ΠολιτικήΕυρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες στις κάλπες - Προτεραιότητα η Υγεία

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες στις κάλπες – Προτεραιότητα η Υγεία

- Advertisement -

Πρόθυμοι να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές εμφανίζονται οι Έλληνες και οι πολίτες των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, με προτεραιότητα για τους Έλληνες την δημόσια υγεία (56%), την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%), και η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%).

Πρόθυμοι να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές εμφανίζονται οι Έλληνες και οι πολίτες των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, με προτεραιότητα για τους Έλληνες την δημόσια υγεία (56%), την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%), και η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που κυκλοφόρησε πριν τις ευρωεκλογές το 59% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην ψήφο στις ευρωεκλογές ενώ στην ερώτηση «πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσεις αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την επόμενη εβδομάδα;», το 76% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε πως θα ψήφιζε.

Ακόμα 78% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης. Και οι έλληνες θέλουν σε ποσοστό΄73% μεγαλύτερο ρόλο του ευρωκοινοβουλίου.

Το 70% των ελλήνων επίσης δηλώνει ότι ψηφίζει πάντα.

Προτεραιότητες

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αναφέρονται στις προτεραιότητες για τα ζητήματα που θα πρέπει να μπουν στον προεκλογικό διάλογο.

Προτεραιότητα για τους Έλληνες είναι η δημόσια υγεία (56%), η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%), η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) αλλά και η αγροτική πολιτική (35%), που στην Ελλάδα μπαίνει πολύ πιο ψηλά από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με το θέμα της άμυνας και ασφάλειας να ακολουθεί (22%).

Λάθος κατεύθυνση

Ακόμα το 57% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα πράγματα στην ΕΕ κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 66% θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και στην ίδια τη χώρα.

Ακόμα στην ερώτηση για το ποια θα είναι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας σε ένα χρόνο από σήμερα, οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 52% ότι θα είναι χειρότερη.

Όσον αφορά την κατάσταση της δημοκρατίας οι Έλληνες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι σε ποσοστό 60% όσον αφορά την λειτουργία της στη χώρα και μη ικανοποιημένοι κατά 53% όσον αφορά τη λειτουργία της στην ΕΕ.

Η θέση της ΕΕ στον κόσμο πρέπει να ενισχυθεί

Σε σχέση με τους τομείς που η ΕΕ πρέπει να εστιάσει για να ενισχύσει τη θέση της στον κόσμο, οι Έλληνες βάζουν πρώτα την ανταγωνιστικότητα και τη βιομηχανία (38%), ακολουθεί η ασφάλεια των τροφίμων και η γεωργία (36%), τα ενεργειακά ζητήματα, ενεργειακοί πόροι, υποδομές (35% ), το δημογραφικό, μετανάστευση, γήρανση πληθυσμού (30%) και η άμυνα και ασφάλεια (30%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των Ελλήνων όσον αφορά τις αξίες που το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να υπερασπιστεί στο μέλλον, με πρώτη να μπαίνει την ειρήνη (47%), την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ και μεταξυ των περιφερειών της (35%), τη δημοκρατία (33%) και το κράτος δικαίου (30%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή ανέρχεται στο 83%, ενώ το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η χώρα ωφελήθηκε συνολικά από την ένταξη στην ΕΕ.

Το Ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό ινστιτούτο Verian (το πρώην Kantar) μεταξύ 7ης Φεβρουαρίου και 3ης Μαρτίου 2024 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η έρευνα διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις και συνεντεύξεις μέσω βιντεοδιάσκεψης. Συνολικά, έγιναν 26.411 συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ