ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΑνεδαφική η σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτών στο ΕΣΥ λέει η ΕΝΕ

Ανεδαφική η σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτών στο ΕΣΥ λέει η ΕΝΕ

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Νοσηλευτών ΠΕ – ΤΕ και ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών για τον τρόπο σύστασης νοσηλευτικού κλάδου στο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥ), καθώς η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) σε επιστολή της προς των πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια χαρακτηρίζει «ανεδαφική» την σύστασή ενιαίου κλάδου νοσηλευτών στο ΕΣΥ.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των Νοσηλευτών ΠΕ - ΤΕ και ΔΕ Βοηθών για τον τρόπο σύστασης νοσηλευτικού κλάδου στο ΕΣΥ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ΕΝΕ στην επιστολή της καταθέτει τα επιχειρήματα της υπέρ της δημιουργίας δύο αυτοτελών κλάδων νοσηλευτικής ένα για Π.Ε και Τ.Ε και έναν για ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών.

Όπως επισημαίνει οι νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες, αφού οι μεν νοσηλευτές είναι απόφοιτοι της ανώτατης – τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι βοηθοί είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Και μόνον η ως άνω ποιοτική διαφορά μεταξύ τους καθιστά ανεδαφική κάθε σκέψη για μια από κοινού ένταξή τους στον ίδιο κλάδο. Εξάλλου, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα ένταξης στον ίδιο κλάδο υπαλλήλων ανώτατης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΕ.

Διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα και καθήκοντα

«Ένας ενιαίος κλάδος δεν θα μπορούσε να επιτελέσει τον λειτουργικό σκοπό, διότι δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες. Οι νοσηλευτές έχουν διαφορετικά καθήκοντα και δικαιώματα από τους βοηθούς νοσηλευτών. Τους χορηγείται διαφορετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στον κλάδο των φαρμακοποιών του ΕΣΥ περιλαμβάνονται μόνο οι φαρμακοποιοί όχι και οι βοηθοί φαρμακοποιών» επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΝΕ κ. Δημήτρης Σκουτέλης στο healthpharma.gr.

Στην επιστολή της ΕΝΕ τονίζεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών (ΠΔ 351/1989) είναι διαφορετικά από τα αντίστοιχα δικαιώματα των βοηθών (ΠΔ 210/2001). Επίσης τους χορηγείται διαφορετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ο επαγγελματικός τίτλος του νοσηλευτή –νοσηλεύτριας δίνεται στους πτυχιούχους των:
  • Τμημάτων νοσηλευτικής Α.Ε.Ι.
  • Νοσηλευτικών τμημάτων Τ.Ε.Ι.

Τέως ανώτερων σχολών αδελφών νοσοκόμων επισκεπτριών αδελφών νοσοκόμων, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κ.Α.Τ.Ε.Ε.

Ισότιμων σχολών αλλοδαπής των αντίστοιχων σχολών α, β, γ.

Στο άρθρο 5 παρ. 2 Α του Νόμου 1579/1985 ορίζεται ότι «οι φέροντες τον ως άνω επαγγελματικό τίτλο του νοσηλευτή καθίστανται υποχρεωτικώς μέλη του ίδιου επαγγελματικού συλλόγου που λειτουργεί υπό την μορφή ΝΠΔΔ σωματειακής φύσεως, δηλαδή της Ένωσης (ΕΝΕ)».

Επιπλέον η ΕΝΕ επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να υποστηριχθεί η άποψη, ότι οι Βοηθοί των Νοσηλευτών διαθέτουν κάποια εξειδίκευση (ειδικότητα) στη νοσηλευτική, λαμβανομένου υπόψη ότι οι προβλεπόμενες νοσηλευτικές ειδικότητες του Νόμου 1579/1985 απευθύνονται αποκλειστικά στους Νοσηλευτές και όχι στους Βοηθούς τους. Κατά συνέπεια η σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτών και των Βοηθών τους θα προσέκρουε και στο γράμμα και το πνεύμα των θεμελιωδών διατάξεων του άρθρου 30 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα».

Σύσταση κλάδου αποκλειστικά με τίτλο σπουδών νοσηλευτή

Η σύσταση κλάδου νοσηλευτών σύμφωνα με την ΕΝΕ θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο τους νοσηλευτές που κατέχουν τίτλο σπουδών νοσηλευτή, κατέχουν άδεια – βεβαίωση άσκησης νοσηλευτή, είναι μέλη του ΝΠΔΔ της σωματειακής μορφής «Ένωση Νοσηλευτών-­‐τριών Ελλάδος» και εκτελούν τα υπηρεσιακά καθήκοντα του νοσηλευτή.

Κινητοποιήσεις των βοηθών νοσηλευτών

Οι φορείς των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών (Πα.Σ.Ο.Νο.Π και ΣΥΝΔΕ) μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα κινητοποιήσεις ζητώντας τη δημιουργία ενιαίου κλάδου νοσηλευτών.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκήρυξη νέα πανελλαδική στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαΐου 11πμ – 15μμ για το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας.

Το επίμαχο άρθρο της ΠΝΠ που ακόμα δεν έχει εκδοθεί…

Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στους φορείς των νοσηλευτών και των ΔΕ βοηθών το άρθρο που θα συμπεριλαμβάνεται σε Πρόταση Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον νέο κορωνοϊό. Στο άρθρο της ΠΝΠ που ακόμα δεν έχει εκδοθεί, ρυθμίζεται η σύσταση κλάδου νοσηλευτών ΤΕ και ΠΕ. Στο ίδιο άρθρο προβλεπόταν και η σύσταση ξεχωριστού κλάδου για τους ΔΕ Βοηθούς. Οι εκπρόσωποι των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών απέρριψαν την δημιουργία δύο ξεχωριστών κλάδων. Ζήτησαν τη σύσταση ενός ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου στο ΕΣΥ. Η πρόταση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Κικίλια.

Υπ.Υγείας: Οι ΔΕ Βοηθών αρνούνται ένα «δώρο»

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε προσπάθειες να μεταπείσει τους φορείς των βοηθών και να βρεθεί μια κοινή λύση. Οι προσπάθειες όμως έπεσαν στο κενό. Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι «Οι ΔΕ βοηθών αρνούνται ένα “δώρο”.  Πουθενά στο κόσμο δεν υπάρχει θεσμοθετημένος κλάδος βοηθών νοσηλευτών».

Η έκδοση της σχετικής ΠΝΠ με το επίμαχο άρθρο συνεχώς αναβάλλεται. Την ίδια στιγμή, μαίνεται η «μάχη» μεταξύ νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών για το θέμα του κλάδου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ