ΕπιστημονικάΒακτηριακή αντίδραση σε αντιβιοτικά σε 5 λεπτά – Νέα μέθοδος

Βακτηριακή αντίδραση σε αντιβιοτικά σε 5 λεπτά – Νέα μέθοδος

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, ανέπτυξαν μια μοριακή μέθοδο ικανή να ανιχνεύσει εάν τα βακτήρια ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά μέσα σε λίγα λεπτά. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο περιοδικό «Nature Microbiology» και οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να αναπτύξουν ένα απλό τεστ για ευρεία χρήση από τους γιατρούς.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, ανέπτυξαν μια μοριακή μέθοδο ικανή να ανιχνεύσει εάν τα βακτήρια ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά μέσα σε λίγα λεπτά. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο περιοδικό «Nature Microbiology»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ελπίζουμε ότι το τεστ που αναπτύξαμε θα αποτελέσει ένα από τα πολλά εργαλεία που χρειάζονται οι γιατροί για να πολεμήσουν την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά η οποία αποτελεί σοβαρό και συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα» όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Βίσεντ Πελεκάνο, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Ογκολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Η μέθοδος που ονομάζεται 5PSeq και είναι εύκολη στη χρήση βασίζεται στην αλληλούχηση του αγγελιαφόρου RNA (mRNA) που διασπούν τα βακτήρια κατά τη σύνθεση πρωτεϊνών. Οι μετρήσεις των ερευνητών με το νέο εργαλείο αποκαλύπτουν πώς τα βακτήρια επηρεάζονται από διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι αντιβιοτικές θεραπείες και άλλες μορφές στρες.

Ταχεία δοκιμή για κλινική χρήση

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα δοκίμασαν τη μέθοδο σε συνολικά 96 διαφορετικά είδη βακτηρίων σε πολύπλοκα κλινικά δείγματα που ελήφθησαν – για παράδειγμα από κόπρανα αλλά και από τον γυναικείο κόλπο. Μέσα σε λίγα λεπτά, με χρήση του τεστ, ήταν σε θέση να δουν εάν τα βακτήρια αποκρίνονταν στην εκάστοτε αντιβιοτική θεραπεία – πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρα σαφές μετά από περίπου μισή ώρα.

Ο δρ Πελεκάνο και οι συνεργάτες του ίδρυσαν μάλιστα την εταιρεία-τεχνοβλαστό 3N Bio προκειμένου να αναπτύξουν ένα ταχύ μοριακό τεστ για κλινική χρήση με βάση τη μέθοδο 5PSeq. Εχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση από το Σουηδικό Συμβούλιο Ερευνας με στόχο την ανάπτυξη του τεστ σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα.

«Είναι σημαντικό οι γιατροί να μπορούν να εντοπίζουν τα κατάλληλα αντιβιοτικά για τους ασθενείς που νοσούν σοβαρά με βακτηριακές λοιμώξεις προκειμένου να μειώνεται η μη αναγκαία χορήγηση αντιβιοτικών» σημειώνει ο Δρ Πελεκάνο και προσέθεσε: «Οι υπάρχουσες μέθοδοι ελέγχου της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά χρειάζονται πολλές ώρες ή και ημέρες για να δώσουν αποτέλεσμα, οπότε συχνά οι γιατροί ξεκινούν τη χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας πριν λάβουν αποτελέσματα προκειμένου να αποφύγουν σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς τους. Έτσι χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο ανθεκτικότητας».

Η αλληλεπίδραση των βακτηρίων… στο μικροσκόπιο

Εκτός από τη μέτρηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά η καινούργια μέθοδος μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς τα βακτήρια διαχειρίζονται το στρες και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με τους ξενιστές τους. Οι ερευνητές του Καρολίνσκα θα συνεχίσουν να μελετούν δείγματα από το ανθρώπινο έντερο προκειμένου να εξετάσουν πώς οι βακτηριακές κοινότητες αλληλεπιδρούν συμβάλλοντας στην υγεία (αλλά και στην ασθένεια).

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Ragnar Söderbergs (Swedish Foundations’ Starting Grant), το Σουηδικό Ερευνητικό Συμβούλιο, το Ίδρυμα Knut and Alice Wallenberg (υποτροφία της Ακαδημίας Wallenberg), το EU’s Horizon 2020, μεταξύ άλλων.
Η 3N Bio ιδρύθηκε από τον Vicent Pelechano και τους δύο πρώτους συγγραφείς της μελέτης, τη Susanne Huch και τη Lilit Nersisyan.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ