Στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ εντός της προσεχούς τριετίας προωθεί η Mediterra, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία με τη σειρά της έχει προγραμματίσει επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά μέσα στην επόμενη τριετία οι μαστιχοπαραγωγοί θα επενδύσουν 6 εκατ. ευρώ με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής της αλλά και την ίδρυση νέας εταιρείας με βασικό αντικείμενο την Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την ίδρυση της νέας εταιρείας, σε αυτή εκτός της Mediterra, η οποία αναπτύσσει το δίκτυο καταστημάτων Mastihashop, και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν η Iasis Pharma, η Farma Group και η Φάρμα Γνώση (spin-off εταιρεία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών).

Μέσω αυτής της νέας εταιρείας η Mediterra επιδιώκει να στραφεί και στην παραγωγή παραφαρμακευτικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη μαστίχα και τις ιαματικές ιδιότητες της. Η είσοδός της με επώνυμα προϊόντα στη συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε συμφωνία διανομής των παρά-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας Mastiha Art of Nature στη Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία υπεγράφη στη Τζέντα με την τέταρτη σε μέγεθος στη χώρα εταιρεία διανομής φαρμακευτικών ειδών της Jam Joom. Η έναρξη της διανομής τοποθετείται τους πρώτους μήνες του 2018 και αποτελεί την πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρά – φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Γιάννη Μανδάλα στο άμεσο μέλλον επίκεινται δύο ακόμη αντίστοιχες συμφωνίες σε αγορές χωρών του Αραβικού κόλπου αλλά και σε μία δυτικοευρωπαϊκή αγορά. Εκτός από τα τελικά προϊόντα, η εταιρεία εξάγει και πρώτη ύλη (μαστίχα), σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ευρώπη και μάλιστα την πλειονότητα της παραγωγής, δηλαδή 100 τόνους από τους 160 τόνους που συνολικά παράγει η Ένωση στη Χίο.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο των καταστημάτων, πριν από λίγο διάστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του το κατάστημα mastihashop στη Ντόχα του Κατάρ. Το κατάστημα που υποδέχθηκε τους πρώτους του πελάτες στις αρχές του Νοέμβρη είναι το έκτο στη περιοχή μετά από τα 4 στη Σαουδική Αραβία (Τζέντα, Μέκκα, Τάιφ) και το 1 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι). Συνολικά η εταιρεία διατηρεί δίκτυο 15 καταστημάτων, 7 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα. Στο μετοχικό της κεφάλαιο της Mediterra συμμετέχουν με 51% η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, με 28% το fund Attica Venture, με 5% η εταιρεία Κορρές και η οικογένεια Τσάκου και το υπόλοιπο ποσοστό είναι στη διασπορά.