ΚαινοτομιαΜΙΤ: Αλγόριθμος ανιχνεύει τα κρούσματα κορωνοϊού από τον ήχο του βήχα

ΜΙΤ: Αλγόριθμος ανιχνεύει τα κρούσματα κορωνοϊού από τον ήχο του βήχα

- Advertisement -

Έναν αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος κάνει ακριβή διάγνωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους μόνο από ένα τους σύμπτωμα (βήχα) δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, γίνεται ακριβής διάγνωση της Covid-19 απλώς ακούγοντας και αναλύοντας τον ήχο του βήχα τους.

Έναν αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος κάνει ακριβή διάγνωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους μόνο από ένα τους σύμπτωμα (βήχα) δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ευαισθησία (sensitivity) του «έξυπνου» συστήματος -δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς θετικούς- φθάνει το 98,5%. Δηλαδή, μεταξύ όσων έχουν ήδη βγει θετικοί σε τεστ για κορονοϊό SARS-CoV-2. Όπως και στο 100% για όσους δεν έχουν άλλα συμπτώματα.

Οι ερευνητές, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής «ΙΕΕΕ Journal of Engineering in Medicine and Biology». Οι ερευνητές θα χρειασθούν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να ενσωματώσουν τον αλγόριθμο σε κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή (app).

Όπως είπαν, ο ήχος του βήχα ενός κατά τα άλλα ασυμπτωματικού ασθενούς με Covid-19 έχει κάποια διαφορά. Η διαφορά αυτή δεν είναι αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί.

«Ο τρόπος που παράγεις ήχους, αλλάζει όταν έχεις Covid, ακόμη και αν είσαι ασυμπτωματικός. Ο αλγόριθμος θα μπορούσε πρακτικά να εφαρμοστεί για τον καθημερινό έλεγχο φοιτητών, εργαζομένων και του κοινού ή ακόμη σε ολόκληρες ομάδες, ώστε γρήγορα να εντοπίζονται οι συρροές κρουσμάτων», ανέφερε ο ερευνητής Μπράιαν Σουμπινάρα, σύμφωνα με το BBC και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

70.000 ηχητικών δειγμάτων που περιείχαν βήχα

Ο αλγόριθμος του ΜΙΤ «εκπαιδεύθηκε» με τη βοήθεια περίπου 70.000 ηχητικών δειγμάτων που περιείχαν βήχα, εκ των οποίων τα 2.500 προέρχονταν από ανθρώπους με επιβεβαιωμένη Covid-19. Η ειδικότητα (specificity) του αλγόριθμου -δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς αρνητικούς (υγιείς)- φθάνει το 94,2% στην περίπτωση όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί με τεστ και το 83,2% μεταξύ των ασυμπτωματικών.

Και άλλοι ερευνητικοί φορείς, όπως τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Κάρνεγκι Μέλον και η εταιρεία Novoic, εργάζονται πάνω σε παρόμοια «έξυπνα» διαγνωστικά συστήματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ