ΠολιτικήΈντονη η αντίδραση των φαρμακοποιών - «Κεφαλικός φόρος» η επιβολή rebate

Έντονη η αντίδραση των φαρμακοποιών – «Κεφαλικός φόρος» η επιβολή rebate

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών έχουν προκαλέσει οι προωθούμενες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και αφορούν στην επιβολή υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) στον κλάδο, όταν δεν χορηγούνται γενόσημα, ενώ με απόφαση του υπουργού Υγείας θα καθορίζονται στα φαρμακεία οι ελάχιστες ποσότητες αποθεμάτων φαρμάκων που πρέπει να διατηρούν ανά θεραπευτική κατηγορία.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) η κυβέρνηση παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου και εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τον ΠΦΣ εφαρμόζει νέο κεφαλικό φόρο (rebate) στα φαρμακεία, «τιμωρώντας ταυτόχρονα και τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων» αναφέρει χαρακτηριστικά περιγράφοντας τις συνθήκες των φαρμακοποιών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER 

Όπως σχολιάζει αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο η κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή.

«Η κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά από 9 χρόνια αναποτελεσματικών πολιτικών επιβαρύνσεων και περικοπών συνεχίζουν να προτείνουν μέτρα που διέπονται από φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς τους ασθενείς σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που υιοθετούν πλέον όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας .Είναι αδιανόητο οι φαρμακοποιοί, που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, έχουν επιφορτιστεί όλα τα μέτρα για το φάρμακο, να επωμιστούν ακόμα ένα ληστρικό μέτρο» τονίζουν οι φαρμακοποιοί.

Παράλληλα καταλογίζουν στη κυβέρνηση ότι δίνει την χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφαση της να επιβάλει να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων.
«Οι αποφάσεις αυτές μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς» αναφέρουν.

Ο ΠΦΣ δηλώνει ότι στις προθέσεις του είναι προσφύγει με κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση αυτών των «απαράδεκτων διατάξεων» και την προστασία των φαρμακοποιών. Διότι όπως σημειώνει τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων και στην απόλυτη φτωχοποίηση του κλάδου και διερωτάται « μήπως τελικά αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της κυβέρνησης;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ