ΠολιτικήΕπενδύσεις στον κλάδο Υγείας και το βιολογικό τέλος της Covid-19

Επενδύσεις στον κλάδο Υγείας και το βιολογικό τέλος της Covid-19

- Advertisement -

Τα τελευταία 2,5 χρόνια υπάρχει μια κοσμογονία επενδύσεων στο χώρο της Υγείας, κυρίως σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπως σημείωσε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, στις εργασίες του «Καθημερινή 1st Health Summit»

Τα τελευταία 2,5 χρόνια υπάρχει μια κοσμογονία επενδύσεων στο χώρο της Υγείας, κυρίως σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπως σημείωσε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, στις εργασίες του «Καθημερινή 1st Health Summit»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ξεχωριστή αναφορά και στο επενδυτικό clawback, το οποίο -όπως επισήμανε- έχει φέρει μια προοπτική και μια σταθερότητα που έχει οδηγήσει σε επενδύσεις και ανακοινώσεις επενδυτικών σχεδίων για την επόμενη τριετία.

Ερωτηθείς για τις ευρύτερες προοπτικές στον κλάδο της υγείας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για επενδύσεις και ότι με τις κατάλληλες πολιτικές η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. «Προσελκύουμε επενδύσεις από όλους, αλλά είναι ευχάριστο να βλέπουμε και πολλούς Έλληνες επενδυτές» σημείωσε, αναφερόμενος στο ενδιαφέρον γηγενών επενδυτών.

Επιβολή lockdown

Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, επειδή «δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα». Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, παρέπεμψε στο γεγονός ότι αφενός το 70% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο και άρα δεν κινδυνεύει να πεθάνει, αφετέρου δεν υπάρχουν τα χρήματα για νέο lockdown. «Δεν υπάρχουν τα χρήματα σήμερα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε lockdown και να καταδικάσουμε τον κόσμο στη φτώχεια», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε «πάρα πολύ ευχαριστημένος, επειδή τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν».

Τέλος, επανέλαβε ότι πρέπει να δίνουμε βάρος στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία. «Ναι, να έχουμε τα χάπια, αλλά το εμβόλιο είναι για πριν. Το εμβόλιο είναι πολύ φθηνότερο από το φάρμακο και είναι για την πρόληψη» επισήμανε καταληκτικά.

Χρηστάκης και Μόσιαλος περιγράφουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Την ίδια στιγμή, το αφήγημα του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος όσον αφορά στην πανδημία, έδωσαν με τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο του Καθημερινή – Athens Health Summit 2021, τόσο ο καθηγητής Νίκολας Α. Χρηστάκης, όσο και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. υγείας

Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Yale, Ν. Χρηστάκης, αφού σημείωσε ότι γνωρίζουμε πως η covid-19 «σκοτώνει το 1% των ανθρώπων που μολύνει, είναι δηλαδή ένας πολύ σοβαρός ιός», τόνισε ότι «για κάθε καινούργια μόλυνση έχουμε τρεις ασθενείς, ακόμα και στον ανοσοποιημένο πληθυσμό».

Επισήμανε ότι βάσει υπολογισμών οι νεκροί θα φτάσουν σε 20.000, επισημαίνοντας ότι «φτάνουμε στο τέλος της αρχής, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την πανδημία».

«Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό τον τρόπο. Ανέκαθεν ο κόσμος είχε μάθει να ζει με πανδημίες. Το βλέπουμε ακόμα και στον Όμηρο», συνέχισε, για να τονίσει ότι αυτό που ζούμε δεν είναι πρωτοφανές, υπογραμμίζοντας πάντως ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας υπερβαίνει αυτόν της μεγάλης ύφεσης. υγείας

Ελπίδα ότι θα φτάσουμε στο όριο του 90% εμβολιαστικής κάλυψης

«Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα έχεις εμβολιαστεί είτε θα νοσήσεις», παρατήρησε ο κ. Χρηστάκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα φτάσουμε στο όριο του 90% εμβολιαστικής κάλυψης. Στην συνέχεια παρατήρησε ότι «οι πανδημίες ανέκαθεν ήταν εποχές απώλειας», καθώς ο ιός «τελικά μολύνει όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και πολλά πράγματα ακόμα».

Σημείωσε ότι η πανδημία χωρίζεται σε φάσεις: Τώρα ζούμε την «άμεση φάση», που ελπίζουμε να τελειώσει εντός του 2022. Ακολουθεί η «ανοσία αγέλης» και μετά η «ενδιάμεση φάση», που «θα είναι σαν τσουνάμι, τα νερά θα υποχωρήσουν και θα κάνουμε αποτίμηση. Αυτό θα συμβεί μέχρι το 2024. Πολλοί θα υποφέρουν από πένθος, παιδιά θα έχουν χάσει το σχολείο, άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι».

Το τελευταίο στάδιο είναι η «μετά την πανδημία φάση», στην οποία η κατάσταση «θα είναι όπως μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, θα δούμε μια απελευθέρωση, ακόμα και σεξουαλική». υγείας

Βιολογικό τέλος

Ο καθηγητής Χρηστάκης εκτιμά ότι «η Covid-19 θα έχει και ένα βιολογικό τέλος. Θα καταντήσει τελικά σαν μια γρίπη, σαν την ιλαρά, θα γίνει μια ενδημική νόσος», για να συμπληρώσει «οι πανδημίες είναι και κοινωνικά φαινόμενα, άρα έχουν κι ένα κοινωνικό τέλος».

Εκτίμησε, επίσης, ότι «τελικά περάσαμε μια ελαφριά πανδημία, ήταν ήπια. Σκεφτείτε περιπτώσεις, όπως τις ευλογιάς ή της χολέρας. Σκεφτείτε πανδημίες που σκοτώνουν το 20% των ανθρώπων που μολύνονται», σχολιάζοντας ότι είναι πιθανό να μην έχουμε μόνο τις αναμνηστικές δόσεις, αλλά και ένα άλλο είδος για τα καινούργια στελέχη που θα έρθουν. «Ενδεχομένως να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο όπως και με την γρίπη», είπε, για να προχωρήσει στην δυσοίωνη πρόβλεψη ότι «οι πανδημίες θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, λόγω και της κλιματικής αλλαγής».

«Οι πανδημίες μας δίνουν ευκαιρίες και προκλήσεις», είπε και καταλήγοντας επικαλέστηκε μια φράση του Καμύ από την Πανούκλα: «Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα για να θαυμάζουμε τους ανθρώπους παρά να τους απεχθανόμαστε».

Εφαρμογή μέτρων

«Δεν πιστεύω ότι θα πάμε σε καθολικό lockdown, δεν αποκλείω τοπικά lockdown. Η πολιτεία πρέπει να ελέγχει συστηματικά την εφαρμογή των μέτρων. Το lockdown θα μεταθέσει το πρόβλημα λίγους μήνες πιο πίσω, η λύση είναι ο εμβολιασμός. Αν το ποσοστό των εμβολιασμών με 3η δόση φτάσει το 100% όσων έχουν κάνει τις 2 δόσεις και αυξηθεί και ο εμβολιασμός στις πρώτες δόσεις, τότε υπάρχει η πιθανότητα να αντέξει το σύστημα υγείας», σχολίασε στην δική του παρέμβαση ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «είναι πιθανό είναι να πάμε σε ετήσιες δόσεις», καθώς «ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο διαρκεί η ανοσοπροστασία της 3ης δόσης».

Όσον αφορά στο κοντινό μέλλον, προέβλεψε ότι «θα βρεθεί το σύστημα υγείας υπερφορτωμένο με μη covid ασθενείς», συμπληρώνοντας ότι θα έχουν αυξηθεί επίσης τα ψυχικά νοσήματα. «Η επόμενη μέρα θα έχει μεγαλύτερες ανισότητες», είπε και πρόσθεσε ότι η νέα κανονικότητα «δεν θα έχει σχέση με όσα ξέραμε το 2019».

Επιδόσεις χωρών

Σημείωσε ότι «δεν τα έχουμε πάει και τόσο άσχημα σε σχέση με χώρες που έχουν το ίδιο δημογραφικό προφίλ με το δικό μας», για να προσθέσει ότι συγκρίσεις όσον αφορά στον εμβολιασμό είναι επισφαλείς, καθώς ναι μεν η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, αλλά χειρότερες σε σχέση με την βόρεια και την δυτική Ευρώπη.

Υπογράμμισε ότι εκεί που υστερούμε είναι «στο ότι δεν έχουμε πείσει ένα σημαντικό ποσοστό ηλικιωμένων (25%) και ευάλωτων ομάδων (25%) να εμβολιαστούν».

Ερωτηθείς για το αν φοβάται το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες παραλλαγές, είπε ότι «με δεδομένο ότι με μια δόση είναι εμβολιασμένο μόλις το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού και πλήρως εμβολιασμένο το 43%, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παραλλαγές. Αν δεν φτάσουμε σε υψηλό βαθμό εμβολιασμένων, ο κίνδυνος για νέες παραλλαγές υπάρχει».

Και πρόσθεσε: «Είναι πάντα ανησυχητικό το ενδεχόμενο να προκληθούν νέες παραλλαγές. Αν προκληθεί, θεωρώ ότι θα είναι θυγατέρα της παραλλαγής Δέλτα, που θα αντιμετωπίζεται με επάρκεια από τα υπάρχοντα εμβόλια». υγείας

Κληθείς να καταθέσει την άποψη του για τα μονοκλωνικά και τα χάπια κατά της Covid-19, είπε ότι έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα αν χορηγηθούν στις αρχές της νοσηλείας. Εντόπισε όμως προβλήματα: Το μεγάλο κόστος και το θέμα της παραγωγής σε μεγάλες ποσότητες. «Αν δεν επιταχυνθεί η παραγωγή των φαρμάκων, δεν θα είναι ένα συμπληρωματικό όπλο στην μάχη με τον κορωνοϊό. Πρέπει να εντατικοποιηθεί η παραγωγή», τόνισε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ