ΠολιτικήΕπιπλέον αναμονή στους 102 φακέλους για νέα φάρμακα στη χώρα μας

Επιπλέον αναμονή στους 102 φακέλους για νέα φάρμακα στη χώρα μας

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Σε αναμονή βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο περίπου 102 φάκελοι νέων φαρμάκων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή ΗΤΑ προς αξιολόγηση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ενώ εικάζεται ότι στην πραγματικότητα οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή ανέρχονται τους 200.

Σε αναμονή βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο περίπου 102 φάκελοι νέων φαρμάκων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή ΗΤΑ προς αξιολόγηση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ενώ εικάζεται ότι στην πραγματικότητα οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή ανέρχονται τους 200.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόσφατα, ο ΣΦΕΕ σε πρόσκληση προς τις εταιρείες – μέλη του ζήτησε να δηλώσουν πόσοι φάκελοι έχουν καταθέσει για αξιολόγηση στην εν λόγω Επιτροπή. Από τα στοιχεία των 34 φαρμακευτικών εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου, προκύπτει πως από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί συνολικά 102 φάκελοι.

Από αυτούς, για τους 46 έχει παρέλθει το διάστημα των 180 ημερών μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ενώ, οι 15 έχουν κατατεθεί πριν τον Ιούλιο του 2018.

Τα ανωτέρω στοιχεία αποτελούν μέρος στο δαιδαλώδες πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, πολλές εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου. Ταυτόχρονα, δεν είναι όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες μέλη του.

Φάκελοι και δραστικές

Σύμφωνα με πληροφορίες από την φαρμακευτική αγορά οι φάκελοι είναι περίπου 200, από αυτούς εκτιμάται ότι 30 με 40 σκευάσματα αφορούν νέες δραστικές ουσίες. Τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως σε βιο-ομοειδή, νέα γενόσημα και φάρμακα με νέους τρόπους χορήγησης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλα τα φάρμακα ακόμα και για γνωστές δραστικές αν κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή όπως στον τρόπο χορήγησης πρέπει να καταθέσουν φάκελο.

Η σιωπηλή απόρριψη…

Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρέλθει το 6μηνο για την αξιολόγηση των εν’ λόγω φαρμάκων, το οποίο προβλέπει η νομοθεσία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Υγείας έχουν διαβεβαιώσει τον ΣΦΕΕ και το PIF ότι δεν τίθεται θέμα σιωπηλής απόρριψης των φακέλων. Γεγονός το οποίο και τα νομικά τμήματα των εταιρειών επιχειρούν να διασφαλίσουν.

Καμιά διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εκφράσει πολλές φορές τους προβληματισμούς τους για τις καθυστερήσεις στις Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης. Αν και κατά καιρούς αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι 8 με 10 φάρμακα ήδη βρίσκονται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και διεκδικούν τιμή αποζημίωσης. Οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί για να αποζημιωθούν, όπως επισημαίνουν παράγοντες τις φαρμακευτικής αγοράς.

Οι καθυστερήσεις αυτές στις Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης έχουν σαν αποτέλεσμα εδώ και ένα χρόνο περίπου να μην έχει εισαχθεί κανένα νέο φάρμακο στη χώρα μας.

Στον «αέρα» και η διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα

Σύμφωνα με κύκλους της φαρμακευτικής αγοράς ακόμη και στην περίπτωση της ηπατίτιδας, που έχει προτεραιότητα και υπήρχε ήδη ένα συμβόλαιο το οποίο έχει λήξει, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει, αλλά δεν έχουν υπογράψει και δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση. Μάλιστα εδώ και ένα χρόνο οι θεραπείες για την ηπατίτιδα τιμολογούνται σε τιμή τιμοκαταλόγου.

Το «εκρηκτικό μείγμα» για τις φαρμακευτικές

Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες HTA-διαπραγμάτευσης, οι ανεξέλεγκτες επιβαρύνσεις (rebate – clawback) και η έλλειψη προβλεψιμότητας, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα».

Οι φαρμακευτικές οφείλουν κάθε χρόνο να κάνουν προϋπολογισμούς για τον επόμενο χρόνο. Αυτοί οι προϋπολογισμοί ποτέ δεν “πέφτουν μέσα”. Κάθε χρόνο συνυπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί.

Αυτό δημιουργεί τεράστια εσωτερικά προβλήματα στις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς οι μητρικές τους εταιρείες θα προχωρήσουν σε αποεπένδυση των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, μάλιστα ήδη κάποιες εταιρείες -σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr – ξεκίνησαν να αποεπενδύουν στη χώρα μας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα φύγουν κλινικές μελέτες από την Ελλάδα. Δεν θα αντικαθίσταται το προσωπικό το οποίο αποχωρεί, όποτε και θα υπάρξει μείωση θέσεων εργασίας.

Στα 700 εκατ. ευρώ το clawback για το 2019

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2019 που επικαλείται η φαρμακευτική αγορά για τους πρώτους 4 μήνες του έτους έως σήμερα φαίνεται ότι η δαπάνη πάλι θα καταγράψει υπέρβαση και το clawback υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ ενώ το 2018 έφτασε τα 572 εκατ. ευρώ με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Η φαρμακευτική δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία

Σύμφωνα με στοιχεία της φαρμακευτικής αγοράς η πραγματική δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2019 έχει φτάσει το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ στα 828 εκατ. ευρώ. Αυτό αν το αναγάγουμε σε ετήσια βάση από 5 σε 12 μήνες, σημαίνει κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ.

Άρα, όπως επισημαίνεται από την αγορά, μόνο η δαπάνη από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καλύψει την δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Θα καλύψει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, που ανέρχεται στα 1.945 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογιστεί η δαπάνη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που συμπεριλαμβάνεται στον εν λόγω προϋπολογισμό.

Εν μέσω των πολιτικών αλλαγών, αφού ήδη διανύουμε προεκλογική περίοδο, η κατάσταση θα αργήσει πολύ να ομαλοποιηθεί. Οι φαρμακευτικές εταιρείες “κρούουν των κώδωνα” του κινδύνου. Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο και για τη βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και για την πρόσβαση ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ