ΕπιστημονικάΚορωνοϊός: Βίντεο εξηγεί πώς μας προστατεύουν τα 2 μέτρα απόσταση

Κορωνοϊός: Βίντεο εξηγεί πώς μας προστατεύουν τα 2 μέτρα απόσταση

- Advertisement -

Το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε την κοινωνική απόσταση για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού αποτυπώνει γράφημα των New York Times, που δημοσίευσε στον λογαριασμό στο facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε την κοινωνική απόσταση για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού αποτυπώνει γράφημα των New York Times, που δημοσίευσε στον λογαριασμό στο facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο βίντεο-προσομοίωση, που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ερευνητικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο και το οποίο δημοσιεύουν οι New York Times, φαίνεται τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος βήχει σε έναν εσωτερικό χώρο.

Ο βήχας παράγει αναπνευστικά σταγονίδια διαφόρων μεγεθών, από τα οποία τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα ή χωρίζονται σε μικρότερα.

Η προσομοίωση που δημοσιεύουν οι New York Times δείχνει την εξάπλωση τους σε διάρκεια ενός λεπτού, μέσα σε ένα δωμάτιο περίπου 55 τετραγωνικών μέτρων.

Απόσταση 2 μέτρων

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν ότι η απόσταση 2 μέτρων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με αυτά τα σταγονίδια και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η σημασία της φυσικής απόστασης στην αντιμετώπιση του κορωνοιού. (Πηγή: New York Times).

Gepostet von Ηλίας Μόσιαλος am Mittwoch, 15. April 2020

Αλλά όπως υποδηλώνει η προσομοίωση, και οι επιστήμονες υποστήριξαν, τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδεύουν περισσότερο από δύο μέτρα, ενώ τα μικρά σταγονίδια που είναι γνωστά ως αερολύματα μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν στον αέρα πριν τελικά πέσουν σε επιφάνειες. Έτσι θα μπορούσαν να διασκορπιστούν τα επόμενα 20 λεπτά.

«Δεν είναι,”είναι δύο μέτρα, όλα έχουν πέσει και δεν υπάρχει τίποτα”», δήλωσε ο κ. Donald K. Milton, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές στο MIT που μελέτησαν τον βήχα και το φτέρνισμα παρατήρησαν ότι τα σωματίδια από τον βήχα ταξιδεύουν μέχρι 4,8 μέτρα. Ενώ, εκείνα από ένα φτέρνισμα ταξιδεύουν έως 7,9 μέτρα.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η διατήρηση μιας απόστασης δύο μέτρων και άνω μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης. Συγκριτικά δηλαδή με το να είναι κανείς πιο κοντά στον άλλο. «Όσο πιο μακριά φεύγεις, τόσο πιο αραιωμένο είναι», είπε ο Dr. Milton αναφερόμενος στα αερολύματα.

Όπως σημειώνουν πάντως οι New York Times o βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να μην είναι οι μόνες αιτίες που προκαλούν ανησυχία. Μελέτες για τη γρίπη έδειξαν ότι μολυσμένα άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα μπορούν επίσης να παράγουν μολυσματικά σταγονίδια. Μέσω της ομιλίας και της αναπνοής. Ένα μολυσμένο άτομο που μιλά για πέντε λεπτά σε χώρο με κακό εξαερισμό μπορεί να παράγει τόσα ιογενή σταγονίδια όσο ένας μολυσματικός βήχας.

«Εάν υπάρχουν 10 άτομα εκεί, πρόκειται να συσσωρευτεί», δήλωσε ο κ. Pratim Biswas από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis.

Η σημασία της χρήσης μάσκας

Τις τελευταίες ημέρες πάντως αξιωματούχοι δημόσιας υγείας πρότειναν ότι, εκτός από την κοινωνική απομάκρυνση, περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες. Στόχος είναι να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Μια μάσκα παρεμβαίνει στην πορεία του βήχα, το φτερνίσματος ή της αναπνοής. Συλλαμβάνει ορισμένα αναπνευστικά σταγονίδια πριν μπορέσουν να διασπαρούν. Μια μάσκα μπορεί επίσης να αποτρέψει την προσγείωση μεγάλων μολυσματικών σταγονιδίων στη μύτη και το στόμα. Παρόλο που παρέχει ελάχιστη προστασία από την εισπνοή των μικρότερων σταγονιδίων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ