Δημόσια ΥγείαΚαινοτομία και έρευνα για τη βιώσιμη και ισότιμη περίθαλψη των ασθενών

Καινοτομία και έρευνα για τη βιώσιμη και ισότιμη περίθαλψη των ασθενών

- Advertisement -

Την προαγωγή και διατήρηση για βιώσιμη και ισότιμη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες με την καινοτομία σε κυρίαρχο ρόλο, στηρίζει μέσω της επιχειρηματικής του δράσης ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) στο πλαίσιο της εβδομάδας Medtech 2018.

Η συμμαχία MedTech Europe και δεκάδες σύνδεσμοι ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων από όλη την Ευρώπη, συμμετέχουν και φέτος στη #medtechweek, με στόχο την προώθηση της Ιατρικής Τεχνολογίας και την έναρξη ενός αμφίδρομου και εποικοδομητικού διαλόγου για την Ιατρική Τεχνολογία και την καινοτομία η οποία μπορεί να διασφαλίσει τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες παθήσεις και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα μετράμε πάνω από 500.000 διαθέσιμες ιατρικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση, τον έλεγχο και τη θεραπεία διάφορων παθήσεων. Η βιομηχανία της ιατρικής τεχνολογίας είναι πυλώνας της Ευρωπαϊκής οικονομίας αριθμώντας 27.000 επιχειρήσεις ιατρικής τεχνολογίας και πάνω από 600.000 εργαζομένους. Η ιατρική τεχνολογία χαρακτηρίζεται από μια συνεχή ροή καινοτομιών, ως αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου έρευνας και ανάπτυξης και στενής συνεργασίας του κλάδου με τους χρήστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας έχουν συνήθως έναν κύκλο ζωής μόλις 18 έως 24 μήνες, καθώς ένα πιο βελτιωμένο προϊόν έχει ήδη αναπτυχθεί για να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Κρίσιμο στοιχείο στον ευρωπαϊκό διάλογο αναφορικά με την Έρευνα και την Καινοτομία στην Ιατρική Τεχνολογία, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, είναι η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή, οι οποίες εξυπηρετούν όλη την αλυσίδα της περίθαλψης.

Οι δράσεις που απαιτούνται στην αλυσίδα της καινοτομίας, από την Έρευνα και Ανάπτυξη έως την έγκριση, την υιοθέτηση και τη χρηματοδότηση από τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να υπερβαίνουν τα στεγανά των εκάστοτε Οργανισμών και να διαμορφωθούν από κοινού μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Απαιτείται συντονισμός και κοινές επενδύσεις στις υποδομές, τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, την κλινική έρευνα, την παροχή φροντίδας, τη διαχείριση του συστήματος υγείας, την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα μοντέλα χρηματοδότησης, την προσαρμογή στους ρυθμιστικούς κανόνες αλλά και καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις.

Ο Γεράσιμος Λειβαδάς, Πρόεδρος του ΔΣ ΣΕΙΒ, αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα σημειώνει ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων είναι δυσανάλογος με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η βιομηχανία τόσο για ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης όσο και για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Λόγω δυσκολιών όπως οφειλές, πρόσθετοι φόροι, δυσκολία στην κατάρτιση διαφανών διαγωνισμών και την κατηγοριοποίηση των προϊόντων, η εγχώρια επένδυση στην Έρευνα, την παραγωγή και την καινοτομία είναι σχεδόν μηδενική. Όμως παρόλες τις πιέσεις που υφίστανται οι εταιρείες – μέλη μας, ο κλάδος παλεύει και στέκεται όρθιος απασχολώντας πάνω από 5.000 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και συμβάλλοντας στην αποτελεσματική περίθαλψη των ασθενών και τη βιώσιμη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας μας» και πρόσθεσε ότι «Ο ΣΕΙΒ, ως μέλος της MedTech Europe, στηρίζει ένθερμα την πανευρωπαϊκή προσπάθεια προώθησης της καινοτομίας και ενημέρωσης για την αξία της Ιατρικής Τεχνολογίας καθώς είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ