Η έκθεση στο φυτοοιστρογόνο γενιστεΐνη πριν την σύλληψη επηρεάζει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα και το αποτέλεσμα της κύησης, ανάλογα με την δοσολογία και την διάρκεια της έκθεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Reproductive Toxicology.

Συγκεκριμένα η μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι, η χρόνια έκθεση στην γενιστεΐνη (ισοφλαβόνη που έχει διαπιστωθεί ότι παρεμβαίνει σε ορμονικά συστήματα του σώματος και περιέχεται σε διατροφικά συμπληρώματα και προϊόντα σόγιας που καταναλώνουν πολλές γυναίκες ειδικά κατά την εμμηνόπαυση για την ανακούφιση από εξάψεις, κατάθλιψη και αύξηση του βάρους) επηρεάσε τα ποσοστά των κυήσεων και σχετίστηκε με παρατεταμένο τοκετό, μικρότερα νεογνά και υψηλότερη νεογνική θνησιμότητα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες που είχαν εγείρει ερωτηματικά για τα πιθανά οφέλη υγείας από την παρατεταμένη έκθεση στα φυτοοιστρογόνα. «Είναι από τις πρώτες μελέτες που ερευνά την μακροχρόνια έκθεση στην γενιστεΐνη σε ενήλικους πληθυσμούς. Πολλές γυναίκες παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν γενιστεΐνη και οι πληροφορίες είναι ελάχιστες για τις πιθανές επιπτώσεις της στο αναπαραγωγικό σύστημα τους», εξηγεί η Δρ Τζοντι Φλάους, καθηγήτρια Συγκριτικών Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Φυτοοιστρογόνο

Σε προηγούμενη μελέτη, η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της είχαν παρατηρήσει ότι η θεραπεία με ένα άλλο φυτοοιστρογόνο που περιέχεται στη γλυκόριζα ανέστειλε την ικανότητα μεμονωμένων ωοθηκικών ωοθυλακίων να αναπτυχθούν και να παράγουν στεροειδείς ορμόνες του φύλου.

Επεκτείνοντας αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν την χρόνια έκθεση στην γενιστεΐνη και πως επηρέαζε τα επίπεδα των στεροειδών ορμονών και το αποτέλεσμα της κύησης. Τα ενήλικα θηλυξά ποντίκια του δείγματος σιτίστηκαν με διατροφή που περιείχε 300, 500 ή 1,000 ppm γενιστεΐνης, ενώ μια άλλη ομάδα ελέγχου έκανε διατροφή χωρίς σόγια και φυτοοιστρογόνα.

Η ομάδα παρέμβασης εκτέθηκε στην γενιστεΐνη για 30, 60, 150 ή 240 ημέρες, γεγονός που συντέλεσε σε συγκεντρώσεις ορού αίματος αντίστοιχες με αυτές που έχουν γυναίκες που παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα σόγιας ή τροφές σόγιας.

Στα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί για 30 ημέρες στην γενιστεΐνη, η διάρκεια της κύησης ήταν μειωμένη φτάνοντας σχεδόν στο όριο του πρόωρου τοκετού. Μετά από 60 ημέρες έκθεσης είχαν κυοφορήσει λιγότερα ποντίκια. Μετά από 150 ημέρες, που τα τρωκτικά είχαν καταναλώσει 500 ppm ή 1000 ppm γενιστεΐνης ήταν λιγότερο πιθανόν να μείνουν έγκυα. Μόνο το 83% των θηλυκών ήταν γόνιμα.