ΕπιστημονικάΤεστ PCR για την πνευμονία επιτυγχάνει καλύτερη θεραπεία

Τεστ PCR για την πνευμονία επιτυγχάνει καλύτερη θεραπεία

- Advertisement -

Για άτομα με υποψία πνευμονίας (community acquired pneumonia, CAP) που πηγαίνουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), οι συνήθεις εξετάσεις αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) σε δείγματα της κατώτερης αναπνευστικής οδού οδήγησαν σε ταχύτερη και πιο στοχευμένη θεραπεία, σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη, μονοκεντρική δοκιμή.

Για άτομα με υποψία πνευμονίας (community acquired pneumonia, CAP) που πηγαίνουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), οι συνήθεις εξετάσεις αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) σε δείγματα της κατώτερης αναπνευστικής οδού οδήγησαν σε ταχύτερη και πιο στοχευμένη θεραπεία, σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη, μονοκεντρική δοκιμή.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, τα άτομα που έλαβαν ταχείες εξετάσεις PCR είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία με στόχο τον παθογόνο παράγοντα κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά την τυχαιοποίηση σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν τη συνήθη περίθαλψη. Και σε εκείνους που έλαβαν παράγοντα κατευθυνόμενο από παθογόνο σε αυτό το χρονικό διάστημα, η ομάδα παρέμβασης έλαβε θεραπεία σημαντικά νωρίτερα, ανέφεραν ο Harleen Grewal, MD, PhD, του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, και οι συν-συγγραφείς.

Μεταξύ των ασθενών με επιβεβαιωμένη πνευμονία της κοινότητας, η ταχεία PCR συσχετίστηκε τόσο με μεγαλύτερη θεραπεία που κατευθύνθηκε προς το παθογόνο όσο και με ταχύτερο χρόνο για την εν λόγω θεραπεία εντός 48 ωρών, διαπιστώθηκε στη μελέτη υπεροχής που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

«Οι ταχείες συνδρομικές εξετάσεις ρουτίνας θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν στοχευμένα στοιχεία του τυπικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου για ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με οξεία αναπνευστική νόσο», κατέληξαν οι συγγραφείς από τη μελέτη τους με 374 άτομα, η οποία είχε διακοπεί πρόωρα για λόγους αποτελεσματικότητας.

Οι τρέχουσες μέθοδοι που βασίζονται σε καλλιέργειες είναι πολυέξοδες και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτυγχάνουν να ανιχνεύσουν ένα παθογόνο για στοχευμένη θεραπεία, εξήγησε η ομάδα του Grewal.

PCR για την Πνευμονία

Παρά τα περιορισμένα στοιχεία μέχρι στιγμής, ένα πάνελ PCR για την (CAP) πιστεύεται από ορισμένους ότι θα βελτιώσει την ανίχνευση παθογόνων, θα μειώσει την περιττή χρήση αντιβιοτικών, θα συντομεύσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και ενδεχομένως θα διευκολύνει την κατευθυνόμενη από το παθογόνο θεραπεία, ωστόσο στον αντίλογο αναφέρεται ότι «παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς, αυτό δεν αντικαθιστά την καλλιέργεια. Η καλλιέργεια είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της ποιότητας του δείγματος και, κρίσιμα, για τη διενέργεια δοκιμών αντιμικροβιακής ευαισθησίας».

Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Haukeland στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, με την πρόσληψη να εκτείνεται από το 2020 έως το 2022.

Προκειμένου να συμπεριληφθούν στη μελέτη, οι ασθενείς έπρεπε να εμφανίσουν δύο ή περισσότερα συμπτώματα: νέο ή επιδεινούμενο βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια, αιμόπτυση, πλευριτικό πόνο στο στήθος, ακτινολογικά στοιχεία πνευμονίας, ανωμαλίες κατά την ακρόαση του θώρακα και/ή την κρούση ή πυρετό 38 °C ή υψηλότερο.

Οι ασθενείς αποκλείστηκαν από τη μελέτη εάν είχαν διαγνωστεί με κυστική ίνωση, παρουσίαζαν σοβαρή βρογχεκτασία, είχαν νοσηλευτεί εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την εισαγωγή, βρίσκονταν υπό παρηγορητική προσέγγιση ή δεν ήταν πρόθυμοι να παράσχουν δείγμα κατώτερης αναπνευστικής οδού για ανάλυση.

Τελικά, υπήρχαν 374 ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν 1:1 για να υποβληθούν σε δείγματα του κατώτερου αναπνευστικού είτε στο πάνελ BioFire FilmArray Pneumonia plus είτε στην τυπική φροντίδα (καλλιέργειες αίματος, εξέταση ούρων για πνευμονιόκοκκο και εσωτερική εξέταση PCR για στοματοφαρυγγικά ή/και ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα που στοχεύουν σε ιούς του αναπνευστικού και άτυπα βακτήρια).

Τα στοιχεία της έρευνας

Η κοόρτη ήταν κατά μέσο όρο 72 ετών και το 59% ήταν άνδρες. Λίγο κάτω από το 20% των ασθενών και στις δύο ομάδες θεραπείας ήταν σημερινοί καπνιστές. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς είχαν λάβει το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης, ενώ λίγο κάτω από το 40% είχαν λάβει εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου εντός των προηγούμενων 5 ετών.

Όσον αφορά τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης, ο χρόνος διεκπεραίωσης των ασθενών ήταν σχεδόν 54 ώρες μικρότερος στην ομάδα παρέμβασης από ό,τι στην ομάδα τυπικής περίθαλψης.

Η χρήση της θεραπείας με στόχο το παθογόνο εντός των πρώτων 48 ωρών οδήγησε σε περισσότερη αντιμικροβιακή θεραπεία ευρέος φάσματος στο 14,4% των ασθενών της παρέμβασης και στο 3,9% των ασθενών της τυπικής φροντίδας. Η εμπειρική αντιβιοτική αγωγή αποκλιμακώθηκε σε μια πιο στενού φάσματος αγωγή σε 10,3% και 4,9%, αντίστοιχα.

Η διάρκεια παραμονής, τα ποσοστά επανεισαγωγής και θανάτου δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων και δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ερευνητές ανέφεραν τον σχεδιασμό σε ένα μόνο κέντρο και τον πρόωρο τερματισμό ως σημαντικούς περιορισμούς της δοκιμής.

«Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν την επίδραση της ολοκληρωμένης ταχείας συνδρομικής εξέτασης στα κλινικά αποτελέσματα, την αποδοτικότητα κόστους αυτού του διαγνωστικού εργαλείου και την ανάπτυξη στρατηγικών εφαρμογής που διευκολύνουν την ενσωμάτωση της ταχείας συνδρομικής εξέτασης στην κλινική πρακτική ρουτίνας», προέτρεψε η ομάδα του Grewal.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ