ΠολιτικήΑπό τα νοσοκομεία ξεκινούν οι κρίσεις στις διοικήσεις του Δημοσίου

Από τα νοσοκομεία ξεκινούν οι κρίσεις στις διοικήσεις του Δημοσίου

- Advertisement -

Από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ξεκινούν οι κρίσεις για τις 600 περίπου θέσεις ευθύνης φορέων του Δημοσίου το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ξεκινούν οι κρίσεις για τις 600 περίπου θέσεις ευθύνης φορέων του Δημοσίου το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για την υλοποίηση μιας από τις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης που πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε και αφορά στο πώς θα ορίζονται οι διοικήσεις στα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

Φίλτρα αξιοκρατίας

«Σκεφτείτε ότι αυτό το ζήτημα αφορά περίπου 600 θέσεις στο δημόσιο, υψηλόβαθμες θέσεις, που αφορούν σε οργανισμούς εθνικής εμβέλειας, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Θα γίνουν κρίσεις σε όλες και μάλιστα ετοιμαζόμαστε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη αμέσως, για τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Είναι η πρώτη, η οποία θα αφορά 160 θέσεις. Θα βγει η προκήρυξη και εν συνεχεία θα υπάρχουν οι προθεσμίες. Θυμίζω ότι για να γίνεις διοικητής νοσοκομείου θα πρέπει πλέον με τα νέα κριτήρια για να είσαι υποψήφιος θα πρέπει να έχεις πτυχίο σε συνάφεια, εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια, γνώση ξένης γλώσσας. Θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι διοικητές να περάσουν από το λεγόμενο τεστ δεξιοτήτων. Δεν είναι τεστ γνώσεων. Είναι τεστ δεξιοτήτων, δηλαδή, παραγωγικού συλλογισμού, επαγωγικού συλλογισμού. Από το ΑΣΕΠ θα διενεργηθεί.

Μόνο οι 15 πρώτοι θα περάσουν στην επόμενη φάση. Όλη αυτή είναι μια διαδικασία την οποία αυτοβούλως θέτουμε υπό το ΑΣΕΠ, ενώ η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Δηλαδή η ευθύνη για την επιλογή όλων αυτών των φορέων που ανέφερα ανήκει στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση όμως αυτοπεριορίζεται. Επιλέγει να βάλει πρόσθετα φίλτρα αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας στην διαδικασία αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Η διαδικασία αυτή, υπό τον ΑΣΕΠ, θα καταλήξει στους τρεις επικρατέστερους εκ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός θα μπορεί να επιλέξει έναν, εξήγησε η κα. Κεραμέως.

«Μας ασκείται λοιπόν μια κριτική που λέει ότι γιατί να επιλέγει εν τέλει ο υπουργός. Πρώτα από όλα ο υπουργός δεν επιλέγει όποιον θέλει. Δεν επιλέγει από μια ανεξάντλητη δεξαμενή. Μπορεί να επιλέξει μόνο έναν εκ των τριών που το ΑΣΕΠ έχει κρίνει ως επικρατέστερους. Σημείο δεύτερο, την πολιτική ευθύνη για τους φορείς αυτούς την έχει ο υπουργός. Εάν κάτι συμβεί σε ένα νοσοκομείο, τον υπουργό Υγείας, θα φωνάξετε εσείς. Ο Υπουργός θα κληθεί να συνεργαστεί με αυτούς τους ανθρώπους», επεσήμανε.

Οριζόντιες αυξήσεις στο Δημόσιο

Επιπλέον αναφέρθηκε στις αυξήσεις που έρχονται στους μισθούς του δημοσίου, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια και ότι αφορά οριζόντια αύξηση σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, σε όλους. Ακόμα, προσέθεσε, υπάρχουν επιπλέον αυξήσεις οριζόντιες σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. «Πράγματι αυτοί που έχουν επίδομα τέκνων παίρνουν πρόσθετη αύξηση ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και κάτι άλλο, το οποίο προσωπικά το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, υπάρχει μια σημαντικότατη αύξηση σε όσους κατέχουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο. Τμηματάρχες, Διευθυντές, Γενικοί Διευθυντές. Η αύξηση αυτή μπορεί να είναι της τάξης του 30% γιατί για μας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο αυτοί οι προϊστάμενοι, αυτοί οι επικεφαλής των αντίστοιχων τμημάτων» ανέφερε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ