπειών υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Οι τρεις άξονες

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναμένεται να καταθέσει στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτάσεις για την επίλυση των σοβαρών αυτών ζητημάτων, μέσα από ένα πλαίσιο τριών αξόνων, που αφορούν:

  • Ενίσχυση χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία, με εξορθολογισμό των υποχρεωτικών επιστροφών
  • Έγκαιρη υλοποίηση των έργων ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας.
  • Επέκταση ή μονιμοποίηση των επενδυτικών κινήτρων για τη φαρμακοβιομηχανία σε ικανό βάθος χρόνου και με μεγαλύτερα ποσά, ώστε να αντιστοιχούν στην πλήρη διάσταση των επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να τεθούν και ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές, για τις κατευθύνσεις της νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής σχετικά με την ενίσχυση της φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ