ΕπιστημονικάΈρευνα: Μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν σε ανθρώπινους όρχεις

Έρευνα: Μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν σε ανθρώπινους όρχεις

- Advertisement -

Μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού έχουν ανιχνευθεί στον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα, εγείροντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού εντόπισαν σημαντικές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών και στους ανθρώπινους όρχεις.

Μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού έχουν ανιχνευθεί στον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα, εγείροντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να συνδέεται με την επί δεκαετίες μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα εξέτασε 23 ανθρώπινους όρχεις και 47 όρχεις από σκύλους συντροφιάς. Οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν συντηρηθεί σε υγρό και έτσι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους δεν μπορούσε να μετρηθεί. Ωστόσο, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους όρχεις των σκύλων, ο οποίος όπως διαπίστωσαν, ήταν χαμηλότερος σε δείγματα που περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις PVC. Η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Μείωση σπερματοζωαρίων

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες μειώνεται εδώ και δεκαετίες, με τη χημική ρύπανση όπως τα φυτοφάρμακα να ενοχοποιείται από πολλές μελέτες. Μικροπλαστικά έχουν επίσης ανιχνευθεί πρόσφατα στο αίμα, στον πλακούντα και στο μητρικό γάλα, υποδεικνύοντας εκτεταμένη μόλυνση των σωμάτων των ανθρώπων. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμη άγνωστες, αλλά τα μικροπλαστικά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών. Οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής του νερού και της αναπνοής. Τα πλαστικά σωματίδια θα μπορούσαν ενδεχομένως να εγκατασταθούν στον ιστό και να προκαλέσουν φλεγμονή, όπως γίνεται στην περίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα πλαστικά επίσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη. Τον Μάρτιο, οι γιατροί προειδοποίησαν για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις αφού διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακού επεισοδίου και πρώιμου θανάτου σε άτομα των οποίων τα αιμοφόρα αγγεία ήταν μολυσμένα με μικροπλαστικά σωματίδια.

Αναπαραγωγικό σύστημα

«Στην αρχή, δεν πίστευα ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα», είπε ο καθηγητής Xiaozhong Yu, από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. «Όταν έλαβα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα για τα σκυλιά εξεπλάγην. Ήμουν ακόμη πιο έκπληκτος όταν έλαβα τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους» πρόσθεσε.

Οι όρχεις που αναλύθηκαν ελήφθησαν από νεκροψίες το 2016 και ανήκουν σε άνδρες οι οποίοι ήταν από 16 έως 88 ετών τη στιγμή του θανάτου τους.

«Ο αντίκτυπος στη νεότερη γενιά μπορεί να είναι πιο ανησυχητικός» τώρα που υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ποτέ στο περιβάλλον, είπε ο Yu.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Toxicological Sciences», περιλάμβανε τη διάλυση των δειγμάτων ιστού και την ανάλυση του πλαστικού που παρέμεινε. Οι όρχεις των σκύλων ελήφθησαν από κτηνιατρικά ιατρεία που διεξήγαγαν επεμβάσεις στείρωσης. Διαπιστώθηκε πως οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν συγκέντρωση πλαστικού σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή που βρέθηκε στους όρχεις του σκύλου: 330 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού έναντι 123 μικρογραμμαρίων. Το πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται σε πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, ήταν το πιο κοινό μικροπλαστικό που βρέθηκε, ακολουθούμενο από το PVC.

«Το PVC μπορεί να απελευθερώσει πολλές χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στη σπερματογένεση και περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές», είπε ο Yu.

Μια μικρότερη μελέτη στην Κίνα το 2023 βρήκε επίσης μικροπλαστικά σε έξι ανθρώπινους όρχεις και 30 δείγματα σπέρματος. Πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια ανέφεραν ότι τα μικροπλαστικά μείωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και προκάλεσαν ανωμαλίες και ορμονικές διαταραχές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ