ΠολιτικήΕΝΕ: Επιτακτική η ένταξη όλων των νοσηλευτών στα βαρέα - ανθυγιεινά

ΕΝΕ: Επιτακτική η ένταξη όλων των νοσηλευτών στα βαρέα – ανθυγιεινά

- Advertisement -

Την ένταξη όλων των νοσηλευτών και των βοηθών νοσηλευτών στις ρυθμίσεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ζητεί η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), επισημαίνοντας ότι λόγω της πανδημίας το πάγιο αυτό αίτημα καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι νοσηλευτές αναγνωρίζονται από την πολιτεία και από τους πολίτες ως «ήρωες» για τις υπηρεσίες τους.

Την ένταξη όλων των νοσηλευτών και των βοηθών νοσηλευτών στις ρυθμίσεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ζητεί η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), επισημαίνοντας ότι λόγω της πανδημίας το πάγιο αυτό αίτημα καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι νοσηλευτές αναγνωρίζονται από την πολιτεία

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΕ, οι νοσηλευτές και οι βοηθοί των νοσηλευτών του ιδιωτικού τομέα και οι νοσηλευτές μαζί με τους βοηθούς των νοσηλευτών του δημοσίου που προσελήφθησαν μετά την 1/1/2012 έχουν ενταχθεί στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι, εξηγούν, να εργάζονται νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών «δύο ταχυτήτων». Κάτι που έρχεται σε προφανή αντίθεση με την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.

«Με άλλα λόγια, εργαζόμενοι νοσηλευτές και βοηθοί των νοσηλευτών, που παρέχουν αντιστοίχως όμοιες υπηρεσίες, με βάση τα ίδια τυπικά προσόντα, αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Κατά προφανή δυσμενή διάκριση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΝΕ, κ. Δημήτρης Σκουτέλης.

Η δύσκολη καθημερινότητα όλων των νοσηλευτών

Πλήθος προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές και οι βοηθοί τους στον καθημερινό εργασιακό τους βίο, αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους. Ενδεικτικά παραθέτουν την υποστελέχωση του προσωπικού, τις συστηματικές παρεκκλίσεις από τους κανόνες της οργάνωσης του χρόνου απασχόλησης, τη γήρανση του νοσηλευτικού πληθυσμού, τη διαρκή επιβάρυνση της σωματικής (και ψυχικής) τους υγείας λόγω της διαρκούς έκθεσής τους σε νοσογόνους παράγοντες.

«Οι νοσηλευτές και οι βοηθοί μας, ερχόμαστε καθημερινά σε άμεση επαφή με τους πάσης φύσεως ασθενείς και με το περιβάλλον όπου νοσηλεύονται, παρέχοντας απευθείας εις αυτούς τις υπηρεσίες μας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιθέμεθα σε πλήθος ασθενειών, λοιμωδών νοσημάτων, ιώσεων, δερματολογικών παθήσεων κλπ. Δηλαδή σε παράγοντες που απειλούν διαρκώς την προσωπική μας υγεία. Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι εργαζόμαστε σε ιδιαίτερα νοσηρά περιβάλλοντα. Είναι απόλυτα αναγκαία η σωματική επαφή με τον ασθενή, εκθέτοντας όμως τους εαυτούς μας στα σωματικά υγρά των ασθενών (σταγονίδια αναπνοής, σίελος, βλέννες, ίδρωτας, ούρα, αίμα). Υπάρχει κίνδυνος από μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ιοί ηπατίτιδας, μηνιγγίτιδας. Ο ιός HIV και άλλα δερματικά, ή πνευμονολογικά νοσήματα (φυματίωση).

Πέραν της εκθέσεώς μας στους νοσογόνους βιολογικούς παράγοντες, κατά τη νοσηλεία και θεραπεία των ασθενών εκτιθέμεθα σε πλήθος χημικών και τοξικών παραγόντων. Όπως είναι τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα ισχυρά αντισηπτικά και καθαριστικά, οι ακτινοβολίες κ.α. Εκτός των δυσμενών επιπτώσεων και επιπλοκών τους ενδέχεται να έχουν και καρκινογόνο δράση» περιγράφουν την καθημερινότητά τους στα νοσοκομεία.

Επώδυνες παθήσεις

Επιπλέον, αναφέρονται και στις ακόμη πιο δύσκολες περιπτώσεις στα κλινήρη άτομα. Όπως και σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας των ασθενών.

«Οι νοσηλευτές και οι βοηθοί των νοσηλευτών υποβάλλουν το σώμα τους σε ιδιαίτερη κόπωση για την άρση μελών των ασθενών. Σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε επώδυνες παθήσεις μυο-σκελετικού συστήματος (κοίλες σπονδυλικής στήλης, τενοντίτιδες κ.α.)».

Επίσης, όπως εξηγεί η ΕΝΕ «η καθημερινή εργασία σε καθεστώς πίεσης και αυξημένων απαιτήσεων για τη διασφάλιση της υγείας του αρρώστου οδηγεί σε αυξημένο άγχος. Προκαλεί εντάσεις, διαπληκτισμούς με το συγγενικό περιβάλλον του ασθενούς. Ωθούν τους νοσηλευτές και τους βοηθούς των νοσηλευτών στην επαγγελματική εξουθένωση. Με αυξημένο κίνδυνο για την ψυχική τους υγεία. Ή την εμφάνιση άλλων νοσηρών καταστάσεων όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα. Στα αυτοάνοσα -τελευταίως- παρατηρείται έξαρση στο νοσηλευτικό προσωπικό».

Αναγκαία η ισότιμη μεταχείριση των νοσηλευτών

Η ΕΝΕ υπογραμμίζει ότι οι νοσηλευτές και οι βοηθοί των νοσηλευτών του δημόσιου τομέα λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Γεγονός που σημαίνει πως ο νομοθέτης αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Αποβαίνει τουλάχιστον οξύμωρη η μη υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

«Θεωρούμε, πλέον, ότι όχι απλώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, αλλά έχει καταστεί τουλάχιστον επιβεβλημένη η υπαγωγή όλων των νοσηλευτών και των βοηθών των νοσηλευτών, ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης και καθεστώτος ασφάλισης, στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων», όπως παγίως αιτείται η Ε.Ν.Ε. – Ν.Π.Δ.Δ.

«Η λύση αυτή θα επιφέρει την άρση της διαιωνιζόμενης αδικίας και της άνισης μεταχείρισης. Ειδικώς στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας θα αποτελέσει μια μορφή έμπρακτης αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου. Όπως και της προσφοράς των νοσηλευτών και των βοηθών των νοσηλευτών στο κοινωνικό σύνολο» καταλήγει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ