ΠολιτικήΕνστάσεις από τους ειδικούς γιατρούς για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Ενστάσεις από τους ειδικούς γιατρούς για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

- Advertisement -

Ενστάσεις στο περιεχόμενο των νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ εκφράζουν οι ειδικοί γιατροί.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη νέα σύμβαση με γιατρούς ειδικοτήτων (πλην γενικών γιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων). Εκ μέρους της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ αναλύθηκαν οι αντιρρήσεις και οι προβληματισμοί της σε πολλά σημεία της σύμβασης, ορισμένα ιδιαίτερα κομβικά για τη λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου.

Πιο συγκεκριμένα οι ενστάσεις των γιατρών είναι οι εξής:

1. Θα διατεθούν 80 εκατ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Για την κατανομή του προϋπολογισμού κατά περιοχή και κατά ειδικότητα, δεν παρουσιάστηκε όμως κάποιο κριτήριο διανομής. Η λειτουργία του ομαδικού μηνιαίου πλαφόν δωρεάν επισκέψεων ανά περιοχή και ειδικότητα δημιουργεί συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς τεχνητής ζήτησης, να αποβούν εις βάρος της βιωσιμότητας κάποιων ιατρείων και της ορθολογικής διανομής των επισκέψεων στον πληθυσμό.

2. Η ανοιχτή σύμβαση μπορεί να προκαλέσει ελαχιστοποίηση του μεριδίου συμμετοχής του εκάστοτε συμβεβλημένου και να απαξιώσει το ενδιαφέρον των ιατρών.

3. Η ρύθμιση του ραντεβού πρέπει να ελέγχεται από τον ιατρό.

4. Η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος αποζημίωσης και πρέπει να συνοδεύεται με δήλωση των διαθέσιμων ωρών του ιατρείου προς τον ΕΟΠΥΥ ανά εβδομάδα και όχι αποκλειστικού ωραρίου.

5. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν έχει εξαντληθεί το εβδομαδιαίο πλαφόν δωρεάν επισκέψεων.

6. Η προτεινόμενη ακέραιη αποζημίωση στο 100% των ιατρικών πράξεων (και όχι 60% της αυτοπαραπομπής) σε περιστατικά που φέρουν παραπεμπτικό από οικογενειακό ιατρό, πρέπει να αποζημιώνεται χωρίς κούρεμα clawback από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ιατρικών πράξεων.

7. Η κατάρτιση τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικό ιατρείο αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ διευκρίνισε κ. Βαρδαρό ότι λειτουργεί επικουρικά και συμβουλευτικά προς το υπουργείο Υγείας, στην προσπάθεια κατάρτισης πρότασης σχεδίου σύμβασης που θα είναι ευρέως αποδεκτό από τους ιδιώτες ιατρούς.

Έλλειψη διαπραγμάτευσης

Όπως επισήμανε η έλλειψη διαπραγμάτευσης στην κατάρτιση της αντίστοιχης σύμβασης των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων, είχε ολέθρια αποτελέσματα ως προς την αποδοχή της. Για αυτόν τον λόγο η αντιπροσωπεία της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, δεν παρέλειψε να επιμείνει στο αίτημα της για επαναφορά των συμβάσεων με τις ιατρικές ειδικότητες που διακόπηκαν μονομερώς τον Ιούλιο του 2018 και να αυξηθεί η αμοιβή της επίσκεψης στα προμνημονιακά επίπεδα.

Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας μας δεσμεύθηκε να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση την οποία και αναμένει η Ένωση να έρθει προς συζήτηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ