ΕπιστημονικάΦυματίωση: Μπορεί να μεταδοθεί με την αναπνοή - Nέα έρευνα

Φυματίωση: Μπορεί να μεταδοθεί με την αναπνοή – Nέα έρευνα

- Advertisement -

Νέα μελέτη που αφορά τη φυματίωση αποκάλυψε ότι η προσβολή από τη νόσο μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Ολλανδοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και άνθρωποι που δεν παρουσιάζουν σημάδια της νόσου μπορούν να μεταδώσουν το φονικό μικρόβιο.

Νέα μελέτη που αφορά τη φυματίωση αποκάλυψε ότι η προσβολή από τη νόσο μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Ολλανδοί επιστήμονες

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα μικρόβια της φυματίωσης μεταδίδονται μέσω του βήχα, του γέλιου ή της ομιλίας, του τραγουδιού ή του φτερνίσματος. Αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους που ελέγχονται θετικά για το φονικό μικρόβιο δεν υποφέρουν από βήχα, που προηγουμένως θεωρούνταν βασικό σύμπτωμα της φυματίωσης.

Μεταδίδεται με την αναπνοή

Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν βήχα μεταφέρουν τη μολυσματική ασθένεια στο σάλιο τους, το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί στον αέρα όταν κάποιος μιλάει ή αναπνέει. Άρα κάποιος μπορεί να κολλήσει τη λοίμωξη από την αναπνοή του άλλου.

«Ένας επίμονος βήχας βοηθά συχνά για τη διάγνωση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Frank Cobelens, από το τμήμα Παγκόσμιας Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. «Αλλά αν το 80% των ατόμων με φυματίωση δεν έχουν βήχα, τότε αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση θα αργήσει να γίνει, και ενδεχομένως η λοίμωξη θα έχει ήδη μεταδοθεί».

Τα στοιχεία της έρευνας

Η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 600.000 ανθρώπους σε 12 χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ορισμένοι από τους οποίους είχαν φυματίωση.

Διαπίστωσαν ότι το 82,8% των ατόμων με τη νόσο δεν είχαν επίμονο βήχα και το 62,5% δεν είχαν καθόλου βήχα. Το ένα τέταρτο όσων δεν έχουν βήχα έχουν υψηλά φορτία επικίνδυνων βακτηρίων στο σάλιο τους και είναι πιθανώς ιδιαίτερα μολυσματικά.

Αυξήθηκαν τα κρούματα της θανατηφόρας νόσου

Τα κρούσματα της νόσου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10% πέρυσι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου – από 4.380 το 2022 σε 4.850 το 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με φυματίωση το 2022 – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν διάγνωση ή να λάβουν θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ