ΚαινοτομιαΑναδημιουργήθηκε ανθρώπινος πνεύμονας made in... China

Αναδημιουργήθηκε ανθρώπινος πνεύμονας made in… China

- Advertisement -

Σε σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν Κινέζοι επιστήμονες για τη θεραπεία της νόσου των πνευμόνων, η οποία θα επιτρέπει σε ασθενείς με βλάβη στα αναπνευστικά όργανα να αναπνέουν κανονικά.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Protein and Cell», οι ερευνητές της αναγεννητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τονγκτζί -σε συνεργασία με γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σανγκάης- μεταμόσχευσαν επιτυχώς βλαστικά κύτταρα ενηλίκων για να ανασυγκροτήσουν τον προσβληθέντα πνεύμονα ενός ασθενούς.
Συγκεκριμένα, τα βλαστοκύτταρα λήφθηκαν από τους βρόγχους του ασθενούς και εξετάσθηκαν εκατομμύρια φορές in vivo πριν από τη μεταμόσχευση.
Όπως έχει αποδειχθεί, μετά από 3 έως 6 μήνες αναπτύσσονται νέες κυψελίδες και βρόγχοι που βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων.
Το περιστατικό αφορά έναν 67χρονο ασθενή, ο οποίος αποτέλεσε και το πρώτο περιστατικό που υποβλήθηκε σε αυτήν τη διαδικασία. Είχε διαγνωστεί προ διετίας με πνευμονική ίνωση -μια αναπνευστική νόσο στην οποία σχηματίζονται ουλές στους ιστούς του πνεύμονα- και με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή δύσπνοια. Η πνευμονική ίνωση χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμη και προοδευτική βλάβη στον πνευμονικό ιστό και τα φάρμακα επιδρούν ελάχιστα.
Πρακτικά οι μεταμοσχεύσεις ήταν μέχρι σήμερα η μοναδική λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι πολύ περιορισμένες λόγω έλλειψης δοτών. Ενδεικτικά το 2017 πραγματοποιήθηκαν μόνο 299 σε είκοσι κινεζικά νοσοκομεία.

Κύρια αιτία θανάτου
Οι ασθένειες των πνευμόνων είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και το 11% των Κινέζων ηλικίας άνω των 40 ετών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τους πνεύμονες του.
Έπειτα από 2 χρόνια πειραμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα από τα επιθήλια αεραγωγών ήταν πιο αποτελεσματικά από άλλα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 80 ασθενείς με πρόβλημα στους πνεύμονες έχουν κάνει μεταμόσχευση με βλαστικά κύτταρα. Η ερευνητική αυτή ομάδα μελετά τώρα τρόπους αναγέννησης του ήπατος, των νεφρών και της μήτρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ