Με τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) να ταλαιπωρεί έναν στους τρεις άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών – ποσοστό που αυξάνεται μεγαλώνοντας – οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που καταρρακώνει το ηθικό των ανδρών.

Σύμφωνα με δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση για θέματα σεξουαλικής υγείας «Journal of Sexual Medicine», η θεραπεία με ενέσεις βοτουλινικής Α τοξίνης, το γνωστό σε όλους μπότοξ, δηλαδή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας των ανδρών, καθώς είναι ό,τι πιο καινούριο στο κομμάτι της αντιμετώπισης.

«Η περαιτέρω έρευνα είναι σαφώς απαραίτητη, παρόλο που τα πρώτα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά κι ενδεικτικά ενός πολλά υποσχόμενου ερευνητικού πεδίου», σχολιάζει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χρήστος Φλιάτουρας.

«Το μπότοξ είναι η θεραπεία που αναπτύχθηκε από μια νευροτοξίνη, που παράγεται από το αναερόβιο βακτήριο Clostridium botulinum. Ενίοτε χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, της υπερδραστήριας κύστης, της χρόνιας ημικρανίας, ενώ, μεταξύ άλλων, είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση της στη λείανση των ρυτίδων του προσώπου. Το φάρμακο δρα μόνο στους μύες και στα νεύρα που στοχεύει, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ακούσια σύσπαση των μυών».

Η κλινική International Andrology (ΙΑ), που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, έχει ξεκινήσει τη διενέργεια διεθνούς κλινικής δοκιμής του μπότοξ, σε συνεργασία με ειδικούς από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου. Όπως διαπιστώθηκε:

• Σχεδόν το 50% των ανδρών, στους οποίους έγινε ενέσιμη χορήγηση μπότοξ 50ml (βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, το δραστικό συστατικό του μπότοξ), ανέφεραν σημαντικά αυξημένη ικανοποίηση από τη στύση τους, σε σχέση με εκείνους που τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo).

• Το 25% από αυτούς μπόρεσε και ολοκλήρωσε συνουσία με πλήρη διείσδυση.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στο “Congress of Human Sexuality and Reproduction. From homo sapiens to homo deus. Digital Sexuality and Evolution”, που έγινε στην Αθήνα.

«Η στυτική δυσλειτουργία πλήττει τους μισούς άνδρες κάποια στιγμή της ζωής τους, προκαλώντας τους θλίψη και κρίση ταυτότητας, ενίοτε, δε, και αφόρητη μοναξιά», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών,.

«Η ομαλή μυϊκή χαλάρωση και η αυξημένη ροή του αίματος στο ανδρικό μόριο, που προκαλείται από την ενέσιμη χορήγηση μπότοξ, μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να διατηρήσουν τη στύση τους. Μάλιστα, γνωρίζοντας ότι η δράση του μπότοξ κρατάει αρκετούς μήνες, οι άνδρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό και να έχουν καλά αποτελέσματα μέχρι και για χρονικό διάστημα έξι μηνών».

Σήμερα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, δεν είναι, όμως, κατάλληλες για όλους τους άνδρες. Για παράδειγμα οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 δεν είναι ασφαλής επιλογή για τους άνδρες που λαμβάνουν νιτρώδη, καθώς η αλληλεπίδραση των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης, εξηγούν οι ειδικοί. Παράλληλα, πολλοί άνδρες δεν ανταποκρίνονται στους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.

Οι ενδοσηραγγώδεις ενέσεις συνιστούν μια άλλη επιλογή, αλλά κάποιοι άνδρες αποθαρρύνονται στην ιδέα ότι θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι τις ενέσεις στο πέος τους. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που δεν επιλέγουν τις αντλίες κενού, καθώς θεωρούν τη χρήση τους άβολη και πολύπλοκη.

«Η χρήση του μπότοξ μπορεί να επιτρέψει σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία – κυρίως σε εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή – να ανταποκριθούν σε λιγότερο παρεμβατικές θεραπείες ή ακόμα και να μη χρειαστούν επιπλέον θεραπεία. Ουσιαστικά το μπότοξ τους δίνει πίσω τη χαμένη ερωτική τους ζωή», καταλήγει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

Η μέθοδος γενικά δεν έχει συνήθως ανεπιθύμητες ενέργειες. Θα μπορούσε, βέβαια, να προκαλέσει συμπτώματα τύπου γρίπης, ναυτία και πονοκέφαλο. Επίσης από τη στιγμή που το μπότοξ παράγεται από την τοξίνη που προκαλεί αλλαντίαση, μια μορφή σοβαρής δηλητηρίασης, είναι σημαντικό οι ασθενείς να λαμβάνουν πολύ μικρές δόσεις.

Οι Έλληνες ειδικοί τονίζουν ότι, αν και το μπότοξ είναι μια υποσχόμενη θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία, μέχρι να διερευνηθεί επαρκώς η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του, θα πρέπει να χορηγείται μόνο στο πλαίσιο κλινικών δοκίμων, αυστηρά υπό την επίβλεψη επιστημονικού επιτελείου. Οι ασθενείς δε θα πρέπει να την αναζητούν έξω από το πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής, καθώς είναι επικίνδυνο να προκληθεί μια παρατεταμένη στύση, ικανή να βλάψει το πέος.