ΠολιτικήΕΕ: Αλλαγές στα καινοτόμα φάρμακα - Μείωση της γραφειοκρατίας

ΕΕ: Αλλαγές στα καινοτόμα φάρμακα – Μείωση της γραφειοκρατίας

- Advertisement -

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί η δέσμη μέτρων που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την φαρμακοβιομηχανία, μετά τις αναβολές αρκετών φορών. Η απόφαση θα κρίνει εάν τελικά τη μάχη κέρδισαν οι φαρμαβιομήχανοι ή η Κομισιόν.

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί η δέσμη μέτρων που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την φαρμακοβιομηχανία, μετά τις αναβολές αρκετών φορών. Η απόφαση θα κρίνει εάν τελικά τη μάχη κέρδισαν οι φαρμαβιομήχανοι ή η Κομισιόν.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει η Politico, η πολυαναμενόμενη δέμη μέτρων καθορίζει νέους κανόνες σε επίπεδο Ένωσης για τη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο να καταστήσει την πρόσβαση στα φάρμακα πιο ασφαλή και οικονομικά προσιτή, να ενθαρρύνει την καινοτομία και να μειώσει τη γραφειοκρατία. Αν και η Κομισιόν έχει παραμείνει σιωπηλή για την μεταρρύθμιση, αντιπρόσωποι της βιομηχανίας των φαρμάκων έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις κατά των βασικών διατάξεων και έχουν καταφέρει να συμμαχήσουν με την Γερμανία.

Νέοι κανονισμοί για το φάρμακο

Ο πυρήνας της συζήτησης για την μεταρρύθμιση στο χώρο του φαρμάκου περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές στο χρονικό διάστημα που τα νέα φάρμακα εισέρχονται στην αγορά, χωρίς να αμφισβητούνται από τους μη επώνυμους ανταγωνιστές – επί του παρόντος μια δεκαετία – κατά τη διάρκεια του οποίου οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να χρεώνουν υψηλές τιμές.

Στο σχέδιο που διέρρευσε, η Επιτροπή προτείνει να μειωθεί αυτή η περίοδος κατά δύο χρόνια, αλλά να επιτραπεί στις εταιρείες που λανσάρουν ένα νέο φάρμακο και στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ να πάρουν πίσω μέρος του χρόνου αυτού. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυκλοφορία των φαρμάκων είναι σήμερα άνιση, με τους ασθενείς στην Πολωνία να λαμβάνουν νέο φάρμακο, κατά μέσο όρο, δύο χρόνια μετά τους Γερμανούς. Για ασθένειες όπως ο καρκίνος, αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Κόντρα φαρμακευτικών με την Ευρώπη

Οι αλλαγές αυτές συναντούν ισχυρή αντίσταση από τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν θέλει να της αφαιρεθούν τα τρέχοντα προνόμια – και θα ήθελε να δει το κούρεμα να μειώνεται ή να καταργείται εντελώς. Το λόμπι της βιομηχανίας στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων, έχει ήδη κατακρίνει την πρόταση.

«Είτε πρόκειται για λάθος, τυφλή αισιοδοξία, είτε για μια πιο συνειδητή απόφαση της Ευρώπης που βασίζεται στην καινοτομία από τις ΗΠΑ και την Ασία, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που είδαμε ως σχέδιο προτεινόμενης νομοθεσίας θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την ανταγωνιστικότητα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης», δήλωσε η γενική διευθύντρια Nathalie Moll στο POLITICO κατά τη στιγμή της διαρροής.

Αρκετά μεγαλοστελέχη της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Novo Nordisk και της Novartis, δήλωσαν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι πιθανό να μεταβούν στο εξωτερικό. Και η Big Pharma έχει καταστήσει σαφές ότι έχει φίλους σε υψηλές θέσεις.

Έντονη κόντρα προκαλεί η νέα μεταρρύθμιση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας Cristian Bușoi, της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μαζί με άλλους 34 ευρωβουλευτές, συνέταξε επιστολή προς την Επιτροπή εκ μέρους της βιομηχανίας, η οποία προκάλεσε την απάντηση μιας αντίπαλης ομάδας ευρωβουλευτών που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη φαρμακοβιομηχανία.

Η ανατροπή ήρθε τον Μάρτιο, όταν ο Peter Liese, ο Daniel Caspary και ο Christian Ehler, από το ίδιο γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, έστειλαν επιστολή με την οποία επέκριναν την πρόταση πρόσβασης και ζήτησαν από την πρόεδρο της Επιτροπής να «κάνει βελτιώσεις» στο κείμενο. Βεβαίως, μετά την παραλαβή της επιστολής η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι καθυστερεί την πρόταση μέχρι το τέλος Απριλίου.

Δεμένα τα χέρια της Κομισιόν – Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά της πρότασης

Οι γραμμές μάχης έχουν ήδη χαραχθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πίεσης κατά της πρότασης, μαζί με την Ιταλία και τη Δανία. Από την άλλη πλευρά της συζήτησης, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν ταχθεί υπέρ της.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιο βαθμό, τα χέρια της Επιτροπής είναι δεμένα από το σχέδιο που διέρρευσε. Αλλά η βιομηχανία έχει ασκήσει πίεση. Το αν τελικά, αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα μένει να το δούμε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ