Χωρίς κατηγορία24ο ΕΣΦΙΕ & 12ο Διεθνές Forum: Ο ετήσιος ιατρικός φοιτητικός θεσμός

24ο ΕΣΦΙΕ & 12ο Διεθνές Forum: Ο ετήσιος ιατρικός φοιτητικός θεσμός

- Advertisement -

Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) διοργανώνει το 24ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και το 12ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών στις 27, 28 και 29 Απριλίου 2018 σε 10 αίθουσες του ξενοδοχείου Divani στην Αθήνα.
H ΕΕΦΙE αποτελεί αστική, μη Κερδοσκοπική, μη Κυβερνητική εταιρεία με πολλαπλή δραστηριότητα στο πλαίσιο της Ιατρικής επιστήμης, συναφών επιστημών και του εθελοντισμού. Διαθέτει 7 Παραρτήματα στην Ελλάδα με πάνω από 3.000 μέλη. Ασχολείται με θέματα επιστημονικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια, εκπαιδευτικά συμπόσια, σεμινάρια εκμάθησης πρακτικών δεξιοτήτων, κλινικά φροντιστήρια και εθελοντικά προγράμματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών και ενημέρωσης.
Το Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΣΦΙΕ) διοργανώνεται φέτος από το Παράρτημα Αθηνών και αποτελεί την κυριότερη εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) με συμμετοχή φοιτητών από όλες της Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, από μη ιατρικά αλλά παρεμφερή τμήματα καθώς και καθηγητών από όλη την επικράτεια και διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού. Στόχος του είναι να ενώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για την Ιατρική επιστήμη φοιτητές, προσφέροντας την ευκαιρία φιλοξενίας στην πρωτεύουσα της χώρας διεξαγωγής. Έτσι, για πρώτη φορά, στο 24ο ΕΣΦΙΕ θα υπάρξει δυνατότητα ενεργού συμμετοχής φοιτητών και από Ιατρικές Σχολές του εξωτερικού. Πρόκειται για έναν καθιερωμένο θεσμό που τυγχάνει Πανελλήνιας και Διεθνούς αναγνώρισης. Περιλαμβάνει: 1) το Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής & Νέων Ιατρών Ελλάδας, με ομιλίες αναγνωρισμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 2) την Ολυμπιάδα Ιατρικής γνώσης, διαγωνισμό Ιατρικών γνώσεων για φοιτητές Ιατρικής κάθε έτους σπουδών, 3) σεμινάρια ιατρικών δεξιοτήτων, τα οποία φέτος αφορούν σε 4 κατηγορίες: Α. διεθνείς και αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις (BLS), Β. θεωρητικά φροντιστήρια, Γ. πρακτικά σεμινάρια βασικών κλινικών δεξιοτήτων και πρακτικά σεμινάρια εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων, Δ. πλήθος ελεύθερων και ανηρτημένων ανακοινώσεων και fora ευρείας θεματολογίας.
Το ΕΣΦΙΕ αποτελεί το μοναδικό διαχρονικό Επιστημονικό φοιτητικό συνέδριο της χώρας, είναι δημιούργημα φοιτητών για φοιτητές. Η συμμετοχή προσφέρει :

1) Εμπειρία στη συγγραφή και στην παρουσίαση εργασιών, έπειτα από συστηματική μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας και αξιολόγηση από καταξιωμένους καθηγητές

2) Ανάπτυξη οργανωτικών δεξιοτήτων. Η πλειάδα των sessions και των workshops, η επιμέλεια του επιστημονικού προγράμματος, η αναζήτηση χορηγιών και η προώθηση του Συνεδρίου είναι μερικά από όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές της οργανωτικής επιτροπής.

3) Δυνατότητα διεπιστημονικής σκέψης και συνεργασίας για την συγγραφή των εργασιών στα πλαίσια στρογγυλών τραπεζών. Στο 24ο ΕΣΦΙΕ συμμετέχουν δυναμικά ομάδες φοιτητών του Πολυτεχνείου, του Βιολογικού, της Φαρμακευτικής και άλλων Σχολών.

4) Επαφή με φοιτητές Ιατρικής του εξωτερικού. Φέτος για πρώτη φορά το 24ο ΕΣΦΙΕ προσφέρει ενεργή συμμετοχή φοιτητών Ιατρικής από πάνω από 10 χώρες του εξωτερικού.

5) Άμυλα και επιβράβευση, στα πλαίσια της 22ης Ολυμπιάδας Ιατρικής Γνώσης

6) Προσθήκη νέας γνώσης προϊόντος πρωτογενούς έρευνας, για όποιους επιλέξουν να παρουσιάσουν στο Συνέδριο αποτελέσματα ερευνητικών projects στα οποία συμμετέχουν.

7) Επαφή των φοιτητών με επιστήμονες – μέντορες, όπως ο κεντρικός ομιλητής Κωνσταντίνος – Ανάργυρος Στρατάκης, που συνεπικουρεί στη συνειδητοποίηση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Επομένως ο θεσμός αυτός προωθεί αξίες που διαμορφώνουν την ιατρική κοινότητα του μέλλοντος!
Συγκεκριμένα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν στο συνέδριο και συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σε καινοτόμους τομείς είναι τα εξής :

1) Διαστημική Ιατρική: Η έννοια «Αεροπορική και Διαστημική Ιατρική» περιλαμβάνει την εφαρμογή της επαγγελματικής γνώσης, εκπαίδευσης και έρευνας για την προαγωγή και διατήρηση της υγείας, την ικανότητος, της ασφάλειας και της επίδοσης όλων αυτών που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που αφορούν στην πτήση. Η ιατρική είναι από τις επιστήμες που έχει κερδίσει απλόχερα από τη διαστημική έρευνα. Έτσι, η έρευνα γύρω από παθήσεις όπως η οστεοπόρωση έχει βασιστεί στη διαστημική έρευνα, τόσο σε σχέση με τους μηχανισμούς εμφάνισης της νόσου όσο και με τις τεχνικές και τεχνολογίες διάγνωσής της. Επίσης η ψυχιατρική, η ιατρική του ύπνου, οι εφαρμογές τηλεϊατρικής και τηλεδιάγνωσης και η ανθρώπινη φυσιολογία είναι τομείς που ωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Τέλος, η διαστημική έρευνα έχει τελειοποιήσει πάρα πολλές συσκευές καταγραφής και διάγνωσης ανθρώπινων βιοπαραμέτρων και παθήσεων.

2) Ρομποτική Χειρουργική: Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του εκτελούν ζωντανά εκτελούν ζωντανά ρομποτική αποκατάσταση μιας μεγάλης διαφραγματοκήλης και θολοπλαστική Nissen στο Νοσοκομείο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Κατά τη διάρκεια του live-streamingμπορείτε να παρατηρήσετε όλους τους χειρουργικούς χρόνους της Ρομποτικής Χειρουργικής χρησιμοποιώντας το Da Vinci Surgical System από την Intuitive Surgical.Το νέο σύστημα παρέχει στους χειρουργούς απόλυτη ακρίβεια, δεξιότητα και πλήρη έλεγχο των χειρουργικών κινήσεων, επιτρέποντας τους μία ελάχιστα τραυματική προσέγγιση ακόμα και στις πιο σύνθετες επεμβάσεις. Επιπλέον, προσφέρει μία μοναδική καινοτομία σε σχέση με άλλα συστήματα. Όλες οι εξετάσεις του ασθενούς, όπως για παράδειγμα η εικόνα της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, προβάλλονται στην οθόνη του daVinci® SiHD και ο χειρούργος μπορεί να τις συγκρίνει με την εικόνα που λαμβάνει από τον ασθενή, ώστε να επεμβαίνει στο σημείο που χρειάζεται άμεσα και με εξαιρετική ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Κατά διάρκεια του συγκεκριμένου sessionπροσφέρεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να καθίσουν στη θέση του χειρουργού και να βλέπουν την ακριβή εικόνα που ο ίδιος έχει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ο έμπειρος Ρομποτικός Χειρουργός θα παρέχει πλήρη περιγραφή της διαδικασίας που θα γίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια σας!

3) Παιδική Κακοποίηση: Είναι καιρός να σταματήσουμε να καλύπτουμε την παιδική κακοποίηση. Το συγκεκριμένο workshop παρουσιάζει στους φοιτητές Ιατρικής τις απαραίτητες ικανότητες-skills και γνώσεις γύρω από την παιδική κακοποίηση, μέσω διαδραστικών και υπερσύγχρονων μεθόδων και εργαλείων. Πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα επιδείξουν και θα εξηγήσουν:
• Τις νεότερες οδηγίες
• Πώς αναγνωρίζουμε ένα παιδί-θύμα λεκτικής ή σωματικής βίας
• Πως ανακοινώνουμε σε ένα γονέα ότι το παιδί του κακοποιείται
• Τι κάνουμε αφού το καταλάβουμε (συμπεριλαμβανομένου των νομικών διαδικασιών)

4) Προώθηση των εμβολίων στην αντιεμβολιαστική εποχή: Ως γιατροί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε 4 τύπους γονέων:
• Αυτούς που είναι πρόθυμοι να μάθουν
• Τους συγκρατημένους
• Αυτούς που «ξέρουν καλύτερα»
• Τους πεισματάρηδες/ ισχυρογνώμονες
Ο ρόλος μας είναι να συζητήσουμε για τις ανησυχίες τους και να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες τους, με στόχο να πάρουν τη σωστή απόφαση για την υγεία του παιδιού τους. Ποιοι τύποι εμβολίων υπάρχουν στην αγορά; Ποιες είναι οι άμεσες και οι χρόνιες παρενέργειες των εμβολίων; Και κυρίως, ποιες είναι οι συνέπειες του να ΜΗΝ εμβολιάζονται τα παιδιά;
Tα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην προστασία ολόκληρης της οικογένειας, από τις εγκύους και τα βρέφη έως τους εφήβους και τους ενήλικες κάθε ηλικίας από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική και η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι προλαμβάνουν δύο με τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Και δεν προστατεύουν μόνο τους εμβολιαζόμενους: συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη της μετάδοσης των νοσημάτων σε άλλα μέλη της οικογένειας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών, οι φοιτητές ιατρικής στηρίζουν την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό.
Το workshop μας θα απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Ερωτήσεις που απασχολούν/αφορούν κάθε μελλοντικό ιατρό.

5) Affirming LGBT people through effective communication: Σε αυτό το workshop οι φοιτητές θα μάθουν τρόπους να παρέχουν εξειδικευμένη και επιβεβαιωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς (τρανσεξουαλ) και γενικότερα ασθενείς που ανήκουν στην LGBT κοινότητα, μέσω βασικής επικοινωνιακής εξάσκησης. Το workshop αποτελείται από θεωρητικό αλλά και πρακτικό μέρος. Στην πρώτη φάση θα διευκρινιστούν οι διάφοροι όροι όσον αφορά την LGBT κοινότητα. Επιπλέον, θα εξηγηθεί η σημαντικότητα των θεμελιωδών κανόνων της πρώτης επικοινωνίας/επαφής. Αναφορικά με το πρακτικό κομμάτι, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε δύο ομάδες με στόχο να εξοικειωθούν με τη χρήση των όρων και των κανόνων μέσω on case scenario παραδειγμάτων. Αυτή η διαδικασία θα προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να κατανοήσουν τους συχνά δυσνόητους LGBT όρους και να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι για ένα γιατρό της εποχής μας η κατάλληλη αλληλεπίδραση με τους LGBT ασθενείς, προσεγγίζοντας τα προβλήματα υγείας τους βασιζόμενος σε συγκεκριμένες ιατρικές και κοινωνικές μεθόδους.

6) Ικανότητες Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής: Στην πρώτη γραμμή των ιατρικών τεχνικών που επιτυγχάνουν τα βέλτιστα αποτελέσματα με μικρό επεμβατικό «κόστος» για τον ασθενή βρίσκεται η λαπαροσκοπική χειρουργική. O δρόμος/ πορεία της χειρουργικής είναι στρωμένος με τις πλέον κοινές/ επικρατούσες λαπαροσκοπικές μεθόδους και ποικιλία τεχνολογιών. Αυτό το πρακτικό/ hands-on λαπαροσκοπικό workshop έχει στόχο να χειριστούν οι φοιτητές τον εξοπλισμό και να εκτελέσουν τις τεχνικές με τις οποίες δουλεύουν οι λαπαροσκοπικοί χειρουργοί, υπό την επίβλεψη ειδικών του χώρου. Ετοιμάσου να συμμετάσχεις σε προσομοιώσεις λαπαροσκοπικής χειρουργικής από μία οπτική και εγγύτητα που μπορεί να μην έχεις ξαναζήσει.

7) Ιατρική Κάνναβη: Ένα νέο ζήτημα που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα είναι η ιατρικής χρήση της κάνναβης. Ποια είναι όμως η αλήθεια πίσω από αυτό;
• Μπορεί να αποτελέσει μέρος μίας φαρμακευτικής θεραπείας ή να χρησιμοποιηθεί ως ένα πιο αποτελεσματικό μέτρο;
• Σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι όντως αναγκαία η χρήση της λαμβάνοντας υπόψη το βιοχημικό της υπόβαθρο;

Αυτές είναι μόνο μία ιδέα από τις ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν. Ένα debate ανάμεσα σε ειδικούς του θέματος είναι πλέον εδώ για να μας προβληματίσει και να μας κάνει να συλλογιστούμε αν υπάρχει χώρος για μελλοντική νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ