ΠολιτικήΑποφυλακίζεται η ρεπόρτερ που διέρρευσε την έξαρση του covid

Αποφυλακίζεται η ρεπόρτερ που διέρρευσε την έξαρση του covid

- Advertisement -

Η Τζανγκ Τζαν, που με τα ντοκουμέντα και τα ρεπορτάζ της, έφερε στη δημοσιότητα όσα συνέβαιναν στη Γουχάν αποφυλακίστηκε, μετά από 4 χρόνια φυλάκισης

Η Τζανγκ Τζαν, που με τα ντοκουμέντα και τα ρεπορτάζ της, έφερε στη δημοσιότητα όσα συνέβαιναν στη Γουχάν, πρόκειται να αποφυλακιστεί σήμερα, μετά από 4 χρόνια φυλάκισης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι κινεζικές αρχές αποφυλάκισαν την πολίτη-δημοσιογράφο Τζανγκ Τζαν, 40 ετών, που φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια επειδή έκανε ρεπορτάζ το 2020 από την Γουχάν κατά την πρώτη φάση της έκρηξης της επιδημίας της Covid

Η Τζανγκ Τζαν είχε ταξιδέψει στις αρχές του 2020 από την Σανγκάη στην Γουχάν, από όπου και μετέδωσε τις πρώτες εικόνες από τα υπερπλήρη νοσοκομεία και τους άδειους δρόμους δίνοντας την εικόνα της κατάστασης που δεν παρουσιαζόταν στο αφήγημα του Πεκίνου.

Αφού τροφοδότησε επί μήνες με πληροφορίες και ηχητικό το ρεπορτάζ για την εξέλιξη της επιδημίας, η Τζανγκ Τζαν συνελήφθη το Μάιο 2020. Τον Ιούνιο ξεκίνησε απεργία πείνας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση του Reuters. Οι δικηγόροι της κατήγγειλαν τότε ότι η αστυνομία της έδεσε τα χέρια και την ανάγκασε να τραφεί μέσω σωλήνα.

Τον Δεκέμβριο 2020 καταδικάστηκε από δικαστήριο της Σανγκάης «για πρόκληση φιλονικιών και έντασης» και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών.

Πληροφορίες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα τοποθετούσαν για σήμερα την αποφυλάκισή της. Ωστόσο, ένας εκ των δικηγόρων της, ο Τζαν Κέκε, δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν έχει αποφυλακιστεί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν διαθέτει σχετική πληροφόρηση.

Από ακτιβιστές έγινε γνωστό ότι οι κινεζικές αρχές έχουν ασκήσει τεράστιες πιέσεις στην οικογένειά της να μην έρθουν σε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης.

«Είναι τελείως απαράδεκτο το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση υποβάλλει πολλούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις οικογένειές τους σε αυτούς του είδους την ωμότητα. Ακόμη και μετά την αποφυλάκισή τους εξακολουθούν να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους», δήλωσε η Τζέιν Γουάνγκ από το Λονδίνο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταδικάσει την «ψευδή δίωξη» της Τζανγκ και έχει επανειλημμένα ζητήσει την αποφυλάκισή της.

Η Τζανγκ Τζαν θεωρήθηκε ηρωίδα από πολλούς Κινέζους για τις πληροφορίες που μετέδιδε σχετικά με την κρίση της Covid, την ώρα που το Πεκίνο είχε επιβάλει blackout στην ενημέρωση και η επιδημία μεταδιδόταν αστραπιαία στον κόσμο από το επίκεντρο της Γουχάν.

Αντίστοιχη μεταχείριση είχε ακόμη ένας whistleblower για την Covid, ο Φανγκ Μπιν, ο οποίος φυλακίστηκε για τρία χρόνια και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφυλακίστηκε πέρυσι.

«Ωστόσο, άνθρωποι που έχουν απελευθερωθεί τελούν υπό αυστηρή παρακολούθηση και η διαδικασία αυτή είναι ακόμη πιο οδυνηρή σε σχέση με την φυλάκιση. Ελπίζω πάντα ότι η Τζανγκ θα έχει την ελευθερία που της αξίζει», έγραψε ένας υποστηρικτής της στο Χ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ