ΠολιτικήΈντονες αντιδράσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις των Νοσ. Κομοτηνής-Λάρισας

Έντονες αντιδράσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις των Νοσ. Κομοτηνής-Λάρισας

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων (μετατροπή σε ΝΠΙΔ) της χώρας, με τους Συλλόγους Ιατρών Λάρισας και Κομοτηνής να κάνουν λόγο για «άνοιγμα της πόρτας στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα» και «κατηγοριοποίηση μεγάλης μερίδας ασθενών με βάση την ασφαλιστική τους ικανότητα».

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων (μετατροπή σε ΝΠΙΔ) της χώρας, με τους Συλλόγους Ιατρών Λάρισας και Κομοτηνής να κάνουν λόγο για «άνοιγμα της πόρτας στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα» και «κατηγοριοποίηση μεγάλης μερίδας ασθενών με βάση την ασφαλιστική τους ικανότητα».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Πιάστηκαν στον ύπνο» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας πως δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να μετατραπεί ο φορέας λειτουργίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Εν τούτοις, όπως αναφέρει το ψήφισμα γενικής συνέλευσης “είναι έτοιμοι να ορθώσουν το ανάστημα τους. Να μην επιτρέψουν «τα πειράματα» και την «ιδιωτικοποίηση της υγείας», με όχημα το νοσοκομείο της Κομοτηνής”.

Ομόφωνα εκφράσθηκε η ριζική αντίθεση των εργαζομένων για την μετατροπή του Πανεπιστημιακού σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) επισημαίνοντας πως «Οι διαβεβαιώσεις και οι καθησυχαστικές δηλώσεις δεν αρκούν. Είναι σαφές ότι οι ιδιώτες θα μπούνε στο Νοσοκομείο για να εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη και όχι για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Στο νομοσχέδιο…

Η υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του κρίσιμου τομέα της δημόσιας υγείας έβαλε μπροστά η κυβέρνηση με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών πέρασε – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας – η μετατροπή του νομικού καθεστώτος του δημόσιου νοσοκομείου Κομοτηνής.

Πρόκειται για το δημόσιο νοσοκομείο της Κομοτηνής που μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση των αλλαγών της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι αντιδράσεις είναι φυσικά έντονες τόσο επίπεδο γιατρών και εργαζομένων στο νοσοκομείο, όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής κάνουν λόγο για επιχείρηση «άλωσης» του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, και μία απόπειρα «υβριδικής» ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου της Κομοτηνής.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έχει δηλώσει για το θέμα ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε τη διατήρηση του καθεστώτος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

«Είναι μία απόφαση της κυβέρνησης (σ.σ. η αλλαγή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ). Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν έχει λόγο σε αυτό – το ίδρυμα έχει λόγο στην κατασκευή και την παράδοση του κτιρίου. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν νομοθετεί».

Ελλιπής ενημέρωση

«Δυσάρεστες και απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις εξελίξεις, η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Μαρία Ντικούδη και συμπλήρωσε ότι «έχουμε αλλαγή του νομικού καθεστώτος λειτουργίας του νοσοκομείου και του παλιού και του καινούργιου, αφού η αλλαγή σε ΝΠΙΔ πρέπει να γίνει 18 μήνες πριν τη μετακόμιση στο νέο νοσοκομείο».

Η γραμματέας υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι «δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση για όλα αυτά», ενώ σε όλες τις ενημερώσεις που είχε παρακολουθήσει το συλλογικό όργανό, δεν είχε γίνει ποτέ λόγος για ΝΠΙΔ.

«Το υγειονομικό μέλλον της περιοχής» είναι το βασικό διακύβευμα για τον κ. Αλέκο Σπανό, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου. Ο κ. Σπανός έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν τίθεται θέμα για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, αυτή είναι αποφασισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Σπανός εξέφρασε επίσης το φόβο ότι «μπορεί να γίνουμε υγειονομικοί μετανάστες σε γειτονικά νοσοκομεία». Κατά τη δική του εκτίμηση η αλλαγή σε ΝΠΙΔ συνιστά ένα «πείραμα ιδιωτικοποίησης της υγείας, που ξεκινάει από την Κομοτηνή». Όπως σημείωσε «εμείς δεν θα γίνουμε πειραματόζωα».

«Εμείς οι εργαζόμενοι θα υπακούμε στις εντολές του ιδιώτη. Άρα χάνεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της Υγείας», όλα αυτά μάλιστα την ώρα που «το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες του ιδρύματος. Χωρίς ο ιδιώτης να έχει καμία ευθύνη» σχολιάζει από την πλευρά της η συνδικαλίστρια κ. Μαρίνα Αποστολίδου, σημειώνοντας «δεν μιλάμε για δωρεά, αλλά για επιχείρηση».

Αντίδραση εργαζομένων από το Νοσοκομείο Λάρισας

Οι ιδιώτες θα μπούνε στο Νοσοκομείο για να εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη. Όχι για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, όπως σημειώνει ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση τους:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Tην Πέμπτη 13/2 συγκλήθηκε εκτάκτως γενική συνέλευση των Ιατρών Ε.Σ.Υ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Έγινε διαλογική συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας και συγκεκριμένα για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ομόφωνα εκφράσθηκε η ριζική αντίθεση στην μετατροπή του Πανεπιστημιακού σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και το άνοιγμα της πόρτας στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό σημαίνει την κατηγοριοποίηση μεγάλης μερίδας ασθενών με βάση την ασφαλιστική τους ικανότητα και τον αποκλεισμό άλλων, όπως οι ανασφάλιστοι.

Οι διαβεβαιώσεις και οι καθησυχαστικές δηλώσεις δεν αρκούν, καθώς είναι σαφές ότι οι ιδιώτες θα μπούνε στο Νοσοκομείο για να εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη και όχι για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Καλούμε τον λαό της Λάρισας να πάρει την υπόθεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στα χέρια του! Το Νοσοκομείο χτίσθηκε και συνεχίζει να λειτουργεί από τον υστέρημα του Ελληνικού λαού.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε περαιτέρω μαζικές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα. Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της πόλης, τον σύλλογο εργαζομένων Π.Γ.Ν.Λ. τον σύλλογο μελών Δ.Ε.Π του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε επαγρύπνηση, συντονισμό και στήριξη του αγώνα μας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ