ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΔιαγωνιστικά: Προειδοποιητική απεργία στις 12 Οκτωβρίου για το clawback

Διαγωνιστικά: Προειδοποιητική απεργία στις 12 Οκτωβρίου για το clawback

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 12 Οκτωβρίου τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί με αίτημα την χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και κατάργηση του clawback, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνέντευξη τύπου.

Σε προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 12 Οκτωβρίου τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί με αίτημα την χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΦΥ) και μείωση του clawback, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνέντευξη τύπου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση 

Συγκεκριμένα τα μέλη του του Συντονιστικού Οργάνου ζητούν να αυξηθεί η χρηματοδότησή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ και μεγαλύτερη για το 2021 προκειμένου να μειωθεί σε ανεκτά τουλάχιστον επίπεδα το clawback.

«Το clawback σημαίνει υφαρπαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου και  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) κ. Φώτης Πατσουράκος.

«Συνολικά, η περικοπή των αμοιβών μας σήμερα αγγίζει το 70% από τη συσσώρευση όλων των ποσών για clawback των προηγούμενων ετών και συνυπολογίζοντας την προκαταβολική παρακράτηση του clawback του 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατο να επιβιώσει κάποιος με αυτές τις αμοιβές» πρόσθεσε ο κ. Πατσουράκος.

Οι ιδιωτικές δομές πληρώνουν το μάρμαρο 

«Από το 2013 δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την μείωση του clawback όλες οι κυβερνήσεις κρύφτηκαν πίσω από ένα μέτρο που εφαρμόστηκε εν καιρώ οικονομικής κρίσης, Όλοι βολευτήκαν σε μία κατάσταση όπου οι ιδιωτικές δομές υγείας πληρώνουν το μάρμαρο για τις εξετάσεις των Ελλήνων πολιτών που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές» επεσήμανε ο κ. Πατσουράκος.

Επίσης ανέφερε ότι ως Συντονιστικό Όργανο ζήτησαν επανειλημμένως συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη για να ζητήσουν αύξησή της χρηματοδότηση της ΠΦΥ. Σύμφωνα όμως με τον κ. Πατσουράκο ο κ. Σκυλακάκης αρνήθηκε, οπότε υπό αυτές τις συνθήκες και με ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν για πάντα πολλά διαγνωστικά εργαστήρια αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προειδοποιητική απεργία στις 12 Οκτωβρίου.

Σχετικά με την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης για να καλυφθούν οι ααυξημένες ανάγκες λόγω Covid o κ. Πατσουράκος τόνισε ότι το πόσο ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ για το 2020 και άλλα 15 εκατ. ευρώ για το 2021. Το ποσό αυτό δεν φτάνει για να καλύψει τις αυξημένες της ΠΦΥ αφού λόγω της πανδημίας μεγάλη μερίδα των πολιτών μεταφέρθηκε από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο κ. Πατσουράκος επισήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστός κωδικός διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ. Ο κωδικός, θα περιλαμβάνει τις εξετάσεις για την Covid-19, χωρίς να έχει clawback.

Το Συντονιστικό Όργανο ζητά την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νομοθετική κατάργηση του clawback για να μην καταρρεύσει η  Δημόσια Υγεία. Παράλληλα καλεί  τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη να δώσει λύσεις και να έρθει σε διαβούλευση με το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ για την κατάργηση του claw back.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ